אי-שם בשנות ה-50, כשהזמרת דינה מרטין הייתה ילדה, אבא שלה, הכוכב ההוליוודי הנערץ דין מרטין לקח אותה לסיור באולפני "פרמאונט", שם צילם את אחד מסרטיו. "עמדתי מול חדר ההלבשה של אבא וראיתי איש עם אופניים", משחזרת דינה בראיון זום שנערך איתה השבוע. "כשהאיש התקרב אלי הבנתי שמדובר באלביס פרסלי. אלוהים אדירים, אלביס פרסלי! הוא ירד מהאופניים, הציג את עצמו ואז אמר: 'דינה, אותי מכנים מלך הרוקנ'רול - אבל אבא שלך הוא מלך הקול'".
הכינוי "מלך הקול" (Cool, לא Voice) דבק במרטין במהלך השנים ועד למותו בחג המולד 1995 בגיל 78. זהו גם שמו של סרט תיעודי מרתק ומרגש, שביים טום דונהיו, על חייו המסעירים והקריירה המפוארת (50 אלבומים, 250 מיליון עותקים) של מרטין, שמגיע מחר (ג') ל-HOT8, ול-yes דוקו ול-VOD. "מה הופך את אבא למלך הקול?", תוהה דינה. "היה בו פשוט איזה משהו מיוחד. וייב מגניב. אבא היה אדם שובה לב, מקסים, טוב לב ומתוק וכמובן מצחיק".
אגדת דין מרטין החלה באוהיו, שם הוא נולד תחת השם דינו פול קרוצ'טי. בן למהגרים איטלקיים, שלא דיבר אנגלית עד גיל 6 ובבית הספר לעגו לו על המבט הכבד והזר. "אמא שלו הייתה תופרת ואבא ירש ממנה את הסטייל שלו", מספרת מרטין. בגיל 16 הוא עזב את בית הספר, עבד במועדונים גם כמחלק קלפים ובהפעלת רולטה. בין שלל עבודותיו לאורך השנים אפשר למנות איגרוף ועבודה במפעל פלדה. בראשית שנות ה-40 הוא עבד כזמר במועדונים ובבתי קזינו, וב-1941 הוא התחתן עם צעירה ממוצא אירי – אליזבת אן (בטי) מקדונלד, אותה פגש כשהופיע בבית מלון. לזוג נולדו ארבעה ילדים, וביניהם דינה, בת הזקונים. "בשנייה שאמא פגשה את אבא - גבוה, נאה ושרמנטי – היא התאהבה. הם התחתנו מהר. אמא הייתה אישה מדהימה, חכמה, אלגנטית, אכפתית, שגם זכתה להשכלה טובה".
אליזבת הייתה גם האחראית לעיצוב דמותו המשופרת של דין מרטין. "אמא תמכה ועודדה אותו וגם לימדה את אבא איך לדבר נכון מבחינת הגייה והטיית מילים. היא גם שכנעה אותו לעשות ניתוח פלסטי, כדי לתקן את האף שלו. בהתחלה הוא התנגד, אבל בסוף שמע בקולה. יצא יפה", אומרת מרטין בחיוך. "תראה איזה חתיך הוא היה. אבא היה חתיך גם לפני הניתוח, אבל הניתוח שידרג אותו".
אחרי מלחמת העולם השנייה, מרטין חש שהקריירה שלו תקועה. ב-1946 מפגש מקרי עם הקומיקאי היהודי הפרוע ג'רי לואיס במועדון באטלנטיק סיטי, שינה את חייו. השניים החלו להופיע יחד וביצעו מערכוני סלפסטיק. בעוד מרטין היה מזמר, לואיס היה מתערב, מעולל את מעלליו, מעיר הערות משעשעות ושנונות על השירים ואפילו שובר צלחות על ראשו של מרטין. מרטין הספונטני הפליא להגיב והצמד הפך לדבר הכי חם בשואו-ביזנס האמריקאי וכבש את הוליווד - אבל ההצלחה גבתה מחיר מחיי הנישואים של מרטין. בעוד מרטין הסתובב בדרכים, אליזבת התקשתה להתמודד עם עול גידול הילדים ועם העדרו. "היא הייתה אומללה מאוד והחלה לשתות יותר. זה היה קשה לאבא", נזכרת דינה.
כשמרטין קץ בהתמכרות של אשתו הוא התגרש ממנה ב-1949, לטובת המאהבת ג'יני ביגר, אותה הכיר באירוע צדקה בפלורידה. השניים התחתנו ונולדו להם שלושה ילדים. "הסיפור של אמא שלי עצוב", אומרת דינה שגדלה בלוס-אנג'לס. "הגירושים היו דבר נורא, בעיקר מבחינתי כילדה קטנה. הפרידה הייתה קשה לאמא, כי היא נשארה לבד וסחבה על גבה ארבע ילדים, ומה שהיא עשתה איתנו היה מדהים: אמא לקחה אותנו איתה לכל מקום ודאגה להשכלה שלנו - שיעורי מחול, פסנתר וכל דבר אחר, שרק היינו רוצים".
עם כל הכבוד לחינוך שאליזבת העניקה ולמסירות שלה כאמא, בסופו של דבר, ההתמכרות שלה השפיעה על המשפחה, עד "שאמא החליטה שהיא פשוט כבר לא יכולה לטפל בנו כמו שצריך". מרטין העביר למשכנו את ארבעת ילדיו מנישואיו הראשונים. "ג'יני - אמי החורגת שבכל זאת אני קוראת לה 'אמא' – מאחר וגרתי איתה מגיל 9, הייתה מדהימה. פתאום היא מגדלת שבעה ילדים, שצריכים להסתדר אחד עם השני".
ואיך באמת הסתדרתם?
"בהתחלה זה היה קשה להתרגל לבית גדול ולזה שיש לך פתאום אחים ואחיות חדשים – אבל היא טיפלה בכולנו בצורה פנומנלית. היו לכולנו מטלות וכל אחד ניקה את החדר שלו. עשינו מה שציפו מאיתנו. אהבנו אחד את השני והיה לנו כיף יחד. חוויה חיובית וקסומה. נהנינו מאוד וכולם רצו לבוא אלינו הביתה. היה לנו מגרש טניס, בריכה ושולחן ביליארד ובערבים שיחקנו כל מיני משחקים. תאר לעצמך שבעה ילדים בחלל אחד ואם כל אחד מביא חבר, הנה כבר יש לך 14 אנשים בבית. אני לא יודעת איך ההורים שמרו על שפיות".
איך דין מרטין הצליח לשלב בין הקריירה העמוסה שלו לבין התפקוד שלו כאבא?
"אבא לא אסף אותי מבית הספר ועשה איתי שיעורים, אבל הוא תמיד היה נוכח ברקע. אבא נהדר שחיפש לעשות איתנו דברים כיפיים. כשהוא לא עבד, הוא אהב להיות בבית או לשחק גולף".
"מלך הקול" עוסק בין היתר במערכת היחסים המיוחדת והמורכבת, ששררה בין מרטין ולואיס, שמת לפני חמש שנים. בין השנים 1949-1956 הם עשו יחד 16 סרטים (בהם מרטין היה הגבר הרומנטי והשפוי ולואיס היה הברנש הפרוע) וכן הריצו תוכנית טלוויזיה פופולרית. "לשניהם היה חוש הומור נהדר והיה ביניהם חיבור מצוין. יש משהו דומה בין משפחות יהודיות ואיטלקיות - המון אוכל ומשפחה ענקית. הם היו מופלאים ביחד. איזשהו קסם".
כשבין השנים התפתחו חילוקי דעות ומרטין שחש שלואיס שולט בעניינים והוא חי בצילו, החליט שהגיע הזמן שהם יתפצלו. מאז, אסור היה להזכיר את שמו של מרטין בבית של לואיס. "ג'רי ואבא עבדו יחד עשור והם היו הצמד הקומי הכי מצחיק בכל הזמנים, אבל בסוף ג׳רי שיגע את אבא יותר מדי. ברגע שהגיעו מים עד נפש, הגיע הזמן להתפצל. הם נפרדו וזה מאוד פגע בג'רי. זה שבר לו את הלב. הם ניתקו את הקשר ואבא לא חזר לדון בנושא. מבחינתו החלק הזה בחיים נגמר - אז הוא לא חשב עליו יותר. אבא לא כעס ולא נטר טינה - כשזה נגמר זה נגמר, והוא המשיך הלאה בחייו. זה גם הלחיץ אותו מאוד, בגלל שהוא עמד להופיע בפעם הראשונה בווגאס לבד".
לואיס ומרטין לא דיברו עשרים שנה, עד הפיוס שאירגן פרנק סינטרה במופע התרמה צדקה טלוויזיוני, שלואיס הינחה ב-1976. סינטרה הביא עמו את מרטין. מדובר היה בהפתעה ולואיס לא ידע מכך דבר.
נשארת בקשר עם ג'רי לואיס, גם בשנות הנתק מאביך?
"אני המשכתי את הקשר עם ג׳רי, וזו הייתה מערכת יחסים נהדרת. אהבתי אותו והוא היה מתקשר אליי באופן קבוע".
לאחרונה שלוש שחקניות שעבדו עם לואיס טענו שהוא הטריד ותקף אותן מינית. מה את חושבת על כך?
"ראיתי את הראיונות עם הנשים הללו, אבל אני מעולם לא חוויתי כאלה דברים עם ג'רי. הוא תמיד היה בגדר הדוד ג׳רי מבחינתי ותמיד היה נחמד אליי. יכול להיות שהוא דאג להתנהגות נאותה מולי - מפאת כבוד לאבא. אם המקרים האלה אכן קרו - זה מצער מאוד. אני מקווה שזה לא נכון".
אחרי הפרידה מלואיס, מרטין הופיע בכמה סרטים נחשבים: "כפירי אריות", "אחדים באו במרוצה" ו"ריו בראבו" והפגין כישורים דרמטיים. בראשית שנות ה-60 מרטין נמנה על ה"ראט פאק" – הכנופייה שכללה את סינטרה, סמי דיוויס ג'וניור ושלטה בתעשיית הבידור האמריקאית. "בשבילי הם היו דוד פרנק ודוד סמי. כולם היו בחורים כארז".
ב-1973, מרטין התגרש מרעייתו השנייה אחרי 23 שנות נישואים לטובת מיסוד הקשר עם המאהבת קתרין הון בת ה-26. אבל הנישואים האלה החזיקו שלוש שנים בלבד. עד מותו, מרטין שמר על קשר טוב עם ג'יני.
ב-1987 מרטין חווה טרגדיה כשבנו דין פול נהרג, כשמטוס הקרב בו טס התנגש במהלך סערת שלג בהר מזרחית ללוס-אנג'לס, במסגרת שירותו במשמר הלאומי. האובדן הקשה שבר את מרטין וגרם לו לשקוע. מרטין פרש מהופעות בגיל 72 והסתגר. הוא סבל ממחלת ריאות ובהמשך ומיעט להראות בציבור.
ב"מלך הקול" נאמר שמרטין סבל מדיכאון והתמכר לכדורים בשנותיו האחרונות. אבל בתו דינה מתעקשת ש"אבא לא היה מדוכא. נכון, היו לו כמה בעיות רפואיות בגלל הגיל, והוא נזקק לתרופות. נהגנו לצאת יחד לארוחת ערב במסעדות וחגגנו יחד את חג המולד וחג ההודיה. אברא לא היה מעוניין יותר לעבוד, מאחר והשיג כל כך הרבה בחיים וגם היה תשוש. אחרי תחנה אחת בסיבוב ההופעות שלו עם פרנק וסמי, הוא הבין שהוא לא רוצה להשתתף בו יותר. חש שהוא מיצה את הכול. נשבר לו מעסקי השעשועים ולא רצה לצאת למסיבות או לאירועים. הוא יצא למסעדות כי רצה להיות ליד אנשים אחרים, אבל לא לפטפט אותם. הוא העדיף לשבת בבית ולראות מערבונים. אבא הספיק לעשות כל כך הרבה דברים בחייו, ובכל תחום שעסק בו הגיע לגבהים, שלא נותר לו משהו להוכיח לאחרים".
בסרט נטען שהוא היה איש מסתורי, מרוחק ואניגמטי. ושאפילו אשתו ג'יני סברה שלא הכירה אותו באמת. האמנם?
"היה לי מוזר לגלות שלא מעט אנשים הרגישו שהם לא מכירים אותו, בגלל שהיה כביכול חידתי ומסתורי. מבחינתי הוא היה ספר פתוח. הוא היה מתוכנן ומאורגן וידעתי מתי יחזור הביתה. דווקא הכרתי אותו היטב ויכולתי לנחש מה ירצה לעשות".
הרגע מבחינתי הכי מרגש ב"מלך הקול" זה שאת מספרת איך הכנת לאבא פסטה פאז'ול, שהוא אהב במיוחד, כדי לשמח ולעודד אותו בזקנתו.
"זו פסטה פנטסטית! סבתי, אנג׳לה שעל שמה אני קרויה, שמי המלא הוא דינה אנג׳לה מרטין – הייתה מכינה לנו אותה בכל יום ראשון, וכשהייתי בת עשר, סבתא אמרה לי: 'דינה, אני רוצה ללמד אותך את המנה הזאת ושתכיני אותה לאבא שלך אחרי שכבר לא אהיה כאן, והיא תהיה כחוט השני ביני, בינך ובינו. תוודאי שאת יודעת את המתכון ואל תספרי לאחיות שלך עליו, וגם אל תכתבי אותו. תזכרי אותו בעל פה ויום אחד זה יהיה הקשר בין שלושתנו'. כעבור שנים רבות, בתקופת חג המולד, תהיתי איזו מתנה אני הולכת לתת לאבא. עוד מסגרת כסף? עוד סוודר מקשמיר? פתאום ירד לי האסימון: אכין לו פסטה פאז'ול. למרות שלא הכנתי את הפסטה הזאת שנים רבות, זכרתי כל פרט ופרט.
"הכנסתי את הפסטה למיכל זכוכית מעוטר בסרט אדום והבאתי לאבא. הוא הביט בפסטה, ואמר: 'זה מה שאני חושב שזה?'. יש לי צמרמורות רק מהמחשבה על הרגע הזה. אמרתי שכן, וש'היא עדיין חמה'. נכנסנו הביתה ואכלנו ממנה. שבוע לאחר מכן, הוא התקשר ושאל: 'את חושבת שתוכלי לבשל לי שוב את הפסטה פאז׳ול?״. אמרתי לו שברור שכן. וזה היה הקשר בינינו - הכנתי לו את הפסטה הזאת עד סוף ימיו".
מרטין גרה כיום במיזורי, אבל מרבה להיות בדרכים. "אני שרה כל חיי. את האלבום הראשון הוצאתי כשהייתי בת 17 והוא כלל מוזיקת קאנטרי. הוצאתי חמישה אלבומים ועד שהתחילה הקורונה הייתי בדרכים 280 יום בשנה. החודש אני מופיעה בניו יורק כדי לשמח אנשים. יש לי תוכנית ביוטיוב בשם 'דינה מרטין לייב' ויש לי גם תוכנית רדיו. בימים אלה אני עובדת על הקלטות של עיבודים חדשים. בכוונתי לצאת לסיבוב הופעות, שיכלול את הפירמידות ורומא, ובמסגרתו בכוונתי להגיע לישראל. אני ממש אשמח להופיע בישראל. בעלי ג'ון מתכנן עכשיו את הסיור הזה - הוא המנהל, המפיק והבמאי שלי. אהבת חיי".
קשה להיות בת של אגדה? לחיות בצל של ענק כזה?
"לא קשה להיות בת של אגדה. זה דווקא פנטסטי להיות הבת של דין מרטין. אני ממש לא מרגישה שאני חיה בצל שלו, בעיקר כי הוא לימד אותי היטב איך לא להרגיש כך".
מה עוד למדת ממנו?
"אבא תמיד אמר: 'דינה, אם לא הקדמת - את מאחרת. אז אל תאחרי'. הוא גם אמר: 'תלמדי את השורות של המילים של השירים או השורות בסרט, תהיי נחמדה לכולם - תתייחסי לכל מי שסביבך איך שהיית רוצה שיתייחסו אלייך'. אבא אמר שעלי להתנהג כך כדי שאנשים יחבבו אותי. ובכלל שאני צריכה להביא איתי איזה אור לעולם ולא להיות שמוקית'".