צילום וידאו: ענת מוסברג
"לפני כמה זמן שאלו אותי 'איזה טרנד לא היית רוצה לקחת איתך ל-2021?', ואמרתי ישר: 'פילטרים'. כי זה באמת יוצר לנו דימוי שגוי של עצמנו", אומרת כוכבת הנוער קים אור אזולאי, ומוסיפה: "אנחנו מסתכלות בסלפי וזה נראה מהמם ואז מסתכלות במראה וזה לא תואם את מה שיצרנו לעצמנו בתודעה. הלוואי והייתי יכולה להפסיק להשתמש בפילטרים. אני מקווה שבזמן הקרוב אני אפסיק לגמרי".
אזולאי בת ה-18, אחת מכוכבות הנוער המוכרות ביותר בישראל היום, הגיעה יחד עם שלל קולגות מהתעשייה ליום צילומים מיוחד במינו. נערות מתיכון "רוטברג" ברמת השרון הקימו את פרויקט "#אני_בליפילטר" - בהדרכתה של עמנואל דולברג ובשיתוף העירייה והעיתונאית אפרת וכטל, שנועד להעביר מסר של העצמה נשית ודימוי גוף - בהקשר של פילטרים באינסטגרם. הפרויקט שנוצר לכבוד יום האישה מורכב ממעגלי שיח ותערוכה, אליה הצטלמו מפורסמות כמו אוולין הגואל, נעמי לבוב, מלכת היופי במיל' מירית גרינברג, כוכבות הרשת ליאל אלי, מורן טרסוב ועוד. הן צולמו על ידי תלמידות מגמת הצילום בתיכון, ויחדיו, הן רוצות להעלות מודעות בקרב נערות לקבלת האני האמיתי שלהן - ללא השפעות חברתיות.
צילום וידאו: ענת מוסברג
"אני מגיעה ממקום של יופי ולהתעסק בחיצוניות, ופתאום הייתי במקום אחר", אומרת לנו גרינברג, שרק לפני שבוע סיפרה בפוסט באינסטגרם כי היא "נקייה מסרטן" אחרי שבעה חודשים במחלקה האונקולוגית. "הייתי בלי ריסים ובלי גבות והייתי הכי לא אני ודווקא מהמקום הזה של לא להתעסק בשלמות, דווקא שם מצאתי את האני האמיתי שלי ואת הביטחון שלי, בלי להתעסק בכל מה שאנשים חושבים. אני חושבת שזה הרעיון כאן, כי היום הרבה בנות שוכחות מי הן, ולא מוכנות לקבל את מי שהן ואת הפנים שלהן. ואני חושבת שצריך להחזיר את זה למודעות - שלם זה לא שלמות".
ריי שגב, אקטיביסטית גוף, מוסיפה: "כולנו חיים במין פילטר של הרשתות החברתיות שהוא לא אמיתי ולא משקף את המציאות ומחקרים מוכיחים שזה מאוד משפיע על מצב הרוח ועל הדימוי העצמי". טרסוב, שילדה לאחרונה את בנה השלישי בניתוח קיסרי חירום, מבהירה כי בערוץ היוטיוב שלה היא מצלמת רק ללא פילטרים ומדגישה: "בסופו של דבר, החיים האמיתיים לא מפולטרים, והדור החדש שגדל על האינסטגרם מקבל מציאות קצת מעוותת. בעולם האמיתי יש נשים עם שקיות מתחת לעיניים אחרי שלא ישנו כל הלילה כי יש תינוק שנולד ולנערה בגיל ההתבגרות יש חצ'קונים, והכל בסדר. כל אחת מאיתנו יפה וזה המסר שצריך להיות".
וכטל, שהייתה שותפה ליוזמה, מבקשת להסביר: "אנחנו חושבות שאנחנו צועדות קדימה אל עבר ריבוי מודלים ודימוי גוף חיובי, אבל אז מגיעים כל הפילטרים, הפוטושופ, ההצרות והעריכות, שגורמים לנו לחשוב שככה נשים אמורות להיראות. מורידים לנו את הבטחון ומחזירים את כל המאבק אחורה, והבעיה הכי גדולה היא שאי אפשר בכלל להבין שמדובר בפייק אחד גדול ואנחנו שואפים לשלמות שלא קיימת. הפרויקט הזה נועד להעביר את המסר כבר מהדור הצעיר".