"אני לא מכירה אישה שמסתכלת במראה ואומרת לעצמה: 'איזה יופי, סוף כל סוף התחלתי להזדקן. אני נראית סחבה, עייפה, מקומטת'. אני לא מכירה נשים כאלה", אומרת נעמה קסרי, בוגרת "הישרדות" ובעלת קליניקה לטיפולי אסתטיקה BU. קסרי מספרת בפתיחות גדולה על כך שעשתה כמה וכמה ניתוחים פלסטיים כדי לשפר את המראה שלה, ושמגיל 27 היא מזריקה לעצמה באופן קבוע מילויים וחומצה היאלורונית.
"למה קוראים לזה תעשייה?", היא מתקוממת. "זה הפך לטרנד המוני כי יש ביקוש. אנשים רוצים להיראות צעירים ויפים, העולם שייך לצעירים. תוחלת החיים שלנו עלתה, אנחנו מרגישים צעירים, הגוף מתחיל להזדקן בגיל 20 ואז את מוצאת את עצמך בגיל 45, כשהילדים כבר עוזבים את הבית וזה הזמן לחיות את החיים במלואם, אבל את לא נראית כפי שאת מרגישה". היא גם חושבת שהזרקות וטיפולים אסתטיים יכולים רק לעזור לנשים שרוצות לפתח קריירה בקולנוע ובטלוויזיה. "הזרקות נועדו לנשים שרוצות להיראות טוב בגילן ולא מעבר לכך. מדובר בטרנד נפוץ, כולם עושים את זה ויעשו את זה, ובעוד עשור השיחה הזאת תהיה מגוחכת".
קסרי לא מוצאת שום בעיה בכך שהיום גם נשים בנות 20 פלוס מתחילות להזריק, למתוח ולשפץ. "כל הכוונה היא למנוע ולא לתקן", היא אומרת. "בגלל זה מתחילים בדיוק מתי שהגוף מפסיק לייצר לבד. למשל, אם חסר קולגן, נתחיל להוסיף, כדי שהעור יישאר חלק ומתוח. כמו שאם היה חסר לנו ברזל, היינו לוקחות תוספי ברזל. אז נכון שלא נמות אם יהיו לנו קמטים, אבל כן נהיה פחות פופולריים". החשש לאבד פופולריות נשמע כמו הסבר מספק והגיוני לתופעה, אבל גם שובר לב ואפילו מדכא. תראו למשל את המגישות בחדשות ומנחות הטלוויזיה, שרובן בעלות פנים חלקות ומושלמות, אך הקולגות הגברים שלצדן דווקא מבוגרים מהן בהרבה.
"הטרנד הזה של מגישה צעירה כסייד קיק למגיש מבוגר יותר קיים כבר עשרות שנים בכל העולם", מסבירה ענת דוידוב, עיתונאית, שדרנית ומגישה ברדיו 103. "פעם הקפידו שהמגישה תהיה בלונדינית כי זה משדר מיניות, אבל גם בהמשך, כשברונטיות התחילו להגיש ולהנחות, לא היו רואים אף מתולתלת, כי השיער המתולתל 'לא מצטלם טוב'. זה לא ישתנה. מצופה מאיתנו, הנשים, להיות קודם כל יפות, עם פנים חלקות וצעירות, או מוחלקות ומוזרקות אם את מבוגרת יותר - ולרוב אנחנו משתפות עם זה פעולה. מישהי ותיקה מאוד בתעשייה הייתה תמיד אומרת: 'חשוב לי מה אני אומרת, אבל יותר חשוב לי איך אני נראית'. אני אישית חושבת שניתוחים והזרקות זה מיותר. מעולם לא עשיתי משהו כזה ולא נראה לי שאעשה, אבל ייתכן שאשנה את דעתי, וזה לא קשור לכך שאני ברדיו. רדיו זה מדיום שאני מאוד אוהבת, אבל בזמן אחרון אני הרבה פעמים משדרת לייב בפייסבוק ומאוד אוהבת את המצלמה. אני לא רואה שום צורך להיראות צעירה יותר. קשה לי מאוד לראות נשים צעירות יפהפיות בטלוויזיה שמחליטות להזריק לעצמן חומרים שגם אין להן מושג מה יש בהם".
אז למה זה קורה?
למה יותר ויותר נשים צעירות במדיה מתמכרות לחסדיו של המזרק? נאוה עינבר, יועצת תקשורת המתמחה בבריאות, חושבת שיש לכך קשר הדוק לפיתוחים הטכנולוגיים האחרונים. "המעבר הקולנועי והטלוויזיוני לרזולוציית 4K מאלץ כוכבות רבות לרוץ לכיסא ההזרקות מדי כמה חודשים", היא מספרת. "סדרות שלמות בנטפליקס וסרטי קולנוע מצולמים ומשודרים על מסכים דיגיטליים עם מספר גדול של פיקסלים, דבר שמעניק מראה חד ומציאותי יותר לכל קמט וקמט בפניה של השחקנית. על שערי המגזינים אפשר לעבור עם פוטושופ ולתמונות האינסטגרם אפשר לבחור פילטר, אבל בקולנוע ובטלוויזיה זה כמו לעמוד במרחק של 20 סנטימטר עם זכוכית מגדלת ביד, ולגיטימי שגם הנשים היפות ביותר בהוליווד חוששות מזה ומאיצות בפלסטיקאי שלהן להזריק עוד ועוד בהגזמה יתרה".
"המטופלות שלי מאוד אלגנטיות, הן משלמות לא מעט כסף ולא רוצות להיחשף", מספר ד"ר אברי רווה, מומחה בכירורגיה פלסטית ומנהל מרפאת בוטיק בסמוך לכיכר המדינה. "הן לא מעוניינות שידעו שהן עשו משהו עם הפנים שלהן, כי מה שתופס עכשיו באמת זה מראה טבעי. גם קייט מידלטון, למשל, עושה הזרקות וחומרי מילוי, אבל זה נראה מאוד עדין. בין הלקוחות שלי יש כמה מגישות טלוויזיה מאוד מוכרות, הן צריכות להיראות טוב מאוד כל הזמן, וגם שלא ייראו שונה מאוד מאיך שנראו לפני כן, וזה אומר שצריך לעשות עבודה מאוד עדינה ומינימליסטית, שתתפרש כמראה רענן יותר. אני לא עושה שפתיים ותחת של קרדשיאן וחזה של סמנתה פוקס, אבל קיימות גם עבודות כאלה כמובן".
זה נובע מחוסר ביטחון, לדעתך? או מרצון להישאר כמה שיותר זמן על המסך?
"לדעתי, הרצון הזה לשמור על מראה צעיר לא מגיע אצל נשים בתקשורת מחוסר ביטחון. כל אחת מהן רוצה להגיע למצב האופטימלי עבורה ולהיראות הכי טוב. אם, למשל, זה דורש הזרקה של חומצה היאלורונית בלחיים, היא תעשה את זה. עם זאת, קיים כמובן גם הפקטור של התחרות. קרה כבר כמה פעמים שלקוחות שלי התקשרו אליי בשעות מוזרות ושאלו מה אני יכול לעשות בשבילן כדי שייראו כמו הקולגה מהערוץ המתחרה".
מה הפער בגילים בין נשים מהשורה שפונות אליך לטיפול לבין נשים שמופיעות על המסך?
"להבדיל מנשים 'רגילות', שמתחילות לטפל בנושא של קמטים ורענון העור לא לפני גיל 35 , שחקניות, מגישות, דוגמניות ונשים שמופיעות בטלוויזיה וקולנוע מתחילות להגיע אליי כבר בגיל 27-25. הן מגיעות כדי להדגיש את הסנטר, עצמות הלחיים וקו הלסת, להחליש את הקמט 'הכועס' על המצח, לפעמים לעבות קצת שפתיים. אני מאמין שזה קורה בגלל הדיסוננס שנוצר אצלן בין המראה הטלוויזיוני לחיים האמיתיים. בטלוויזיה הן מצולמות בתאורה מחמיאה, מאופרות למשעי, נראות מעולה, ואז פתאום הן רואות את עצמן ללא איפור במראה של האוטו או של המעלית ומזדעזעות - עד כדי כך ההבדל הוא מהותי, וזה מה שמניע אותן להגיע אליי. בנוסף לכך, נשים מפורסמות מקפידות יותר על שגרת הטיפולים. הן לא מחכות לאירוע מיוחד כדי למלא קמט - הן עושות זאת קבוע, זה רשום להן ביומן, כמו תור למניקור־פדיקור".
אחרי כל זה, נשאלת השאלה אם ההתערבויות הקוסמטיות האלו עוזרות לנשים על המסך שלנו לזכות בעבודות חדשות. נילי בייטל, מלהקת בכירה בטלוויזיה, ממש לא בטוחה. "בסופו של דבר, חייבים עוד דברים חוץ ממראה את צריכה להיות נוכחת, כריזמטית, צריכה להיות לך יכולת לספר סיפור. לדוגמה, אורלי וילנאי, אישה מושלמת בעיניי, אילו טיפולים היא עושה? והיא גם מתולתלת, מה שנחשב ל'לא טלויוזיוני'. עם זאת, כשאת פחות מחוברת לעצמך ואת זקוקה לחיזוק מבחוץ, והמראה הוא משהו שהוא סופר קריטי, גם לך וגם למי שמצלם אותך, מתחיל התהליך - ומאחוריו מחשבות כמו 'אני אזריק מילויים ואקבל תפקיד', 'אני ארים את הציצים ואהיה מאושרת'".
נתקלת במקרים שבהם ביקשו מנשים לשנות את המראה שלהן בשביל תפקיד?
"לא יצא לי להיתקל בנשים שאמרו להם לרענן את המראה שלהן לפני האודישן או לפני הצילומים - הן מגיעות כבר מוכנות, אחרי הטיפולים וההזרקות, לפני תפקיד גדול או אם יש להן הרבה חזרות או הצגות".
למה, לדעתך, גברים בתעשייה הם פחות חלק מהמירוץ הזה?
"גברים מקבלים יותר מדי הנחות - זה לא שהם מדברים בצורה רהוטה יותר או כריזמטיים יותר, הם פשוט גברים. דוגמה מצוינת לכך הם אופירה אסייג ואייל ברקוביץ'. אסייג מגיעה לסט הצילומים מתוקתקת, מאופרת, מסוגננת, עם שיער מסודר, וברקוביץ' פשוט מגיע, כפי שהוא, בלי להתאמץ יותר מדי. מנשים יותר מצופה להתאמץ".
לפני כשלוש שנים, גלית גוטמן עוררה סערה גדולה כשעשתה לעצמה "אאוטינג טיפולים אסתטיים" וסיפרה קבל עם ומסכים שהיא עושה הזרקות אסטתיות , והיא גם סיפרה על כך בראיון ל"פנאי פלוס": "אני משקיעה בלתחזק את הדבר הזה שנקרא גלית גוטמן הדוגמנית, אבל זה לא בשבילה, אלא זה בעיקר בשבילי. מגיל 40 אני עושה TRX פעמיים בשבוע, יש לי הקרמים הכי שווים ואני עושה זריקות בפנים, כל מה שצריך".
היום היא גם הפרזנטורית של רשת האסתטיקה רונית רפאל, ועדיין בין המגישות הבודדות שהודתה בהתערבות במראה שלה. ואם המגישות מעדיפות לשתוק ולא לגלות את כל סודות שמירת הנעורים שלהן, כוכבות ריאליטי ומובילות דעה ברשת דווקא לא מסתירות דבר.
והכוונה היא לא רק לאביבית בר זוהר, שלקחה את העניין לקיצוניות, אלא למעיין אשכנזי שסיפרה בגאווה שמימנה בעצמה את כל הטיפולים האסתטיים שלה, מעיין חודדה שב-2014 עברה מייקאובר כללי אצל ד"ר דב קליין והרשימה עוד ארוכה.
האם מדובר במשהו שהוא כבר בגדר חובה עבור כוכבות הריאליטי? האם הן חייבות לשרבב שפתיים למצלמה או להתהדר בבטן מתוחה?
"להתערבויות או אי התערבויות כירורגיות והזרקות אין משקל בהחלטה לגבי הקבלה לתוכניות", קובעת נחרצות לירון עינב, מלהקת ריאליטי, שעשועונים ותכנים דוקומנטריים. "נכון, כולנו אוהבים לראות אנשים יפים על המסך, ועדיין, בליהוק לריאליטי, למשל, אין קשר בין מראה להצלחה באודישן. בכל שנות עבודתי אני מקפידה, בין אם תגיע אליי אישה סופר מנותחת ומוזרקת או דווקא מישהי שעבר עליה דבר או שניים בחיים, להבין אם זו דמות מעניינת, דמות שתוכל להתפתח על המסך מול עיני הצופים - וזה, בסופו של דבר, מה שיקבע".
"אני דווקא חושבת שזה מצוין שיש לנו הזדמנות להראות על המסכים שלנו נשים שהן לא שבלונה - עם שיער בלונדיני ופנים חלקות במידה 36 ", היא מוסיפה. "לדוגמה, אילנה דיין וגלית גוטמן. שתיהן נראות שונה מאוד זו מזו ושתיהן אצל אותה זכיינית. המגוון הוא נושא שחשוב מאוד להתייחס אליו. כולנו, הנשים, רוצות להיראות טוב בסופו של דבר - חלק ילכו עם הגישה של קים קרדשיאן, שטוענת שהיא יכולה לעשות מה שהיא רוצה ושזה פמיניזם אמיתי, ויש נשים שמבחינתן פמיניזם זה קודם כל להביע דעה ולהיות הן עצמן.
אני גם לא מרגישה שיש צורך להבליט את הנושא, כי כאמור, הצופים רואים טוב מאוד שסימה בכר מ'האח הגדול' עשתה ניתוחים, והיא גם מדברת על זה באופן די פתוח, ושחברתה מירב ישראל עשתה הזרקה בשפתיים. זה לא משהו שצריך להדגיש. הצופה הוא זה שגם קובע את היחס לדמויות".
על אף טענתה של עינב שאין בהכרח משקל למראה של הדמויות בליהוק לריאליטי, מתמודדות רבות מרגישות צורך לשפץ את עצמן לפני שהן מככבות על המסך, ואף מבצעות הליכים קיצוניים יותר משחקניות או מגישות. "יש לא מעט כוכבות ריאליטי שמגיעות אליי ומבקשות ממני להכניס להן שתל של 400cc , אבל אני מסרב", חושף ד"ר רווה. "אני לא ארשה לעצמי שמישהי תסתובב עם מראה לא טבעי, בין אם זה שפתיים או שדיים, שאני אחראי עליו. זה כרטיס הביקור שלי. כמעט כל כוכבת ריאליטי חושבת שאם היא תגדיל את החזה זה יעזור לה. אנשים שחושבים שהתבלטות בצורה כזאת תביא להם את התהילה הם מסוג האנשים שהולכים לריאליטי כדי להתפרסם - הם רוצים את זה מהר, וכמובן, כשמישהו רוצה שמשהו יקרה מהר, שום דבר לא מובטח לו".
עם זאת, חשוב לזכור שגם כוכבות ריאליטי מושפעות בסופו של דבר מאידיאל היופי הרווח בחברה, שמשפיע על כל הנשים באשר הן, מפורסמות או לא. "אנחנו כל הזמן משוות את עצמנו לאחרות", אומרת ד"ר דריה מעוז, סופרת ואנתרופולוגית מהמכללה האקדמית הדסה, מחברת הרומן החדש "ימי האהבה". "אידיאל היופי הוא בדרך כלל תלוי תרבות, אבל האידיאל הזה של להיראות צעירים הוא באמת נצחי - צעירים תמיד נחשבו ליותר יפים, בתקופות רבות ובחברות שונות, ועכשיו זה הופך להיות מוגזם כל כך, כאילו הגיל הפך להיות תכונה. נשים רבות, במיוחד כאלה שנמצאות על המסכים שלנו, מעדיפות להסתיר את הגיל שלהן.
איך מזהים אישה צעירה? אלה הסממנים האבולוציוניים של נעורים: שפתיים עבות, שיער מלא, עור חלק ומתוח, עיניים גדולות. את כל הדברים האלה אנחנו קולטות ורוצות לשמר, ככה אנחנו רוצות להיראות על המסך". אבל אם נחשוב לרגע על הנושא לעומק - יכול להיות שהרצון של נשים רבות להיראות צעירות הוא דווקא צורה של פמיניזם? אחרי הכל, זכותה של כל אחת ואחת מאיתנו לעשות בגופה כרצונה. "כסוציולוגית, אני תמיד שואלת: למה בא לך להיראות צעירה?", מסבירה ד"ר מעוז.
"גם הרצונות שלנו תלויי חברה, ולכן כשאת אומרת שאת מזריקה ועושה ניתוחים כי זה משהו שבא לך, את בעצם רוצה להיראות כמו בסטנדרטים של החברה שבה את נמצאת. אז נכון שהפמיניזם של היום מפציר בנשים לעשות מה שהן רוצות, אך בהגדרתו המקורית הוא מתנגד לכך שנשים יעשו משהו בגלל סטנדרטים גבריים".
עוד אישה שמביעה דעה נחרצת נגד תעשיית ההזרקות היא סמדר גנזי, מפיקה תצוגות אופנה, מנטורית דוגמניות, דוגמנית בעצמה ומרצה להעצמת נשים. "אנחנו נאחזות במשהו שבלתי אפשרי להיאחז בו. כל הטירוף הזה של אנטי אייג'ינג, הזרקות, חוטים - זה משהו בלתי נתפס", טוענת גנזי. "נשים צריכות להיות ישרות עם עצמן, הן לא חייבות לקום בבוקר ולהיכנס להיסטריה וחרדות מכל קמט שיוצא להן על הפנים... מה שעצוב בכל זה - כפי שאומרת נעמי וולף בספרה המכונן 'מיתוס היופי' - הוא שבסופו של דבר, מי שאוכף את חוקי אידאל היופי הבלתי אפשרי וקידוש הנעורים הן הנשים עצמן. אנחנו אלה שממשטרות את עצמנו".
ואיך את רואה את תופעת ההזרקות והטיפולים האסתטיים באה לידי ביטוי על המסך?
"אני מניחה שכולם רואים את מה שאני רואה - נשים במסכים, מנחות, מגישות, מוצגות בשתי אופציות בלבד: נשים צעירות שפניהן רעננות ומתוחות או נשים מוזרקות. ואני שואלת: היכן המקבילות הנשיות של ירון לונדון, אברי גלעד, גיא מרוז? המקבילות הנשיות של מנחים מבוגרים לא קיימות ברוב המקרים. הן מושתקות ומועפות החוצה מהמסך. תוקפן פג. אין במסכים מספיק ייצוגים של התבגרות נשית טבעית, בוטחת בעצמה ובגילה, שפניה מספרות סיפור חיים".
מי מהמפורסמות עושה מה?
רדיו חזק: מלי לוי פוגעת בסיבי הקולגן למען מטרה טובה
הטיפול: RF
הסלב: שירי מימון, מיה דגן, מלי לוי, קרן פלס, ג'ודי ניר מוזס ועוד.
איך זה עובד: טיפול ה-RF עובד על בניית קולגן ומיצוק מיידי של העור. בעזרת מנגנון ייחודי מועברת אנרגיה של גלי רדיו באופן מבוקר וממוקד לשכבת העור המטופלת ומאפשרת חימום ממוקד של השכבות של רקמת העור. חימום העור על ידי גלי הרדיו גורם לפגיעה מיקרוסקופית בסיבי הקולגן ומעורר יצירת סיבים חדשים. פעולות אלא תורמות למיצוקונשל העור, למרקם ההומוגני שלו ולשיפור המראה. הטיפול מונע הזדקנות מוקדמת של העור, מצמצם קמטים ושומר על עור הדוק ויפה.
פאמפד אפ: ג'ני צ'רוואני משיגה דאק פייס בלי הזרקות
הטיפול: התפחת שפתיים.
הסלב: ג'ני צ'רוואני.
איך זה עובד: מנפחים את השפתיים בעזרת שידור גלי רדיו(RF) בעוצמה ספציפית ובאמצעות ידית ייעודית לטיפול באזור העדין הזה. הטיפול הוא חיצוני לחלוטין, ללא כל חדירה לעור או לשפה, וללא הזרקות, החדרת רעלנים, חומצות היאלורניות, שומן או הזרקות אסטתיות. להשגת תוצאות מיטביות יש לעבור סדרה של ארבעה-חמישה טיפולים כל חודשיים וחצי שלושה, וכל טיפול נמשך 10-12 דקות. ההשפעה נמשכת בין שלושה לשבעה חודשים אחרי הטיפול, תלוי בגנטיקה שלכן.
יפה בכחול: עפר שכטר עובר טיפול בתאורת לד כחולים וגלי אולטרסאונד
הטיפול: פרו סקין.
הסלבז: עפר שכטר, מירי מסיקה וקרן מור עשו את זה בישראל. בעולם עברו את הטיפול שרליז תרון, שרה ג'סיקה פרקר ובריטני ספירס.
איך זה עובד: לפני תחילת הטיפול של דרמלוג'יקה בוחר המטפל את הטכנולוגיה שבה ישתמש על פי מצב העור. הייחוד של השיטה הוא בחיבור בין כמה תכשירים המכילים מרכיבים מיוננים שמוחדרים על ידי מכשור חשמלי. המטפל משתמש באבני בזלת חמות או קרות ובמכשור עם גלי אולטרסאונד ובתאורת לד כחולה או אדומה. הטכניקה משפרת באופן משמעותי את חדירת המרכיבים הפעילים לעומק העור ומאפשרת תוצאות טיפוליות דרמטיות בעור הפנים. הטכנולוגיה הזו, שנקראת אנקפסולציה, מאפשרת שחרור מושהה של החומרים בעור, מה שמאפשר הגנה על החומר הפעיל וכן שליטה על הפיזור של החומרים.
רויאל פמילי: טיפול מלכותי להבהרה ומיצוק
הטיפול: אינטנס רויאל.
הסלבז: מאיה ורטהיימר, גלית גוטמן, אחוה סיטבון, מיכל צפיר, מירב מילר וגם ג'יין פונדה.
איך זה עובד: טיפול ייחודי להבהרה ומיצוק אינטנסיבי של העור, המבוסס על שילוב של טכנולוגיות מתקדמות בשני מישורים: הבהרת כתמים ומניעת היווצרות פיגמנטציה באמצעות מכשור ליטוש ייחודי ושימוש בחומצות פילינג, לצד שימוש בטכנולוגיית גלי רדיו למיצוק העור וייצור מואץ של קולגן ואלסטין האחראים על גמישות העור ומרקמו. הטיפול עוזר לעור לשקם את עצמו, הן מבחינת פיגמנטציה והן מבחינת מיצוק ולחות בתקופת הקיץ הקשה, הוא מחייה ומרווה את העור וגורם לו להיראות זוהר ורענן יותר.