מעבר ל– 15 דקות התהילה, הריאליטי הפך במקרים מסוימים למקום לגיטימי להכיר בו את שאהבה נפשך, או לחילופין להגיע לתובנות לגבי הבחור שחשבת שאהבת, כשאתם נמצאים בתנאים לא תנאים. אחרי הכל, עם עודף תוכניות הריאליטי שמציפות לנו את המסך כולם יהיו שם במוקדם או במאוחר, וזו נהיית סביבת היכרות הגיונית לכל דבר.
הנה, רק השבוע נודע לנו על זוג ריאליטי חדש מהניילונים: שיר קורן ואלי חולי מ"דה ווייס". אז איך מתמודדים עם ההצצה לחיים האישיים? עם המתח והמשימות והתנאים המבוימים והלא טבעיים בתחילתה של מערכת יחסים כנה? מה עושים עם הביקורת ועם זה שכל עם ישראל הוא חלק בלתי נפרד מסיפור ההיכרות שלכם, ומה אומרים לכל אלה שחושבים שזאת בסך הכל אסטרטגיה?
זוג הריאליטי הראשון, פורץ הדרך, הכיר ב– 2005 במהלך העונה השלישית של "כוכב נולד". כעבור 12 שנים, טבעת ושני ילדים משותפים (איתי 5, אסף 1.5), עמרי רוטברד ושיר ביטון הם לגמרי ההוכחה שלהכיר בריאליטי זה עובד ושהאהבה מנצחת את הכל. "אני לא חושב שיש הבדל בין להכיר במקום העבודה או ללכת לבר או ברחוב ולהיתקל במישהי שאתה מתאהב בה ממבט ראשון, לבין להכיר בריאליטי. בסך הכל זה הגיוני, זו סביבה של אנשים שאוהבים דברים דומים לשלך ושכבר יש לך מכנה משותף איתם", אומר לי רוטברד.
איך מצליחים לפתח זוגיות בתוך כל הלחץ של התחרות?
"הצילומים הם לגמרי סיר לחץ, כולם נמצאים הרבה ביחד. אמנם זה לא כמו האח הגדול שנמצאים ביחד 24/7 , אבל כן נמצאים בצילומי התוכנית ובפעילויות של יחסי ציבור. שיר ואני נהיינו חברים מאוד מאוד טובים, היא הייתה בת 22 ואני הייתי בן 21 , אחרי מערכת יחסים, ובכלל לא חשבתי שזה יכול לקרות".
מה היתרון בלהכיר בת זוג בתוכנית ריאליטי?
"היתרון היה ששנינו באנו מאותו מקום ויכולנו להבין זה את זה בלי הרבה דיבורים, גם את הדברים החיוביים וגם את הבאסה והקושי. אבל ברור שיש מינוס בזה שאתה באותו מקצוע ומתחרה בבת הזוג, החושים מתערבלים שם. קיימת הקנאה הבלתי נמנעת. אבל כשאני רואה זוגות כמו עמרי וקסניה שעכשיו התארסו, זה משמח אותי, כשזה באמת אהבה וזה טוב, זה מצליח וזה מדהים".
עמרי בן נתן וקסניה טרנטול, דיירי העונה הקודמת של "האח הגדול", התארסו לפני כשבועיים והוכיחו לכל הנשמות הטובות שהאהבה שלהם אמיתית לחלוטין. "הרוב
הגדול חשב שזה אסטרטגיה. גם אנשים שחיו איתנו בבית וראו את המציאות חשבו שזה לא אמיתי", מספרת טרנטול.
אבל זה לא ממש מכביד, כשבכל צעד שלכם מישהו מחכה שתיכשלו?
"אנחנו לא מוכיחים שום דבר לאף אחד, חוץ מלעצמנו ולמשפחה. אני לא באה לשכנע אף אחד באהבה שלי, חוץ מאת עמרי שיודע את האמת, והנה, אם הם רוצים אז הוכחנו שזה לא היה ל– 15 דקות".
וגם אם כן, בסופו של דבר, זוגות נפרדים מכל מיני סיבות, לא רק כאלה שהכירו בריאליטי.
"נכון. ולצאת מריאליטי ולשרוד את הזוגיות, להילחם עליה ולצמוח ביחד זו עבודה קשה. הפחד הגדול היה מה יקרה, כי את חיה שם בבועה, אז אולי הבועה תתפוצץ, פתאום לא נאהב את המשפחה או החברים של השני? פתאום לא נאהב את איך שהוא מתנהג בחוץ? כשאת בתוך הבית, את לא נחשפת לכל הצדדים של בן הזוג.
אני גם הייתי ממש שקטה והיה לי קשה להיפתח בתוך הבית. הוא היה רואה אותי בוכה ולא הייתי אומרת לו למה. בתוך הבית, אתה לא באמת מאמין לרגש שלך. אתה יודע שיש לך רגש, שנוצר משהו. אבל הכל מבולבל ומוקצן שם, ככה שאתה לא יודע מה אמיתי ומה לא".
נשמע קשוח, מה בכל זאת היתרון בלהכיר בסיטואציה כזו?
"מה שטוב בזוגיות בריאליטי, זה קודם כל שאין טלפונים. טלפון גורם לחוסר תקשורת במערכת יחסים, וחוסר תקשורת זה הכי נורא. בריאליטי את זוכה להכיר
את הבן אדם הכי נקי שיש, עירום, כמו שהוא. שלושה וחצי חודשים היינו עסוקים בלהכיר זה את זה. וחוץ מזה, שאין יותר כיף מזה שמישהו מחבק אותך שם".
טרנטול ובן נתן היו צריכים להתמודד עם הגבות שהורמו והלחשושים שמסביב לזוגיות, אבל למזלם, היו לפניהם החלוצים שפילסו את הדרך והלכו כל הדרך מהבית
עד החופה - דנית גרינברג ואליאב אוזן, שנישאו ביוני האחרון אחרי התחלה לא הכי קלה בתוך הבית. אף שסיפור האהבה שלהם הסתיים בצורה טובה, גרינברג לא ממש ממליצה על החוויה.
"אני מבינה למה נשאבים, אבל אני ממש לא ממליצה להיכנס לזוגיות בתוך הבית. הדבר הכי קשה שם זה כשזה לא מצליח, אבל את בכל זאת צריכה לקום עם הבן אדם כל בוקר. את לא יכולה לברוח, הוא כל הזמן מולך, ואין לך איך להתגבר. במציאות את יכולה לחסום אותו בפייסבוק, לצאת עם חברות, לצאת לדייטים, לבכות לבד בבית, אבל כשאת בתוך הבית ביחד איתו זה נורא, את לא יכולה לברוח ממנו. אז אני הייתי מתחבאת בתוך המיטה".
את חושבת שבאמת יש זוגות שמצתוותים בשביל האסטרטגיה?
"הקהל מזהה שקר, הוא לא תמים. זה מפגר לעשות את זה כאסטרטגיה, וגם הרבה יותר קשה להצליח ככה בתור זוג. אם לא אוהבים את בן הזוג שלך, אז גם לא אוהבים אותך, ובעיקר, את לא מוצאת את הקול שלך בתוך הבית, וזה הדבר החשוב. בגדול, אי אפשר לשלוט על רגשות שם, כל דבר נהיה הרבה יותר קיצוני. אני באמת באמת הייתי מאוהבת באליאב, אבל כל תזוזה שלו את חושבת משהו, כל דבר מוביל למשהו אחר. זה נורא מבלבל".
ובכל זאת הצלחתם, איך את מסבירה את זה?
"אני מרגישה שנולדנו ביחד, זה חוויה שמעצימה את הקשר. קשר של חודשיים בחוץ וקשר של חודשיים בתוך הבית זה ממש לא אותו הדבר. אליאב מבין אותי, הוא
יודע מה חוויתי. אם עכשיו הייתי יוצאת מהבית והייתי צריכה להתחיל זוגיות עם מישהו שלא היה בתוך הבית הוא לא היה מבין אותי. אבל כשחזרנו לקשר, שמרנו
על זה בסוד שלושה חודשים, שבאמת תהיה זוגיות שהיא נקייה ורק שלנו. פחדתי כמובן גם מהתגובה של המשפחה שלי, שהיה להם מאוד קשה לראות אותי סובלת בתוך הבית, אבל הם הבינו אותי ושמחו בשבילי בסוף. בסופו של דבר, יש עריכה והרגשות מאוד מוקצנים בתוך הבית, ולא תמיד מראים לך באמת את האדם כמו שהוא, עם כל זה שזה 'ריאליטי'".
נראה שהמכנה המשותף של החוויות שנצברו בבית האח הגדול עזר מאוד לזוגיות לצמוח ולהתפתח, אבל מה קורה למי שמגיע עם בן הזוג לתוך הריאליטי ומכיר את כל
הצדדים שלו מהבית, אבל לא יודע איך יתנהל במצבים הקיצוניים שמזמנים הצילומים? מיה קרמר, שרצה עם בן זוגה דאז, עמיחי גת בעונה הראשונה של "המירוץ למיליון", נפרדה מגת חצי שנה לאחר שהתוכנית שודרה.
"לעבור חוויה של ריאליטי ביחד זה המון לחץ. גם התוכנית עצמה, בזמן הצילומים, זה טירוף, גם החשיפה אחרי זה, גם העריכה שלא ממש הוציאה את עמיחי טוב. זוג שיכול לעמוד בזה צריך בסיס מאוד חזק. אולי זוגות שנמצאים ביחד הרבה שנים שורדים, אבל כאלה שזאת רק ההתחלה בשבילם, ברוב הפעמים לא עומדים בחשיפה ובלחצים. הזוגיות שלכם הופכת להיות של כל מדינת ישראל ואי אפשר להגיד שמה אנשים אומרים לא משפיע. זה מביך לראות את הזוגיות שלך על המסך, לחשוף את זה. אני בן אדם מאוד פתוח, אבל לראות את זה על המסך היה ממש קשה, כמו טיפול זוגי עם כל העולם. בזמן המירוץ עצמו רק רציתי להגיע לסוף, לא היה לי זמן לזה, אבל הייתי צריכה להתמודד עם הצדדים החדשים של בן הזוג שאליהם נחשפתי בעקבות הלחץ של המשחק. אבל יש לנו חוויה כזוג, יש לנו חוויה שעברנו ביחד ואנחנו חברים טובים היום".
את חושבת שיותר קל למצוא זוגיות בריאליטי מאשר להיכנס לתוכנית עם אחת כזו?
"יכול להיות. זה תלוי גם בתוכנית. נגיד, ב'הישרדות' זה הכי מוזר, הם אפילו לא מצחצחים שיניים, ולעומת זאת, ב'אח הגדול' יש טיפוח והם כל כך משועממים שם שזה
מעביר את הזמן. יש דברים בסיסיים שבני אדם צריכים, כמו חיבוק ואהבה, וזה מובן לי. זה שזה שורד, זה מה שמפתיע אותי. כששמעתי שקסניה ועמרי מתחתנים ממש שמחתי והופתעתי. כי ב'אח הגדול' אתה מתרגש ממישהו שלא בטוח שבמציאות היית מתחבר אליו".
גם מעיין חודדה, שנכנסה לבית האח הגדול בגיל 22 עם בעלה מוטי, כשהייתה בהריון ראשון, יודעת דבר או שניים על איך זה להיכנס בצמד. היום, ממרומי גיל 29 , כשהיא גרושה ממוטי ואחרי שני ילדים, היא אומרת: "לזוגיות בריאליטי אין שום יתרון. קודם כל, את לא שם במאה אחוז, את בחמישים אחוז כי את תמיד חוששת. הקנאה מתעצמת, הכל מתעצם. כל תכונה טובה או רעה נהיית יותר. זה משהו מאוד מטלטל. אני גם לא חושבת שאת יכולה לבנות קשר במקום כזה, כי אם את עכשיו מכירה בן אדם בחוץ, זה איטי, זה נבנה. יש דייט ראשון, שני. ופה את ישר גרה עם בן אדם שאת לא מכירה ויש אמוציות שמתפרצות".
אז את חושבת שיש כאלה שעושים הצגה רק בשביל האס.אם.אסים?
"אני לא יודעת. את שוכחת את המצלמות שם ואת מרגישה נורא בודדה. את בסך הכל עם אנשים שאת לא מכירה ואת מתנחמת אצל האנשים שאת מתחברת
אליהם. לדעתי, זה משהו שלרוב לא יחזיק בחוץ, כמו יאנה וקותי. האמת היא שהזוגיות החזקה של אליאב ודנית ממש מפתיעה. יש כאלה שיעשו הכל בשביל פרסום ולהיות בתודעה ולמשוך את הרגע, אבל אני רק רציתי לסחוב את זה לבד, את 15 דקות התהילה. ולא בזוגיות".
את חושבת שזה חלק מהמשקעים שהובילו לגירושים?
"את זה לעולם לא אוכל לדעת. המשקעים נהיו עצומים יותר, ייתכן שזה גם בגלל ההתבגרות שלי, בכל זאת, הייתי ממש ילדה אז. היום אני עם בן זוג שהוא נורא קנאי לפרטיות שלו, ולעולם לא הייתי נכנסת אתו לריאליטי".
המלהק ואיש התוכן צחי אליהו ליהק בעבר שלוש עונות של "האח הגדול", וכיום מלהק את "דה ווייס", "אקס פקטור" והעונה השנייה של "בייק אוף". מהצד שלו, מאחורי הקלעים, הוא מנסה להראות את התמונה השלמה. "אומרים על מלהקי הריאליטי שהם מחפשים מלחמות. לא, אנחנו גם מחפשים אהבות, ולאו דווקא מערכות יחסים רומנטיות. גם ידידות אמיצה, כמו זו שנרקמה בין טל גלבוע ואחי נתן ב'אח הגדול' היא מעניינת ומקסימה. ריאליטי בא לדמות את החיים, וקשר רומנטי שנבנה, אהבה וזוגיות, זה חלק מהחיים, וכיף לראות את זה. בזכות הזוגיות נחשפים לעוד צדדים של הדמות על המסך, ומה שמוסיף זה הצד הנוסף של האנשים שנחשף בזכות הקשר".
כמלהק, אתה חושב מראש מי יוכל להפוך לזוג?
"אני לא יכול להגיד לך שזה מה חשבנו שיקרה עם דנית ואליאב. הזוגיות שנרקמת בתוך ריאליטי לא בהכרח תתקיים בחוץ, כי זו מציאות מדומה, הרכבנו אותה לרגע.
ליהקתי בכמה עונות של 'האח הגדול' שבהן נוצרה זוגיות. זה מאיץ תהליכים וזה שונה מזוגיות בחוץ. זר לא יבין זאת. עצם זה ששניהם נמצאים באותה סירה זה יופי של פתיח או קטליזטור לקשר. הדברים הם הרבה יותר מואצים. אם זה יצליח או לא? אין לי דעה. יש כאלה שאומרים שמה שבא בבום יילך בבום, ויש כאלה שטוענים שדווקא הבסיס הזה מדהים. ועמרי וקסניה הם דוגמה מעולה".
בני זוג שנכנסים יחד לריאליטי, מה הסיכויים שהזוגיות שלהם תישמר?
"תלוי בעוצמת החוויה, תלוי ברמת האישיות, החוזק. מן הסתם אלה חוויות אינטנסיביות. אגב, זוגות שנוסעים לחו"ל בתכוניות ריאליטי, זה תמיד מועד או להצעת נישואים או לפרידה. ברגע שהכנסת מצלמה למשוואה, יש עוד משהו שמכביד או נוכח. הכול תלוי לאן הזוג ייקח את זה".
הפסיכולוגית הקלינית מיכל אופיר־ויזל ממרכז ד"ר טל מסבירה את הקושי שביצירת זוגיות בתוך ריאליטי. "יש משהו בתוכניות האלה שגורם לך להרגיש שאתה
לומד להכיר מישהו מאוד מהר. יש שם לחצים שאין בחיים האמיתיים, ואז יש תחושה של היכרות מאוד גדולה ותהליכים שמתרחשים נורא מהר. בתוך זוגיות
שנוצרת יש שלבים שהם נורא רגישים ושבריריים, מצבים שאמורים להיות אינטימיים. אתה צריך זמן שלך עם עצמך, וזה לא סתם. יש הרבה דברים עדינים שקורים
ונרקמים, ובריאליטי נהרס המקום האינטימי הזה. אלה דברים פסאודו–אמיתיים. כמובן שאי אפשר לפסול את האופציה שבאמת יהיה שם משהו אמיתי. אבל הרבה
פעמים אנשים גם עושים איזשהו שואו, מישהו ירצה להתקרב למישהי כי זה מושך תשומת לב ויביא לו רייטינג והצבעות. הבסיס של ההיכרות הוא אולי רלוונטי,
וגם לרוב נכנסים אנשים בעלי אותן תכונות וצרכים. בואו נגיד שפחות אנשים שקטים ורציניים ייכנסו לבית של 'האח הגדול', ויותר אנשים דומיננטיים. לפעמים הבסיס
הדומה יעזור, אבל לפעמים הדומיננטי דווקא צריך מישהו שקט לצדו שיאזן אותו. הזוגיות בבית בעיקר מתאימה להתלהבות ראשוניות, אני לא יודעת אם זה
יחזיק לאורך זמן".
מה בנוגע לאנשים שנכנסים מראש כזוג?
"זוגיות היא דבר מורכב מלכתחילה. זוג שיוצא לטיול, או סתם יוצא לחופשה ונמצא פתאום ביחד 24/7 , זה קשה, אז בטח שבריאליטי הכל כפול ומכופל. כל הסיטואציות
מוקצנות, זאת מציאות על סטרואידים, ויש המון עיניים שצופות. אז אם בן הזוג שלי דיבר אליי לא יפה, אולי בארבע עיניים זה בסדר, אבל פתאום מול כל המדינה זה
אחרת, וההורים והחברים צופים וזה משליך אחרת לגמרי. גם זוגיות בתוך קבוצה של אנשים היא שונה. נגיד, בתוך 'האח הגדול' זוגיות היא עמדת כוח שהאחרים ירצו לחבל בה ולפרק אותה. זה בהחלט דבר מאוד מאוד מאתגר, אבל זוג שרואה שהוא יוצא מזה בסדר, יש בזה משהו מאוד מחזק, ואם הם נמצאים שם זה בשביל זה, אז נראה שהם באמת יכולים לשרוד".
העולם ציין השבוע את יום האהבה, ולפי הממצאים בהחלט אפשר להוסיף את הסט של תוכניות הריאליטי למקומות שבהם מוצאים זוגיות. אם לשפוט לפי התשובות של מי שעברו את המסלול הזה, זאת דרך מאתגרת במיוחד להתחיל מערכת יחסים. ועבור הזוגות שנכנסו לשם ביחד, זה היה מבחן שלעתים נגמר בציון נכשל. הציניקנים יגידו שלא יכולה להיות אמת באהבה שנרקמה מול המצלמות, והרומנטיקנים יגידו שאהבה נמצאת בכל מקום: על אי בודד, מאחורי המיקרופון, בבית סגור או במדינה נידחת. ואולי זה דווקא רעיון לא רע לחלוק את 15 דקות התהילה.