"בואו נדבר רגע על מכנסיים קצרים וגופיות", כותבת היום (ד') באינסטגרם רותם סלע, ומדגישה את הקשר הבלתי נמנע שאנשים לא אוהבים לעשות בין משטור הגוף של ילדות, ובין אלימות נגד נשים. "בואו באותה נשימה נדבר גם על אלימות נגד נשים, על כפייה, על יצירת דימוי גוף מעוות ועל שוויון שאיננו בנמצא.
"כשמגיעות בנות לבית הספר במכנסיים קצרים או גופיות, והנהלת בית הספר שולחת אותן הביתה בטענה כי בנות שלובשות מכנסיים קצרים וגופיות הן אינן צנועות והדבר מסיח את דעתם וריכוזם של בני הכיתה או המורים הגברים בבי"ס (כי הרי זו בעצם הבעיה), מה שהנהלת בית הספר אומרת במילים אחרות זה כך - אם חלילה וחס תוחפצי, תוטרדי מינית, או תיאנסי ע"י גבר - זו היא אשמתך. כי התלבשת בצורה שהזמינה את זה. לא פחות ולא יותר", כותבת סלע ומבהירה כי על כל מקרה אחר היינו צועקים אפליה. "כפי שהיינו מתרעמים כולנו אם לתלמידים בנים מותר היה לשחק בהפסקה בחצר ותלמידות בנות היו נדרשות להישאר בהפסקה בכיתה, כך בדיוק עלינו להתרעם כשמפלים בין תלבושת מותרת לבנים ואסורה לבנות".
בהמשך הפוסט כותבת סלע על נושא דימוי הגוף. כאמא לשתי בנות ואישה שמופיעה באופן קבוע על המרקע, מי כמוה יודעת כמה מדובר בנושא נפיץ שיש להתייחס אליו בכובד ראש. "כמה מסוכן ומקולקל זה שכבר בגיל בי"ס ולמעשה בכל גיל, ילדה מקבלת מבעלי הסמכות בחייה את התחושה שרגליה, ירכיה, הן איבר מיני ולא סתם רגליים, כאלו שנועדו להליכה".
לסיכום, היא מבהירה: "למי שבשנת 2020 עדיין זקוק להבהרה אז הנה - בנות הן לא רק המין היפה, הן גם המין החכם, ההישגי, האינטליגנטי והמתוחכם. ובעיקר הן היום גם המין שיודע לעמוד על דעתו ולתקן דעות חשוכות, ישנות ומזיקות ולא להיכנע לתכתיבים שגויים ואלימים".
הפוסט של סלע הגיע בעקבות המקרים שהתקיימו אתמול ברחבי הארץ. ברעננה, בשרב כבד של 40 מעלות, ילדות בחטיבת ביניים הושארו מחוץ לכיתה כי המכנסיים שהן לבשו היו קצרים מדי לדעת אנשי החינוך בבית הספר. בפתח תקווה, ילדה בת שבע אולצה להישאר עם תחתונים כל היום, כי המורה שלה חשבה שהשמלה חסרת השרוולים שלבשה לא מכבדת את המעמד. רגע לפני, צעירה בת 22 נרצחה על ידי החבר שלה, ואי אפשר שלא לתהות על הקשר בין מישטור הגוף של ילדות ואלימות כלפי נשים.
"עצוב לשמוע ולקרוא שגם בשנת 2020 נשים נרצחות וחוות אלימות קשה מצד בני זוגם, והמדינה לא שמה את הנושא הכאוב בראש סדר העדיפויות שלה", אומרת ל-Pplus היום אופירה אסייג. "אני מקווה שממשלת החירום שקמה זה עתה תבין שאלימות נגד נשים היא מצב חירום אמיתי".
אתמול העלתה נינט טייב תמונה מההפגנה נגד אלימות מגדרית. "מתחילת השנה נרצחו 11 נשים בידי בן זוגן או קרוביהן, שש מתוכן נרצחו מאז תחילת משבר הקורונה", כתבה בפוסט וביקשה מנשים לדבר. להשמיע קול. "החלום שלי הוא שבמדינת ישראל העונש למעשה נתעב שכזה יהיה כל כך כבד עד שאף אחד לא יעז יותר להרים יד על אף אישה, לעולם".
לעינת ארליך יש שתי בנות, ליבי בת 20 ומיה בת 18 וחצי, וכשהיא מדברת על הרצח של מאיה ווישניאק, שומעים את הכאב שורף את גרונה: "אני כועסת כי יש תחושה שאין שום רצון פוליטי להפעיל את כל הכלים שיש לנו למאבק באלימות נגד נשים. יש דפוסים מאוד ברורים בכל מה שקשור לאלימות במשפחה, ויש הרגשה שהמשטרה לא מצליחה להפנים את זה. כל כך הרבה נשים פנו, התלוננו ונרצחו. מחצית מהנשים שנרצחו אלה נשים שהתלוננו".
גם ארליך יודעת לעשות את ההיקש הבלתי נמנע בין מה שמתרחש בבתי הספר, למה שקורה אחר כך. "מה שכואב לי במיוחד, זה שאין הבנה שאי-אפשר להתמודד עם אלימות מגדרית בלי לדבר על מאבק בכל סוגי האפליה. הכל קשור להכל", היא אומרת לנו היום. "המאבק הזה הוא לא נשים נגד גברים, אלא נשים וגברים נגד אלימות. אנחנו צריכים את הגברים איתנו במאבק, כי החברה לא יכולה לספוג את זה יותר והחברה כוללת גברים ונשים כאחד".
חברתה של ארליך, הקומיקאית עדי אשכנזי, גם לא יכלה להישאר אדישה לנעשה, העלתה פוסט באינסטגרם עם תמונה של ווישניאק ז"ל, ושאלה: "מה יהיה עם ההגנה על נשים במדינה הזו?". אשכנזי, שלא מרבה להתבטא ברשתות החברתיות, לא הצליחה להבליג הפעם ודורשת תשובות. "נמאס לנו לשתוק", היא כותבת. "אנו בתור נשים דורשות שישמעו אותנו! דורשות למלא את החורים הרבים בנושא! דורשות ממערכת החינוך לתת מקום למערכות יחסים בסיכון גבוה, דורשות מהממשלה למצות את הדין עם הרוצחים הללו בדרך יעילה".
ליעל גולדמן יש שתי בנות בגיל בית ספר יסודי. המחשבה על מה שקרה לילדה הקטנה בבית הספר מדירה שינה מעיניה. "ילדה בת שבע נשארת בתחתונים בבית הספר כי הגיעה עם שמלה שהיא גופייה ב-40 מעלות חום? והמורה והנהלת בית הספר חשבה שזה בסדר שהיא תישאר ככה? מושפלת וחסרת אונים ושאר הילדים צוחקים עליה? אני לא יודעת מאיפה להתחיל", היא אומרת ל-Pplus בזעזוע. "חברה שמאפשרת אפליה במסווה של צניעות. הזרוע או הירכיים של הילדות שלנו אמורות להיות איבר מיני? זה כל כך מעציב ובעיקר מכעיס שלזה הגענו", גולדמן מדגישה ומבהירה ש"אסור לנו לאפשר ולהידרדר למקומות האלו".
חן אמסלם קוראת גם היא למדינת ישראל להתעורר. "זה מצב חירום", היא אומרת לנו היום. "די לאלימות נגד נשים, די לרצח נשים, די לבריונות, די לסיפורים כואבים. איך גם היום בשנת 2020 עדיין שומעים וחווים סיפורים מזעזעים על אלימות קשה של נשים מצד בני זוגם?", היא שואלת ונותרת כמו כולנו ללא תשובה.