שירלי בוגנים היא, בערך, האדם האחרון שאמור להסתבך בענייני חטיפות וכופר - ובטח אחד השמות האחרונים שהייתם משייכים דווקא לעולמות האלה, אבל תנחשו מה; בוגנים הפכה להיות בדיוק האדם הזה ברגע אחד - לפני שבועות ספורים; רגע שדווקא אמור היה להיות משמח במיוחד מבחינתה: הרגע שבו התבשרה שהיא זכאית לקבל את ה”ווי” הכחול הנחשק ליד שמה באינסטגרם, הסימון שמעיד על אותנטיות החשבון ושייכותו לאדם מפורסם או פעיל מאוד.
“ערב אחד שלחו לי הודעה פרטית מאינסטגרם, וכתבו לי שאחרי מאמצים רבים סוף־סוף מגיע לי לקבל את הווי הכחול”, היא נזכרת. “הם כתבו שאני צריכה רק להיכנס ללינק המצורף, להזין בו שם משתמש וסיסמה, וקונגרצ’וליישנס - אני מקבלת וי כחול”.
עוד כתבות למנויים:
כשהווי הנחשק במרחק לחיצה, בוגנים לא נעצרה לחשוב או לשקול שנית. היא הזינה את שם המשתמש ואז את הסיסמה שלה - זה לקח לה שלושה ניסיונות עד שנזכרה בסיסמה הנכונה, כמקובל אצל רובנו - “ואז קיבלתי תגובה מהמשתמש ששלח לי את ההודעה שאחכה כמה דקות ואראה את הווי הכחול. ותוך כמה שניות הוא הוציא אותי מהחשבון שלי ונעלם. הייתי בהלם. ניסיתי להיכנס שוב ושוב לאפליקציה אבל לא הצלחתי”.
10 צפייה בגלריה
''הייתי בהלם''. שירלי בוגנים
''הייתי בהלם''. שירלי בוגנים
''הייתי בהלם''. שירלי בוגנים
(צילום: גבריאל בהרליה)
יום למחרת ההאקר שפרץ לחשבונה כבר שינה את שם המשתמש, אבל השאיר את כל התמונות, כולל תמונת הפרופיל. כל המידע הדיגיטלי שהעלתה בוגנים לאורך השנים יצא משליטתה ועבר לשליטתו של אדם זר, שבהחלט התכוון לעשות בו שימוש.
“הייתי בהלם”, היא נזכרת. “חבר ניסה לעזור לי וקישר אותי לחבר’ה שיודעים איך לטפל בפריצות אבל אף אחד לא הצליח כי ההאקר כבר עשה סיסמה כפולה. כל יום במשך שבוע ישבנו עד אחת בלילה, אני ועוד שני חבר’ה שניסו לעזור לי, האקרים בעצמם, אבל לא הצלחנו”.
  • לא רוצים לפספס אף כתבה?
העובדה שאינסטגרם הפכה למקור הפרנסה העיקרי של המון מפורסמים והעלייה בפשעי כופר דיגיטלי, הובילו באופן טבעי גם לגל פריצות לחשבונות של מפורסמים. בין האנשים ששמם התפרסם כקורבנות לפשעים כאלה היו המגיש והפרשן איל ברקוביץ’, השחקנית ניב סולטן, השחקן ליאור אשכנזי, המגישה והדוגמנית גלית גוטמן, העיתונאי חיים אתגר, אושיית הריאליטי ליהיא גרינר ורבים נוספים.
במקביל לעלייה במספר הקורבנות, הגיעה גם הפריחה במספר ההאקרים שמתמחים בהצלת חשבונות. אולי השם המוכר בתחום הוא מתן בנרויו, 27, מראשון־לציון, שכבר הקים חברה שלמה, ‘ד”ר האק’, שעובדיה מחזירים חשבונות חטופים של סלבס במצוקה תמורת סכומים שמתחילים ב־1,500 שקל, ועל פי בנרויו טיפלו כבר ב־700 מקרים. “החברה מתעסקת רק בפריצות לאינסטגרם כי הנושא הפך להיות הכי נדרש בשנים האחרונות”, הוא אומר, דקות ספורות אחרי שסיים להחזיר לסנדרה רינגלר את חשבון האינסטגרם שלה שנפרץ בשבוע שעבר. “בכל מקום כבר קוראים לי ‘ההאקר של הסלבס’ כי כל סלב שאני עוזר לו מיד מתייג אותי ברשת כדי להודות לי”.
10 צפייה בגלריה
''כל סלב שאני עוזר לו מיד מתייג אותי ברשת כדי להודות לי''. מתן בנרויו
''כל סלב שאני עוזר לו מיד מתייג אותי ברשת כדי להודות לי''. מתן בנרויו
''כל סלב שאני עוזר לו מיד מתייג אותי ברשת כדי להודות לי''. מתן בנרויו
(צילום: Office 919)
בין החשבונות המוכרים שבנרויו כבר החזיר לבעליהם, לדבריו: גל גברעם, נטלי דדון, אן זיוי, אור שפיץ, בר רפאלי, עידן חביב, טיילור מלכוב, יהודה לוי, שר פיטנס, שירלי לוי, מאור בוזגלו, מעיין אדם, עדן בן־זקן, “וזה רק מי שעלה לי בצ’אט מהשבועות האחרונים”, הוא משתף. מצד שני, החשבון של ישראל אוגלבו, שנחטף לפני כשבועיים, טרם חזר לבעליו למרות כל המאמצים. ההאקר שחטף את החשבון העלה הצעות שונות למכירת המשתמש, וכרגע החשבון נעלם לחלוטין.
“ישראל פנה אליי אבל עדיין לא הצלחנו להחזיר לו את החשבון”, מודה בנרויו. “עבדנו מלא על החשבון שלו אבל כל פעם ההאקר משתכלל ומצליח לברוח מאיתנו. פתרון של כל התחכמות כזאת דורש מאיתנו שבועות של מחקר - גליצ’ים, טכניקות - ואנחנו לא רוצים לעבוד שחור ולפרוץ לאינסטגרם העולמי למרות שאנחנו יכולים. אם אני עושה את זה, מחר אני בכלא הפדרלי. ההאקר של ישראל עשה מהלך מבריק רגע לפני שהצלחנו להחזיר את החשבון; הגעתי איתו כבר לאימות הדו־שלבי, הייתה לי את הסיסמה, ההאקר היה בחוץ, ואז פתאום הוא נלחם מחדש עם באג חדש באינסטגרם שהוא רכב עליו”.
זה בעצם סוג של קרב מוחות?
“בול. זה שחמט שלא נגמר לעולם, וזו עבודה קשה ואינטנסיבית. ההאקרים שפורצים מתלוננים לפייסבוק שאתה הוא ההאקר שגנב ועובדים על האנשים בפייסבוק. ממש גונבים תעודת זהות כדי להוכיח את זהותם, ואז הכל מתחיל להסתבך”.
מאידך, לפעמים הדברים הולכים בקלות - למשל פרשת החשבון החטוף של סנדרה רינגלר, שהסתיימה בשחרור מוקדם. “שגב בעלה הוא חבר קרוב והוא התחנן שאחזיר לה את החשבון, אז הפסקתי את החופשה שהייתי בה וישבתי כל הלילה כדי לעשות את זה”.
ההאקרים ישראלים או זרים?
“אלה בדרך כלל האקרים טורקים, הם ממש מצאו בזה פרנסה”.
למה דווקא משם?
“לדעתי, זה קודם כל הכופר, אבל גם אנטישמיות. בתקופת המבצע האחרון בעזה התגברו מאוד הפריצות מטורקיה”.
10 צפייה בגלריה
החשבון נעלם לגמרי. ישראל אוגלבו
החשבון נעלם לגמרי. ישראל אוגלבו
החשבון נעלם לגמרי. ישראל אוגלבו
(צילום: טל שחר)
בנרויו התגלגל לתחום לפני שנתיים. “כל אירועי הפריצה התחילו אז. הייתי אז יוצא יחידת המסתערבים של הימ”ס, השתחררתי ולא ידעתי במה לעסוק, ומפה לשם מצאתי את עצמי בעולם השיווק. פתאום הייתה פריצה לאינסטגרם אצל מישהי שאני מכיר וישבתי איתה על החשבון כמעט 18 שעות רצוף עד שהצלחתי להחזיר לה אותו”.
איך?
“יש לי ידע בתכנות, ובנוסף מצאתי סוג של גליץ’ באינסטגרם, שאם אתה נכנס בדרך מסוימת אתה ממש יכול לגנוב בקלות משתמש לאדם אחר. אחרי שהחזרתי לה את החשבון היא שילמה לי סכום יפה, והתחלתי להקים את העסק. היום סלבס רודפים אחריי”.
עבור אושיות רשת מדור מתקדם כמו קווין רובין או ליאל אלי - שניהם נפלו קורבן לפריצה לחשבונותיהם לפני כשנה וחצי - מדובר בסוג של רעידת אדמה אישית ומקצועית, ששווה להם עשרות אלפי שקלים לפוסט.
בתקופה האמורה נפרצו תוך חודש בודד חשבונות לא מעטים בשיטה דומה: מספר שמחייג ממדינה זרה ופורץ - דרך התא הקולי - לווטסאפ ולחשבונות הפייסבוק והאינסטגרם. “פעמיים פרצו לי לרשתות החברתיות”, מדווח רובין. “בפעם הראשונה, לפני שנה וחצי, זה קרה בארבע בבוקר. פתאום התעוררתי מצלצול טלפון. על הצד היה כתוב באנגלית שזו שיחה מאורלנדו. זה נראה לי ממש מוזר אבל יש לי משפחה שם אז עניתי. היה שקט על הקו מלא זמן אז ניתקתי, ואז שלחתי הודעה לאמא שתבדוק שהכל בסדר. ברגע ששלחתי את ההודעה אני רואה שזה לא נשלח וקיבלתי הודעות מפייסבוק ומאינסטגרם שניתקו אותי מהחשבונות. ירד לי מסך שחור מול העיניים”.
קצת דרמטי.
“ממש לא. אנשים חושבים שזה כולה אינסטגרם, אבל זו העבודה שלי, זה כמו שיפרצו לחנות שלך, לעסק שלך, ויגנבו שם הכל. הם בתוך הווטסאפ שלי והם יכולים לראות הכל”.
הבנת איך בעצם פרצו?
“יש דבר כזה שנקרא אימות דו־שלבי, וההאקר שהתקשר אליי עשה אימות כזה דרך המשיבון הסלולרי. ואז, חוץ מגלישה בגוגל, לא יכולתי לעשות יותר שום דבר בנייד. התחילה לי חרדה קשה, הערתי את כל המשפחה שלי, התקשרתי למשטרה שאלתי אם יש מישהו שיודע לטפל בדברים כאלה. הם לא יכלו לעזור לי. הייתי בהיסטריה, והכל בארבע לפנות בוקר. ביטלתי את כל הלו”ז של יום למחרת ורק טיפלתי בזה. דיברתי עם פייסבוק והם אמרו שייקח שלושה חודשים עד שיחזירו לי את המשתמש. באותו זמן פרצו גם לחברים שלי - לליאל אלי, לגל זהבי. נהיינו קומונה של כוכבי רשת שלא יודעים מה לעשות עם החיים שלהם עכשיו”.
הוא ניסה לתקשר עם ההאקר שחטף את חשבונו, אבל ללא הצלחה. ”ניסיתי לשלוח לעצמי הודעות – שאלתי מה צריך לעשות כדי לשחרר את האינסטגרם, אמרתי לו ‘די, בוא נסגור את העניין וזהו’. לא ענו לי. עברו כבר יומיים וכלום לא קרה. פרסומות שסגרתי לפני לא התפרסמו. הוולוגים שלי לא עלו. בחיים לא חוויתי חרדה כזו, לא ישנתי שבוע. הצעתי כל סכום של כסף אבל שום דבר לא עזר”.
10 צפייה בגלריה
''עד היום אני לא יודע מה הוא רצה''. קווין רובין
''עד היום אני לא יודע מה הוא רצה''. קווין רובין
''עד היום אני לא יודע מה הוא רצה''. קווין רובין
(צילום: סטודיו מאיסה)
מה קרה בינתיים בחשבון?
“הוא לא פגע בכלום, פשוט פרץ לחיים שלי וזהו. עד היום אני לא יודע מה הוא רצה”.
הסוף, במקרה של רובין, היה טוב מהצפוי. “בוקר אחד קמתי וקיבלתי הודעה לווטסאפ: ‘החזרתי לך את החשבון, יום טוב’, בעברית, ממשתמש חסוי”.
שנה חלפה, ואז הסיוט חזר. “זה קרה שוב”, רובין ממשיך. “לפני חצי שנה נכנסתי לאינסטגרם ולא היה שם כלום, וזה כבר אחרי שהיה לי וי כחול. פשוט האינסטגרם ניתק אותי. המזל הוא שכבר הכרתי מישהו שנחשב להאקר של הסלבס. הוא ממש עזר לי, הגיע לפורץ עצמו ושיחרר לי את החשבון תוך יומיים”.
משפיענית הרשת ליאל אלי חוותה פריצה דומה לחשבונותיה דרך התא הקולי. “ישבתי ב־11 בלילה, שיחקתי בטלפון ופתאום התחלתי לקבל שיחות מוושינגטון”, היא נזכרת. “לא הבנתי מה קורה, אז ישר ניתקתי. אבל אחרי כמה דקות קלטתי שאני מנותקת מהאינסטגרם, לא מחוברת לווטסאפ או לפייסבוק, מהכל נותקתי. ידעתי שהיה גל פריצות מטורף אז אבל לא ידעתי מה לעשות. נכנסתי ללחץ מטורף. שלושה ימים הייתי כמו רוח, לא מחוברת לאף רשת חברתית, פשוט נעלמתי. ואז עלינו על הילד שפרץ לי”.
הילד, התברר, הוא נער בן 16 מאילת שהשתלט על חשבונה. “התקשרה אליי חברה ואמרה לי שיש שמועות על נער כזה. בינתיים הוא קרא את כל השיחות שלי בווטסאפ, חדר לי למקומות הכי פרטיים. שלחתי הודעות מאמא שלי וביקשתי שישחרר את החשבון אבל הוא לא ענה. שלחתי מיילים לפייסבוק ולאינסטגרם שפרצו לי, אבל גם זה לא עזר. אחרי כמה ימים ניסיתי להתקשר לילד הזה, והוא ענה. אמרתי לו שאני יודעת שזה הוא. הוא הכחיש ועשה כאילו הוא לא מכיר אותי בכלל, לא יודע מי אני. ניתקתי ושלחתי לו מיד הודעה מאוד ברורה שאם הוא לא משחרר את הסיסמה אני הולכת למשטרה. הוא נבהל ונתן לי מיד סיסמאות, אבל הרשתות כבר ניתקו אותי לגמרי כי ניסיתי מלא פעמים להיכנס והחשבונות נחסמו. שלחתי לו הודעה שוב ואמרתי לו שהחשבונות נחסמו ואם הוא לא מוצא דרך לפתוח אותם תוך 24 שעות אני ניגשת למשטרה. אחרי כמה ימים הכל חזר אליי”.
10 צפייה בגלריה
ילד בן 16 השתלט על החשבון. ליאל אלי
ילד בן 16 השתלט על החשבון. ליאל אלי
ילד בן 16 השתלט על החשבון. ליאל אלי
(צילום: יובל חן)
ובזמן הזה קרו עוד דברים?
“הוא פתח לי חשבונות פיקטיביים, התעסק עם הפייסבוק שלי, שינה לי את המייל. האינסטגרם הוא העסק שלי. פיספסתי שני קמפיינים גדולים בגלל זה והפסדתי המון כסף. יותר מהפן המקצועי, הכי קשה זה החדירה לפרטיות. לדעת שבלחיצה הוא יכול למחוק לך את כל מה שבנית ואת כל הזיכרונות שלך”.
מאז את פחות ברשתות החברתיות?
“לא, האמת שלא. חזרתי ותיפעלתי את העסק שלי כרגיל. רק ממש חיזקתי את ההגנות. מאז ניסו הרבה פעמים לפרוץ לי, אני מקבלת סמסים כל הזמן עם טריקים כאלה ואחרים, אבל אני ערנית”.
אצל בוגנים הסיפור היה קצת יותר מסובך. ההאקר שגנב את חשבון האינסטגרם שלה דרש כופר - עשרת אלפים שקל - תמורת החזרת החשבון. האקרים אחרים שהציעו לה את עזרתם ביקשו, מצידם, סכומים גבוהים אפילו יותר כשכר טִרחה. בשלב הבא התברר שההאקר שחטף את החשבון הוא טורקי, ובוגנים נכנסה איתו למו”מ.
“שלחתי הודעה לעצמי לאינסטגרם ושאלתי אותו מה עושים עכשיו, מה אני צריכה לעשות כדי לקבל את החשבון בחזרה. הוא שאל מה אני מציעה בתמורה, שאזרוק מספר.
בינתיים הוא העלה תמונות בסטורי שלי על מכירה של החשבון, בהתחלה ביקש 5,000 יורו ואחרי כמה ימים ירד עוד ועוד עד 2,500 יורו. האקר ישראלי המליץ לי להמשיך לנהל את המו”מ כי אולי הוא עוד יירד בדרישה. בינתיים היה צריך לפקח שאף אחד לא קונה את החשבון שלי ושההאקר לא ימחק את התמונות שהיו בו. המשכתי במו”מ, ואז חבר טוב אמר לי שהוא מכיר את סמנכ”לית השיווק של פייסבוק בארץ, מעיין שריג. הוא סיפר לה על המקרה שלי, והיא אמרה לי לפנות במייל לפייסבוק העולמית ולהודיע שגנבו לי את החשבון. היא נתנה לי הנחיות ברורות מה לעשות, ואחרי כמה ימים שלחו לי לינק והחזירו לי את החשבון”.
אילו השלכות היו לאירוע מבחינתך?
“ירדו לי המון עוקבים בזמן הזה כי האינסטגרם שלי לא היה פעיל. בשבוע וחצי איבדתי אלף עוקבים ועבדתי קשה כדי להחזיר אותם. אם את לא מעלה מספיק תכנים האינסטגרם מעיף אותך לשטח אפור ששם פחות צופים בדף שלך ואת ממשיכה לאבד עוקבים”.
10 צפייה בגלריה
''עכשיו אין לי עוקבים כמעט בכלל''. ליאור אשכנזי
''עכשיו אין לי עוקבים כמעט בכלל''. ליאור אשכנזי
''עכשיו אין לי עוקבים כמעט בכלל''. ליאור אשכנזי
(צילום: EPA)
האקר טורקי הגיע גם לשחקן ליאור אשכנזי, שלקח את העסק קצת פחות קשה מבוגנים. “היה לי חשבון אינסטגרם מאוד פעיל ומגניב, עם המון עוקבים, באמת המון”, הוא נזכר בחשבון המנוח, כפי שסיפר אצלנו. “ואז יום אחד חטפו אותו האקרים טורקים. פתאום אני פותח את האינסטגרם ושמו בתמונת פרופיל דגל של טורקיה, לא יכולתי להיכנס לחשבון ואז הוא פשוט נעלם מהרשת. בפייסבוק לא הצליחו לשחזר אותו אז פתחתי חשבון חדש. עכשיו אין לי עוקבים כמעט בכלל”.
כמו אשכנזי, גם הדוגמנית והמגישה גלית גוטמן, שייכת לדור שהכיר את החיים מחוץ לרשתות החברתיות ולכן לקחה את כל העניין בפרופורציה. “אני אדם כל כך לא טכני. הבנות שלי עושות לי הכל. יום אחד הן אמרו לי ‘מה זה, איך אין לך וי כחול’ ואז הילדה שלי נכנסה לבקש לי דרך אתר שנראה כמו אינסטגרם את הווי הזה אבל מתברר שהוא היה אתר פייק. אחרי כמה דקות חברה מפורסמת שלחה לי הודעה ושאלה אם אני בסדר כי היא חושבת שפרצו לי.
האקר שלח הודעות מביכות לגל גדות, לרותם סלע ולהמון חברות מפורסמות שלי. הוא מחק לי המון דברים בפיד, עשה בלגן ענק. בגלל שהקריירה שלי בטלוויזיה ופחות באינסטגרם אז לא נבהלתי ולא התכוונתי לשלם. הצלחתי דרך כל מיני קשרים בפייסבוק להוציא את הפיד שלי מהידיים שלו אבל לא הצלחתי לשחזר את מה שהוא מחק. החלפנו סיסמאות ועד היום אין לי וי כחול, מעדיפה שלא, מי צריך את זה בכלל. מה שכן זו פריצה לכל דבר, אתה מרגיש שמישהו מחלל את הבית שלך. אמנם ישר, כמובן, הבינו שזה לא השפה שלי ולא צורת ההתבטאות שלי אבל עדיין זה היה ממש לא נעים”.
10 צפייה בגלריה
מי צריך וי כחול? גלית גוטמן
מי צריך וי כחול? גלית גוטמן
מי צריך וי כחול? גלית גוטמן
(צילום: ענת מוסברג)
לרשימת נפגעי תרמית הווי הכחול מצטרפת גם השחקנית גאיה גור אריה שהגיעה גם היא למתן. “הוא התחיל לתקתק במחשב, הרגשתי כאילו אני בסרט, לא האמנתי שזה מה שקורה לי. זה היה ההאקר הטורקי המוכר שפרץ להרבה מפורסמים. מתן היה בקרב האקרים ארבעה ימים מול ההוא, הוא הצליח להחזיר לי את החשבון אבל יום למחרת שוב הטורקי גנב לי. ככה שלוש פעמים, מתן פורץ לו וההוא מטורקיה פורץ חזרה. באינסטגרם לא הסכימו לעזור לנו וזה היה נורא מבאס. בסוף מתן הצליח להחזיר. ירדו לי אלף עוקבים בארבעה ימים. אבל זה כולה עמוד אינסטגרם ותמיד יכולים לקרות דברים יותר גרועים, הכל טוב”.
זוכת ‘האח הגדול’, שי מיקה יפרח, חושבת שהייתה המפורסמת הראשונה בארץ שהחשבון שלה נפרץ. והיא יותר דומה בהתייחסות לנושא לבוגנים מאשר לאשכנזי ולגוטמן. “זה היה במאי לפני שלוש שנים”, היא משחזרת. “לא אשכח את זה לעולם. אני עם חברות במסיבת יום עצמאות, מנסה להעלות תמונה פשוטה לאינסטגרם ולא מצליחה ואז החברות מנסות לתייג אותי וגם הן לא מצליחות. ואני אומרת: ‘מה, אין לי קליטה? מה קורה פה?’ כשחיפשנו את המשתמש שלי ולא מצאנו, הבנו שיש בעיה. התקשרתי לאחי הגדול שהוא איש תוכנה, אולי הוא יבין מה קרה, והוא חזר אליי ואמר שמחקו לי את החשבון. אין שי מיקה.
“ברור שלמתבונן מהצד זה נראה דבר טפל ולא כזה דרמטי, אבל עבורי זה מקור פרנסה. זה היה כאילו מישהו בא יום אחד וסגר לי את העסק. זה הרבה יותר מסתם אינסטגרם עם תמונות שחשובות לך אישית, זה כלי שיווקי. אם מישהו מזמין אותך לאירוע, וסוכם שהיום עולה תוכן לחשבון שלך ואין לך חשבון, העבודה מתבטלת. אומרים לך: אל תבואי, כי את לא רלוונטית. הרי מה מטריד מפורסמים? לא הפרטיות, כי הכל בחשבון פתוח וגלוי. מטרידה הפרנסה ומי שיגיד אחרת הוא צבוע”.
10 צפייה בגלריה
''הישועה באה דווקא משירות הלקוחות של אינסטגרם''. שי מיקה יפרח
''הישועה באה דווקא משירות הלקוחות של אינסטגרם''. שי מיקה יפרח
''הישועה באה דווקא משירות הלקוחות של אינסטגרם''. שי מיקה יפרח
(צילום: אמיר מאירי)
שבועיים היה החשבון של מיקה יפרח משותק והיא פנתה לכל מי שחשבה שיוכל לעזור. “בסוף”, היא אומרת, “הישועה באה דווקא משירות הלקוחות של אינסטגרם. כתבתי להם פנייה ואז התבקשתי להוכיח שזה החשבון שלי ושפרצו לי”.
מי בעצם פרץ לך?
“לא יודעת. חבר, ילדים חכמים שרוצים להשתעשע. אין דרך לדעת מי. ותמיד אני אומרת, אם פורצים לממשלה ולמדינה אז לאינסטגרם שלי? קלי קלות”.
הסלב הראשון שפנה לבנרויו עם חשבון חטוף היה עינב בובליל. “פיתו אותה אז בשיטת הדיג המפורסמת של הווי כחול. מעינב ביקשו פרטים וסיסמה כדי שיפתחו לה לכאורה את הווי כחול. משם אומרים לך ללחוץ על לינק וזה מוביל אותך לטופס של אינסטגרם לכאורה, שבו אתה מכניס שם משתמש, מתחבר עם הסיסמה, אומרים לך שזה בבדיקה ואז מחכים ללילה ופורצים לך בזמן שאתה ישן, שיהיה להם מספיק זמן לשנות הכל” .
מי החוטף הכי מפורסם?
“אדם רוסטי, או בשמו השני אדם וורדו. תמצאי הרבה חשבונות שרצים על שמו באינסטגרם, ממש שוק שחור של עמודים שאותם הוא מוכר למרבה במחיר. הוא טורקי. הוא כבר יודע מי אני, ואני מדבר איתו חופשי דרך הדפים באינסטגרם ובפייסבוק. סלב”.
10 צפייה בגלריה
פיתו אותה בשיטת הווי כחול. עינב בובליל
פיתו אותה בשיטת הווי כחול. עינב בובליל
פיתו אותה בשיטת הווי כחול. עינב בובליל
(צילום: אבי רוקח)
למי לרוב פורצים?
“בעיקרון לאנשים עם המון עוקבים, כי הם לרוב האנשים שסביר שישלמו את הכופר. או בעלי עסקים שנתונים בלחץ כלכלי. אבל היום פורצים גם לכל מי שאפשר בתפוצה. עושים אפקט שרשרת; פורצים למישהו עם וי כחול, משנים את תמונת הפרופיל למשהו שקשור לאינסטגרם ואז וי כחול עם תמונה של אינסטגרם, ושולחים הודעה אישית שאומרת שכאן האחראי לווי הכחול, ותקבל כזה אם תעשה את הפעולות הבאות. וכולם מאמינים”.
פייסבוק ואינסטגרם לא יכולות או אמורות לדאוג להגנה גורפת יותר?
“אינסטגרם משתנה כל שבוע, וכל שינוי גורר רצף שלם של תקלות. לא משנה כמה הגנות ואזהרות אינסטגרם תנסה, זה לא יעבוד”.
מה טווח המחירים להחזרת חשבון?
“בהתחלה בודקים אם זו רק תקלה, ואז אני לא גובה הרבה כסף. אם זו פריצה ויש האקר שדורש כופר - המחירים גבוהים. אם לא פתרנו מקרה תוך יומיים אנחנו אומרים שצריך עוד כסף כי יש הרבה משחק. אבל אני גובה כסף במקרה של הצלחה. אנשים מוכנים לשלם כל סכום כדי שיחזירו את החשבון שלהם”.
לא זול יותר לפעמים לשלם את הכופר הנדרש?
“אם משלמים כופר אין ערבות שהאיש באמת יחזיר לך את המשתמש”.
גם עו”ד מוטי קריסטל, שמעורב לא פעם, לבקשת לקוחות מפורסמים, באירועי פריצה לחשבונות ברשתות חברתיות, אומר שמאוד לא מומלץ להיכנס למשא ומתן עם חוטפי החשבון ובוודאי שלא לשלם להם. “באירוע כזה יש ניצול הזדמנויות ואין שום הבטחה ממשית שהחשבון יחזור לבעליו אם ישולם הכופר. יש תופעה נוספת באזורים האלה, שבה התכנים שמועברים באינסטגרם או במסנג’ר הפרטי בפייסבוק הופכים את הפלטפורמה לסחיטה על בסיס תוכן. גברים שמפיצים תכנים מיניים של נשים ומשתמשים בזה לסחיטה זה משהו שרואים יותר בתקופה האחרונה. רק בחודש האחרון יצא לי לטפל בשלושה מקרים כאלה”.
מה אתה ממליץ במקרים כאלה?
“צריך לעשות הכל כדי לא להגיע לתשלום הכופר. קודם כל ולפני הכל צריך לפנות להנהלה של פייסבוק שיפתרו את הבעיה. בגלל שיש להם אבטחה מחורבנת, הסיסמאות שלנו לא עובדות בצורה שהן אמורות לעבוד. צריך להבין שהשתלטות על חשבון אינסטגרם היא אירוע שאמור להיות מטופל אך ורק דרך האנשים של פייסבוק, דרך מנגנוני אבטחת המידע שלהם”, מבהיר עו”ד קריסטל. “אנשים פונים אליהם לעזרה אבל אין מענה, לפחות לא מהיר, וזה מה שגורם לאנשים לשלם את הכופר, מה שמזין את עולם ההאקרים ורק עוזר להם לגדול”.
10 צפייה בגלריה
''זו עבירה פלילית ואני דואג שהאדם הזה ייענש''. עו"ד מוטי קריסטל
''זו עבירה פלילית ואני דואג שהאדם הזה ייענש''. עו"ד מוטי קריסטל
''זו עבירה פלילית ואני דואג שהאדם הזה ייענש''. עו"ד מוטי קריסטל
(צילום: יח"צ)
איך אתה עוזר לאנשים?
“בעיקר מנהל משא ומתן טקטי עם ההאקר, כשהמטרה היא נטו למשוך זמן כדי שיהיה אפשר לאתר את התוקף דרך האבטחה של פייסבוק. אם יודעים מי הבן אדם אפשר להגיע אליו בעולם האמיתי. זה עונש פלילי לגמרי, עבירה פלילית בכל מקום, ואני דואג שהאדם הזה ייענש”.
מעיין שריג, סמנ”כלית התקשורת של פייסבוק ישראל, מסרה בתגובה: “אין ספק שזה מאוד מתסכל, בלשון המעטה, כשפורצים לאדם לחשבון האישי שלו, והדרך הכי טובה למזער את הסיכויים שזה יקרה היא להתקין אימות דו־שלבי על כל החשבונות בכל הפלטפורמות שלנו.
אימות דו־שלבי מהווה למעשה עוד שכבת הגנה על החשבון במידה שהפורץ משיג את הסיסמה שאיתה אתם מתחברים לחשבון. חשוב גם להדגיש שאנשים לוחצים על מיילים ולינקים שמתחזים לייצג אותנו ומזינים את הסיסמה שלהם. ראשית, דעו שפייסבוק לעולם לא תבקש מכם את הסיסמה שלכם או את הקוד שלכם באימות הדו־שלבי, ובנוסף, תחת הגדרות הפרטיות והבטיחות שלכם בחשבון, אפשר לבדוק אם המייל שקיבלתם הוא אכן מייל רשמי מהחברה. לבסוף, אנחנו ממליצים לאנשים שהחשבון שלהם נפרץ לדווח על כך לצוותים הגלובליים שלנו דרך מרכז העזרה של פייסבוק אונליין".
1. לא לתת את שם המשתמש והסיסמה לאף אחד לעולם - לא לאפליקציות צד שלישי, ולא לאנשים שטוענים שישיגו לך וי כחול או שעברת על זכויות יוצרים.
2. לא ללחוץ על לינקים מפוקפקים - זה שותה נתונים מיד, וממש מורכב לשחרר פריצה כזו.
3. לעשות אימות דו־שלבי, לאינסטגרם בעיקר - בהגדרות קיימת אופציה שנקראת ביטחון, ושם יש אפשרות לאימות דו־שלבי שמגבה לך את הרשת החברתית.
פורסם לראשונה: 07:46, 13.08.21