תדע כל אם עברייה בישראל שלא ראוי שימי ההולדת של ילדיה יכללו רק משחקי חברה, עוגת שוקולד ושקית הפתעות, אלא מצופה ממנה להרים בופה עשיר, בוק מקצועי, זר בלוני הליום שיכסה את התקרה ועוגה מבצק סוכר. את שקיות ההפתעה יחליפו האורחים בטיפולי ספא, כי אתם יודעים איך זה בגיל 6, כל הקמטים מתחילים לצאת. טרנד ימי ההולדת המוגזמים לילדים תפס תאוצה בשנים האחרונות, ומי שמשדרגים את האירועים לרמת אמנות של ממש הם הסלבז המקומיים, שלא חוסכים ומרימים הפקות שלא היו מביישות את המקבילות שלהם מעבר לים.
מיכל ויצמן (מיכל הקטנה) חגגה ברית לתאומים שלה ריי וריף בחגיגה שעלותה נאמדת בלא פחות מ־ 1.5 מיליון שקל. האירוע האינטימי, שנערך בטראסק בנמל תל אביב, כלל לא פחות מ־ 1,000 מוזמנים, והם נהנו מקייטרינג יוקרתי ומעוגה שעלותה 15 אלף שקל. האם הנרגשת החליפה ארבע שמלות במהלך האירוע, וקשה היה שלא לחשוב שכולו סובב סביבה, ופחות סביב התאומים, שלא יזכרו דבר וחצי דבר מהקרנבל והיו עסוקים בנמנומים ובפליטות.
מפיקת האירועים רויטל אטיאס הפיקה את האירוע הגרנדיוזי של ויצמן. "האירוע של מיכל לא היה יום הולדת, אלא אירוע יוקרתי של ממש. אני לא רואה את זה כברית או כיום הולדת, אלא כמשהו מאוד אישי שלהם. הם רצו את המסיבה הזו, ולא כל אחד יכול לעשות מסיבה כזאת, אבל זה עניין אישי לחלוטין. למסיבות יש הרבה סיבות", מסבירה אטיאס.
מתי התחיל הטרנד של ימי ההולדת המוגזמים?
"זה התחיל כשהאינסטגרם והפינטרסט נכנסו לסביבה היום יומית שלנו, בשלוש השנים האחרונות. כולם משתפים, וככל שיש יותר סטורי ולייב זה מעצים את התופעה. באותו רגע אדם יכול לראות מה האחר עושה בקצה השני של העולם ולקבל מזה השראה".
האירועים האלה פופולריים בגלל הרצון של הילדים, או מהרצון של ההורים להראות שגם להם יש?
"אני לא יודעת מי רוצה את זה יותר. יש לי חברה שנמצאת בוועד הורים בשכונה מאוד יוקרתית בארץ, והם החליטו שלא עושים כאלה ימי הולדת. מביאים רק עוגת שוקולד והמתנה אחידה לכולם, כי אחרת לא יהיה לזה סוף. זה לא העניין הפיננסי כמו שזה עניין של חינוך".
מה הבקשה הכי מוגזמת שקיבלת?
"לא נתקלתי במשהו שהפתיע אותי, כי זה טרנד שנבנה. אם משווים את ימי ההולדת של היום לדרך שבה חגגו לפני כמה שנים זה נראה מוגזם, אבל זה בא בהדרגה. ימי ההולדת של היום כוללים עוגות באלפי שקל ומפעילות משוגעות, אבל זה קרה לאט. לא קפצנו מיום הולדת עם ליצן לדבר כזה".
הילד שלכם יחגוג יום הולדת בקרוב? אנחנו מקווים שחסכתם.
"ימי ההולדת היום יקרים מאוד ועלותם מגיעה ל־ 10,000 שקל ומעלה. נראה שבר המתוקים אצל יאן גולן עלה בין 10,000 ל־ 12 אלף שקל. אם הורה רוצה לעשות כזו מסיבה לילד שלו זה יעלה לו באזור ה־ 25 אלף שקל. אסור לשכוח שיש מתנפחים, מפעילים, אולם להשכיר וקייטרינג", מפרטת אטיאס. בתקופה האחרונה התחרות קיבלה רובד חדש, והיא לא סובבת סביב העוגה הכי גדולה או הקוסם הכי מפתיע אלא סביב הכיבוד שההורים מקבלים. "זה לא נגמר רק בילדים, הם לא מגיעים לבד. יש תחרות של שולחן הורים יותר יפה ויותר מושקע, הם הפכו לקטגוריה בפני עצמה. לכל שולחן יש עלות אחרת", אומרת אטיאס. "אני רואה בכל אירוע שמשפחות רוצות להגשים את עצמן. לא תמיד זה מגיע מההורים, זה תלוי בגיל של הילד. אבל שוב, זה עניין מאוד אישי".
מיכל הקטנה העלתה את הטרנד לרמות פאר חדשות, אולם החגיגות המפוארות לא פסחו גם על ילדיהם של אייל גולן ורוסלנה רודינה, אופירה אסייג, מרינה קבישר וניקול ראידמן, שהעניקה לבתה מישל טבעת יהלום ליום הולדתה השביעי. ראידמן העלתה תמונות מהחגיגות לחשבון האינסטגרם שלה וכתבה שלא ישנה שלושה לילות מכיוון שעמלה על ההכנות. הטבעת היוקרתית הייתה הדובדבן בקצפת של סידורי פרחים, בלונים ושולחנות שקושטו בסגנון שמזכיר יותר חתונה ופחות יום הולדת של ילדה בבית ספר יסודי.
"אני לא רואה בזה שום דבר פסול", אומרת דליה רבי מדליד'ס מתוקים, שבין לקוחותיה אפשר למצוא את אסייג וגולן. "אני בעצמי אחת שעושה ימי הולדת כאלה לילדים שלי ובגלל זה הגעתי לתחום. אם אנשים יכולים להשקיע, אז למה לא? עפו על מה שעשיתי לבן של אייל גולן, אבל היו לי דברים הרבה יותר מוגזמים לאנשים לא מוכרים. מישהי סגרה מתחם שלם בספארי והקימה הכל מאפס, משהו מטורף. אבל במי היא תשקיע אם לא בילדים שלה?".
וכמה בר מתוקים כזה יעלה לחגיגה של העולל שלכם?
"טווח המחירים שלי מתחיל בסביבות 6,5,500-5,500 שקל ויכול להגיע גם ליותר", מספרת רבי.
ילדות בנות 6 כבר לא מסתפקות במסיבה אינטימית בבית של ההורים, ונראה שאין ילדה שלא עברה ניקוי פנים עמוק כחלק מחגיגה בספא. המחיר של מסיבה כזו עומד על 100 שקל בממוצע למשתתפת, וההתחייבות היא לעשר בנות לפחות. במותק של אירוע - מתחם מפנק לאירועי בנות, מציעים מסיבות לילדות בלבד, כאלה שחולמות לצעוד על מסלול הדוגמנות כשיגדלו. חגיגה של שעתיים תעלה 1,750 שקל וכוללת כיבוד ושתייה. העוגה עליכם. יולי, בתה הבכורה של מיכל הקטנה, חגגה את יום הולדתה העשירי בטיפול קוסמטי מפנק עם חברות מהכיתה אצל פולה בליק, האישה שאחראית על האפידרמיס הקורן של בר רפאלי. אם אתם תרצו להוציא אצלה שחורים תיאלצו להיפרד מכמה מאות שקלים, תלוי בסוג הטיפול.
גידלתם ילד מוזיקלי? ברכות, הוא יהיה מלצר נהדר בעוד עשר שנים. עד שזה יקרה, אתם תוציאו מכיסכם 1,200 שקל על הפעלת קריוקי במקרה הטוב ו־ 40 אלף שקל על הופעה של סטטיק ובן אל במקרה הפחות טוב. ולא שיש בזה משהו רע, זה פשוט ש"ברבי" הוא שיר בר חלוף וחיסכון לתואר ראשון זה לנצח.
אז עבור מי נועדו החגיגות שמצטלמות נהדר לאינסטוש של אבא ואמא? אם תשאלו את גל סלע, נוירו־ פסיכולוגית מומחית שמטפלת בבני נוער ובמבוגרים, התשובה רשומה בבלוני הליום אדומים על הקיר. "בבסיסם, ילדים מסתפקים במועט ונהנים מהדברים הפשוטים ביותר בחיים", אומרת סלע. "אפשר לראות זאת כבר בגיל הינקות, שבו תינוק יעדיף לשחק עם בקבוק ממולא באורז או להסתכל על העלים שנעים על העץ בחוץ מאשר לשחק בכל צעצוע מיוחד שניתן לו.
השאלה היא אם המסיבה מגיעה מהרצון של הילד או שהוא מגיב למסר נסתר או גלוי שעובר בבית, ואם הוא בכלל נהנה מתשומת לב הרבה שיש במסיבה כזו, או שהוא חושב שזה חשוב להורים. אני לא יודעת עד כמה השאלות האלו נשאלות אצל ההורה לפני ההחלטה. אפשר להניח כי במעמד יום ההולדת, הילד נהנה מתשומת הלב (על אף שלא כל הילדים אוהבים את זה), מכך שהוריו מרוצים ושהוא מרצה אותם ומגודל המעמד. ככל שהאירוע גדול יותר, אפשר להניח כי המוזמנים הם בכלל לא חבריו של הילד אלא רובם הם חבריהם של ההורים שהוא כלל לא מכיר.
התפיסה של ילדים שונה מזאת שלנו, המבוגרים. ילד יכול ליהנות מאירוע כי החבר הכי טוב שלו הגיע, כי הוא קיבל במתנה משהו שהוא רצה או כי הייתה עוגת שוקולד עם קישוטים, ולכן הילד היה יכול להפיק אותה הנאה גם באירוע קטן ואינטימי. בדיוק כמו שעוגה מעוצבת ליום הולדת של ילד בן שנה היא לא בשביל הילד, כך גם מסיבת ענק בשביל ילד בן 8 היא מוגזמת. מסיבות מושקעות נערכות לרוב בסביבה שבה זה הסטנדרט, כך שלעתים מדובר פשוט בתחרות של מי יותר מוגזם, ואין ספק כי אלו אשר ידם אינה משגת ירגישו לא שייכים ונחותים בסביבה כזאת, ולעתים זה משהו שהם יכולים לסחוב עמם לבגרות".
מה גורם להורים להרים כזה מופע ראווה?
"מבחינתם, זה מעיד על היכולות שלהם - הכלכליות, ההוריות והאישיות. המניע, לרוב, הוא רגשי, עם מוכנות של ההורים להיענות לדפוסי החברה. הבעיה חמורה במיוחד כשלמשפחה אין אמצעים, ובכל זאת מחליטים לעשות יום הולדת מוגזם רק בשביל להראות שיש. אירוע כזה הוא חוויה רגעית שמאבדת מהר ממהותה ומהקסם שלה - אם יש כזה. לרוב היא אינה מעצימה את הילד לטווח הארוך, אלא יוצרת ציפייה מוגזמת וחסרת משמעות".