הסערה התורנית מגיעה מכיוון בית המלוכה הבריטי: לאחר החשיפה כי אחד מבני משפחת המלוכה הביע חשש בפני הארי מצבע עורו הכהה מדי של התינוק שאמור להיוולד לו ולזוגתו מייגן. האמירה הגזענית הזו, שנחשפה בראיון המדובר שהעניקו הנסיך והדוכסית לאופרה ווינפרי, לא רק מטילה צל כבד על המונרכיה הבריטית אלא גם מעלה מחדש את הדיון על הרלבנטיות של בתי המלוכה באירופה והאתגרים שעימם הם מתמודדים, ובראשם אובדן האמון מצד העם.
עוד כתבות למנויים:
לא רוצים להחמיץ אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המלך של בתי המלוכה העולמיים הוא ללא ספק הבריטי. לא רק 1,200 שנותיו של הארמון הבריטי ניצבים כיסודות איתנים של קיומו, אלא גם עובדת היותו בית המלוכה המפורסם ביותר בעולם. המלכה אליזבת, העומדת בראשו, היא גם ראש המדינה שזכתה לסיקור התקשורתי הרב ביותר בהיסטוריה, אולי משום שהיא מנהיגת המדינה הוותיקה ביותר בעולם, שמולכת כבר 69 שנה.
אבל בית המלוכה הבריטי, שנקרא גם בית ווינדזור, ידוע בעולם לא רק הודות לעומדת בראשו, אלא בגלל השערוריות שהוא מספק חדשות לבקרים. לא פלא שעבור רבים בעולם הפך הארמון הבריטי לאופרת הסבון הטובה ביותר, ולמעשה הוא מספק את התשתית העלילתית של אחת הסדרות המצליחות כרגע – "הכתר". בשנות תפקודה של המלכה נעשה ניסיון מאומץ ומכוון להציג לעולם את "המשפחה האידילית", המציבה רף גבוה של ייצוגיות, אלגנטיות וניקיון כפיים. באופן אירוני, ככל שהתרבו אגלי הזיעה של מאמצי הארמון לנפק את המשפחה האידילית, כך התגלו הסדקים בתדמיתו וגדל מניין שערוריותיו.
6 צפייה בגלריה
הארי ומייגן בריאיון שהצית את הכל
הארי ומייגן בריאיון שהצית את הכל
הארי ומייגן בריאיון שהצית את הכל
(צילום: GettyImages)
הנסיכה דיאנה הייתה הראשונה לחשוף את ערוותו המלאה של הארמון. הפלרטוט המתמשך שלה עם כלי התקשורת חשף את מה שהתחולל מאחורי וילונות הקטיפה - תככים, מזימות ובגידות. האיום הגדול ביותר על הארמון התרחש ב־1997, אחרי מותה הטראגי של דיאנה בתאונת דרכים. המלכה התמהמהה עם תגובתה לאסון של נסיכת הלבבות - והבריטים גינו אותה מכל עבר. רק מהלך מחושב ומתוקן וקידה אחת של המלכה בפני ארונה של דיאנה השיבו לו את האמון.
העשור האחרון דווקא הזניק את הארמון לגובהי פופולריות חדשים. נציגי הדור הצעיר, וויליאם וקייט, הפריחו חיים חדשים במוסד הארכאי. גם הנסיך הארי, היתום המלכותי, הפך לאהוב ההמונים. עד שנכנסה בין שערי הארמון מייגן והפכה לדיאנה של הדור הנוכחי - נסיכה שהייתה כלואה בתוך כלוב מזהב אך סירבה להתכופף בפני חוקי הפרוטוקול הנוקשים. אחרי שנמלטה מהארמון, היא גמעה בריצה את המרחק בין אשליה למציאות - ואז סיפרה לכולם.
אין ספק כי השנה הנוכחית תהיה שנה מכוננת בחיי הארמון בעידן המודרני. המלכה אליזבת לא שיערה בנפשה שביום הולדתה ה־95 היא תעמוד בראש משפחה מפולגת, מסוכסכת ושנויה במחלוקת. היא תצטרך לאחות את השברים של הראיון הסנסציוני של הארי ומייגן. אחר כך תתמודד עם הקריאות הגוברות לחקור את בנה, הנסיך אנדרו, בחשד כי היה מעורב ברשת הפדופיליה של ג'פרי אפשטיין. היא יודעת שביום הסתלקותה מן העולם, כס המלכות יועבר לבנה, הנסיך צ'ארלס, שסובל ממחלה כרונית של חוסר פופולריות בציבור.
6 צפייה בגלריה
המלכה אליזבת. המנהיגה הכי ותיקה בעולם
המלכה אליזבת. המנהיגה הכי ותיקה בעולם
המלכה אליזבת. המנהיגה הכי ותיקה בעולם
(צילום: AFP)
לצד השערוריות, ארמון המלוכה הבריטי יצטרך בעיקר לעבור מבחן בגרות קשה - התאמתו של המוסד המיושן למאה ה־21. הארמון ייאלץ להדוף את הביקורת על גזענותו ולהציג מודל חדש, שמתאים לעולם שחלה בו מידת שקיפות גבוהה יותר מאשר בכל נקודה אחרת בהיסטוריה.
על רקע האתגרים הללו עולות קריאות בחלק ממדינות חבר העמים לוותר על המונרכיה הבריטית ולהיפטר מארמון המלוכה. יש להדגיש כי המלכה אליזבת היא מלכתן של 16 מדינות ברחבי העולם, בהן גם מדינות רבות באיים הקריביים (ג'מייקה, בליז, ברבדוס), עם אוכלוסייה שחורה. בחלק מהמדינות הללו הזדעזעו מהסיפור על בן משפחת המלוכה שהיה מודאג מצבע עורו של התינוק ארצ'י, בנם של הארי ומייגן.
ארמון המלוכה הבריטי יצטרך לרכוש מחדש את אמונם של אזרחים במדינות הללו - חלקם לא מבינים מה להם ולחבורה של פריבילגים לבנים שמתגוררים בארמונות במרחק עשרות אלפי קילומטרים. במובן זה, הארמון ביצע טעות ענקית כשפלט מתוכו את מייגן, בת המשפחה היחידה שמגיעה ממוצא אתני מגוון.
בזמן שלכל העולם נתקע הסקונס בגרון נוכח השערוריות של בית המלוכה האנגלי, זה בדיוק הזמן להפנות זרקור לשאר בתי המלוכה בעולם. למשל בספרד, שדווקא בשנים האחרונות הצטרף בית המלוכה שלה לשערוריות בני הדם הכחול.
לפני קצת יותר משבע שנים פרש מתפקידו מלך ספרד האבא, דון חואן קרלוס הראשון. ב־1975, יומיים לאחר מותו של הדיקטטור פרנסיסקו פרנקו, הוא מונה ליורש המנהיגות המדינית. ספרד כולה פתחה פרק חדש בהוויה האזרחית, כשהיא משאירה מאחוריה את עידן הדיקטטורה השחור. האהדה למלך הצעיר, שהפך לסמל הדמוקרטיה, התגברה במיוחד לאחר שהצליח לדכא במהרה ניסיון הפיכה צבאית של תומכי פרנקו, שש שנים בלבד לאחר שנכנס לתפקידו. אך ככל שהתקרב לגיל הזהב כך הלכו וגברו השערוריות בהן כיכב.
6 צפייה בגלריה
מלך ספרד לשעבר, דון חואן קרלוס. ברח לדובאי
מלך ספרד לשעבר, דון חואן קרלוס. ברח לדובאי
מלך ספרד לשעבר, דון חואן קרלוס. ברח לדובאי
(צילום: AFP)
נקודת המשבר בפופולריות זכורה לרוב האזרחים מתיעוד מפתיע של המלך בציד פילים בבוטסואנה באפריקה לפני כעשר שנים, בתקופה בה שרדו אזרחי ספרד את אחד המשברים הכלכליים הקשים שידעו בשנים האחרונות. המלך נתפס לאחר שמעד ושבר את אגן הירכיים בשעת לילה מאוחרת בבונגלו שבו שהה – מעידה שהובילה אותו, ואת בית המלוכה בכלל, לירידה תלולה במוניטין הציבורי. את הדרך למטה ליוו פרשיות נוספות כמו תגליות על רומן עם אצילה גרמנייה, שמועות על בגידות באשתו המלכה סופיה לאורך השנים או פרשת שחיתות של חתנו, בעקבותיה נחקרה גם בתו הצעירה.
פליפה השישי (53), הבן השלישי של המלך, היה התקווה להחזרת הכבוד לבית המלוכה. נקי מפרשיות שחיתות, בוגר האקדמיה הצבאית הספרדית ואף מחזיק ברישיון כטייס מסוק, מבריק בשפות ועם תואר במשפטים וביחסים בינלאומיים. הוא ואשתו, המלכה לטיסיה אורטיס, זוכים להערכת הציבור הספרדי, אך בזמן שהמשפחה המלכותית של היום מנסה להראות יציבות, שערוריות המלך לשעבר לא פוסקות וממשיכות לערער את מעמד בית המלוכה בחברה ולהוות מחלוקת פוליטית בדבר נחיצותו. לשורת הסקנדלים שנחשפו בעשור האחרון התווספו בתחילת שנת 2020 סביב המלך לשעבר פרשיות בגין הלבנת כספים במקלט מס בשווייץ וקבלת 100 מיליון דולר ממשפחת המלוכה הסעודית – "עמלה" עבור חוזה בו זכה תאגיד ספרדי להקמת רכבת מהירה בין מכה ומדינה.
6 צפייה בגלריה
מלך ספרד פליפה השישי עם רעייתו לטיסיה. מנסים להחזיר את הכבוד לכתר
מלך ספרד פליפה השישי עם רעייתו לטיסיה. מנסים להחזיר את הכבוד לכתר
מלך ספרד פליפה השישי עם רעייתו לטיסיה. מנסים להחזיר את הכבוד לכתר
(צילום: GettyImages)
הביקורת החברתית הקשה הביאה את בנו המלך להכריז כי הוא מוותר על כל ירושה כספית מאביו, ובצעד יוצא דופן גם מבטל למלך לשעבר את הקצבה השנתית העומדת על מעל 200 אלף דולר. בקיץ האחרון החליט חואן קרלוס בן ה־82 לעזוב במפתיע את המדינה. לאחר יומיים של יעד לא ידוע הוא התגלה בדובאי, שם הוא מתגורר היום בווילה מפוארת. החקירות בהן הוא ומקורביו נחשדים נמשכות, ולמרות גילו המתקדם הוא עדיין מצליח לטלטל ולהוריד לשפל היסטורי את המוניטין של בית המלוכה.
למלך שוודיה ומלכת אנגליה אמנם יש קשר משפחתי מדרגה שלישית, וגם חייו של המלך הנורדי יופקו בקרוב כסדרת טלוויזיה, אבל בניגוד למלכה, המלך השוודי שומר על דממת אלחוט: תפקידיו הם ייצוגים וטקסיים, הוא מארח, חותם על אמנות שגרירים, נוסע בפרארי, שט ביאכטה, יוצא לחופשות סקי משפחתיות בחורף ולבית הקיץ בין יוני לאוגוסט, והוא מעניק את פרסי נובל השונים. שגרת מלכות כמעט מפוהקת. אבל חייו לפני שנכנס לכס היו סוערים, ורוב הסיכויים שעם הסתלקותו בית המלוכה השוודי יהפוך לעסיס רכילותי.
קרל גוסטב ה־16 נולד ב־1946, הצעיר מבין חמשת ילדיהם של הנסיך גוסטב אדולף, בנו של המלך גוסטב ה־6, אבל כיוון שהיה הבן היחיד הוא שהפך ליורש העצר לאחר שאביו נהרג. הוא פגש את את אשתו סילביה במשחקים האולימפיים במינכן, שם שימשה כמתורגמנית. הוא קיבל את תואר המלך ב־1973 לאחר מות סבו, ונכנס לתפקיד ברגליים רועדות. בניגוד לסבו, שהיה מלומד ובקיא בהיסטוריה ובפוליטיקה השוודית, הוא היה פוחז שאהב לחגוג את החיים הטובים.
לקרל גוסטב ולסילביה נולדו שלושה ילדים: ויקטוריה, קרל פיליפ ומדלן. קרל פיליפ, שנולד שנתיים אחרי ויקטוריה, היה יורש העצר, אבל תקנה חדשה קבעה שיורש העצר ייקבע לפי מי שנולד מוקדם יותר בלי קשר למגדר, והתואר עבר לוויקטוריה הבכורה.
6 צפייה בגלריה
מלך שודיה קרל גוסטב עם רעייתו סילביה. שמועות על בילויים במועדונים מפוקפקים ומסיבות מין
מלך שודיה קרל גוסטב עם רעייתו סילביה. שמועות על בילויים במועדונים מפוקפקים ומסיבות מין
מלך שודיה קרל גוסטב עם רעייתו סילביה. שמועות על בילויים במועדונים מפוקפקים ומסיבות מין
(צילום: GettyImages)
כל שלושת הילדים צעדו בעקבות אביהם ונישאו לבן או בת זוג מחוץ למעגל המלכותי. ויקטוריה נישאה למאמן הכושר שלה. הם התחתנו באותו יום שבו התחתנו הוריה והיא לבשה לחתונה את השמלה שלבשה אמה לחתונתה. קרל פיליפ התחתן עם דוגמנית וכוכבת טלוויזיה. מדלן התחתנה עם איש עסקים בריטי שפגשה בניו־יורק, אך כיוון שזה סירב לקבל עליו אזרחות שוודית הוא לא נחשב לחלק ממשפחת המלוכה. לפני שנתיים החליט קרל גוסטב ה־16 להדיח את חמשת ילדיהם של קרל פיליפ ומדלן ממשפחת המלוכה כדי להפחית את הוצאות המדינה על ארמון המלוכה.
את החלק הצהוב יותר של ארמון המלוכה המודרני תיאר ספר עסיסי שיצא בשוודיה לפני כעשור. הספר חשף את חברותו של המלך עם שחקנית וחשפנית איתה ניהל מערכת יחסים, והיא גם עזרה לו למצוא פרוצות כדי להשתתף במסיבות המין האהובות עליו. הספר גם חשף כיצד ניצל המלך את השירותים החשאיים כדי לדאוג לעצמו לליווי ולאבטחה כשנסע לבילויים במועדונים מפוקפקים, חלקם בבעלות גורמים במאפיה.
יותר ממיליון וחצי אזרחים הולנדים, כמעט 9% מאוכלוסיית המדינה, צפו בראיון שהעניקו הנסיך הארי והדוכסית מייגן לאופרה ווינפרי. מדובר ברייטינג גבוה מאוד, המעיד אולי על רמת העניין של אזרחי הממלכה ההולנדית בסקנדלים העסיסיים של משפחת המלוכה הבריטית. אולי משום שבהשוואה למשפחת המלוכה הבריטית משפחת המלוכה בהולנד לא סובלת משערוריות ענק תכופות, בטח לא כאלה שגוררות כותרות ענק בתקשורת העולמית, והיא מצליחה לשמור על פופולריות בציבור ההולנדי ולזכות באהדתו.
ויש כמובן גם את ההיבט ההשוואתי, שיכול להעיד על עוצמת העניין שמעוררים שני בתי המלוכה, כמו גם מקביליהם ברחבי אירופה – מלכות, נסיכים, רוזנים ודוכסים למיניהם. כך, למשל, באופן רשמי עומד תקציב בית המלוכה ההולנדי ב־2021 על 47 מיליון אירו בלבד, אך תקציב זה לא כולל את הביקורים בחו"ל ואת תחזוקת הארמונות והמעונות הרשמיים. באופן לא רשמי ההערכות הן שהשווי האמיתי של תפעול בית המלוכה גבוה כמעט פי שישה ועומד כיום על 270-250 מיליון אירו. זה אמנם פחות באופן משמעותי מהעלות של מקביליו בבריטניה, לוקסמבורג או מונאקו, אך יש כוכבית חשובה, והיא העובדה שבית המלוכה ההולנדי פטור מתשלומי מיסים. סקרי דעת קהל שנערכו בשנים האחרונות הראו שרוב אזרחי הולנד סבורים כי יש לבטל את הפטור הזה.
6 צפייה בגלריה
מלך הולנד, וילם אלכסנדר ורעייתו המלכה מקסימה. שומרים על פופולריות
מלך הולנד, וילם אלכסנדר ורעייתו המלכה מקסימה. שומרים על פופולריות
מלך הולנד, וילם אלכסנדר ורעייתו המלכה מקסימה. שומרים על פופולריות
(צילום: GettyImages)
המלך וילם אלכסנדר, שיחגוג בחודש הבא 53, החל את כהונתו ב־2013 לאחר שאימו, המלכה ביאטרקיס, החליטה לאחר 33 שנים כמלכה לוותר על כתרה בגיל 75 ולהעבירו לבנה הבכור. המלך, האהוד בציבור, הוא גם טייס במקצועו, שעד לפני כמה שנים הטיס כטייס משנה גם מטוסי נוסעים של חברת התעופה הלאומית ההולנדית KLM, אך עשה זאת ללא שכר. רעייתו היא המלכה מקסימה בת ה־49, ילידת ארגנטינה, ולזוג שלוש בנות, נסיכות.
ב־2001 עוררה ההודעה על אירוסיהם סערה בהולנד, משום התפקיד שמילא אביה של מקסימה, חורחה סורגייטה, בדיקטטורה הצבאית בארגנטינה, אך בסופו של דבר אישר הפרלמנט בהאג לנסיך להמשיך בתפקידו אז כיורש העצר, כשהתברר שסורגייטה לא היה שותף לפשעי המשטר. כיום אפשר בהחלט לומר שמעמדו של בית המלוכה ההולנדי בקרב הציבור יציב, ואין לו סכנה.