מחר בערב (ד'), ייפתחו ברחבי הארץ אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יום של התייחדות עם זכר שישה מיליון יהודים שנספו בשואה.
ב-2011 קמה מסורת חדשה וחשובה, "זיכרון בסלון", בהם נערכים מפגשים אישיים בין שורדי התופת לקהל הרחב בבתים פרטיים.
ליאל קוליק, כוכבת הריאליטי "לאב איילנד", לקחה חלק במפגש "זיכרון בסלון" והחליטה לשתף את 14.2 אלף עוקביה בחוויה: "אפשר לומר את האמת ולהגיד שהייתי בזיכרון בסלון הכי משעמם אי פעם? ניצול השואה לא ראה שום זוועה, ולא עבר שום דבר טראומטי. זהו רק רציתי לשתף", סיכמה.
הסטורי של קוליק הפך לוויראלי, העוקבים הרבים תקפו אותה על דבריה, מה שגרם לה לפרסם סטורי נוסף כדי להסביר למה התכוונה: "אתחיל בזה ששתי הסבתות שלי ושני הסבים שלי ניצולי שואה. אסביר ואומר שהכוונה שלי הייתה שאני הגעתי לשמוע עדות מניצול שואה. ניצול השואה לא באמת היה ניצול שואה, הוא לא היה איפה שהכל קרה, ולא היה לו מה לספר. כולם היו בטלפון לצערי, אבל כיבדנו אותו ושאלנו המון שאלות. אני חיפשתי לשמוע עדות שואה ופחות לשמוע דברים שלא קשורים לנושא".
ההסבר של קוליק לא סיפק את העוקבים, ולבסוף הגיעה גם התנצלות - או לפחות ניסיון כזה: "כמו שאתם שמים לב, היה לי חשוב להגיע לזיכרון בסלון זה אומר שאכפת לי, וזה אומר שהיה לי חשוב לזכור ולהמשיך את המסורת. זכותי להתבאס, באתי לשמוע עדות יום השואה ולא סיפורי אלף לילה ולילה. שמעתי דברים שלא קשורים ליום השואה, זה מאוד ביאס אותי. תודה על ההבנה".
מיכל ליפמן, מנכ״לית "זיכרון בסלון", הגיבה לדברים: "קיבלתי את התמונה הזו מכל כך הרבה אנשים. את האמת, זה דוחה. בואו נתרכז בבחורה צעירה שחושבת שזה לגיטימי לכתוב כזו הודעה ברשת. את האמת, אין לי ספק שכנראה רבים היו חושבים ככה אם היו יושבים מול אותו השורד, אבל כנראה פשוט לא היו כותבים את זה ברשת.
"אנחנו מחפשים את ה'צהוב'. לשמוע על הילד שנקרע מאמא שלו על הרמפה באושוויץ. אנחנו מחפשים את המספר על היד ואם אפשר לשלב חטופים ששבו מעזה כדי 'שיפלפלו את האוירה. יותר מידי אנשים נרשמים אצלנו ומבטלים כי לא נמצא להם 'שיבוץ' ראוי. יש כאלה שמבקשים 'להחליף' עדות אם אפשר.
"ועכשיו תחשבו על הילדים שלכם, לא רק על זה שלא בא לכם שיעלו פוסט דבילי מול המראה כדי לצבור עוד עוקבים. יש לנו מחויבות להיות טובים לאחרים, למיעוטים ולזרים. יש לנו מחויבות להבטיח שנעשה הכל כדי לשמור על מה שיש לנו ולא לתת לרוע כזה לצוף שוב".
לסיום נציין כי רק הבוקר ועידת התביעות פרסמה את דו"ח "העדים הנעלמים" – ניתוח דמוגרפי רחב היקף של אוכלוסיית ניצולי השואה בעולם, הכולל תחזיות באשר לעתיד הדור האחרון של השורדים. הדו"ח מתבסס על נתוני עומק שנאספו מאז 1952 על-ידי הארגון, ומתאר את הדעיכה המהירה במספרם של מי ששרדו את זוועות השואה. על פי הדו"ח, עד שנת 2040 יישארו בחיים רק אחוזים בודדים מהניצולים. בישראל חיים כיום יותר מ-110 אלף ניצולים – אך עד 2030 מספרם צפוי לצנוח בכ-43%.