לרגל יום הולדתה ה־32 העלתה הזמרת אדל פוסט לאינסטגרם והודתה לעוקביה על הברכות היפות. תוך שעות הפך הפוסט ויראלי, הועתק והודבק בכל מקום ברשת, וגם גרר מאות אלפי תגובות.
הסיבה לא הייתה הגעתה של אדל לגיל המדהים הזה, שבו כבר הספיקה לגרוף 15 פרסי גראמי וגם אוסקר אחד. הסיבה למתקפת התגובות היא העובדה שאדל, שהייתה סימבול בשביל כל כך הרבה בחורות להצלחה במידה גדולה, נראתה בתמונה רזה .כך ולא אחרת, ואף אחד לא נשאר אדיש. גם כריסי טיגן, דוגמנית ספורטס אילוסטרייטד לשעבר בעצמה הגיבה: "את צוחקת עליי!" וריטה ווילסון כתבה: "יום הולדת שמח, אדל. נראית מדהים!". הדיבורים על הדיאטה של אדל ,שבשנה האחרונה ירדה למחתרת, נמשכים כבר זמן מה. וידאו קצרצר מהופעה מחתרתית שלה דלף לרשת לפני כמה חודשים ובו כבר נראה השינוי. הסברה אומרת שאדל הורידה בשנה האחרונה כ־50 קילוגרם ממשקלה.
העיסוק הציבורי במשקל של אדל מלווה אותה מתחילת הקריירה. נערה בריטית שמנמנה ומוכשרת שהוכיחה שהצלחה לא חייבת להמדד בהיקפי גוף. אלבום הבכורה שלה, 19, שיצא כשהייתה בת 19 נמכר בשבעה מיליון עותקים בעולם והיא הפכה לתופעה עולמית. האלבום השלישי, "25" שיצא ב־2015, נמכר כבר ב־20 מיליון עותקים.
במשך השנים עקבה התקשורת אחרי העליות והירידות שלה במשקל, ושיבחה אותה בכל פעם שהורידה כמה קילוגרמים. אדל עצמה התייחסה למשקלה לעתים רחוקות. בריאיון לווג ב־2009 אמרה "המעריצים מתעודדים מכך שאני לא מידה אפס" ואחרי שמעצב העל קרל לגרפלד אמר עליה ב־2012 שהיא "קצת יותר מדי שמנה", הבהירה אדל בריאיון לפיפל שהיא "מאוד גאה" במראה שלה, ואמרה "אף פעם לא רציתי להיראות כמו הדוגמניות על שערי המגזינים. אני מייצגת את רוב הנשים ואני מאוד גאה בכך", וסיפרה שרוב האנשים בתעשייה ידעו כבר בתחילת הדרך, שאם מישהו יעז להגיד לה להוריד במשקל, הוא לא יעבוד איתה". באוקטובר 2019 קיבלנו רמז ראשון לתהליך באחד הפוסטים שלה באינסטגרם שכתבה "נהגתי לבכות. עכשיו אני מזיעה".
בפיפל דיווחו כבר בתחילת 2019 שאדל החלה להתאמן עם מאמן כושר חדש אבל לפי הסאן, בחודשים האחרונים חל השינוי הדרמטי, לאחר שהיא דבקה בשיטת דיאטה, שגם פיפה מידלטון נוהגת לאכול על פיה. בצהובונים נכתב שהטריגר לדיאטה היה בעיה במיתרי הקול, בה אדל נתקלה בסיבוב ההופעות האחרון שלה. הרופא הודיע לה נחרצות שאם לא תרד במשקל, העניין רק ילך ויחמיר, ואדל החליטה שבשביל הקול, היא תעשה את הכל.
מהי דיאטת הסירטפוד
אז עכשיו, אחרי שדמותה החדשה, מינוס 50 קילו, יצאה לאור וכולם החלו לעסוק בה, נודע ששיטת ההרזיה של אדל נקראת סירטפוד (Sirtfood) והיא שיטת תזונה שמיועדת לא רק למי שרוצה להוריד במשקל, אלא גם להוריד אחוזי שומן מבלי לפגוע במסת השריר.
הדיאטה הזו מבוססת על שני עקרונות מרכזיים; האחד הוא הגבלה קלורית והשני הוא שילוב מזונות "סירט" בתפריט. מזונות "סירט" מכילים כמות גבוהה של כימיקלים מעוררי סירטואין, שהוא ה"גן הצנום". השיטה התפרסמה לראשונה ב־2016 בספר שהוציאו שני מומחי תזונה בריטים, איידן גוגינס וגלן סטטן. השניים קבעו בהסתמך על מחקרים מהשנים האחרונות שישנם בגוף שלנו גנים רדומים שנקראים סירטואין, שמתעוררים במצב של סכנה והישרדות, כמו במהלך דיאטה דרסטית, שמקצצת 40-30 אחוז מצריכת הקלוריות היומית. כשהגוף חוֹוה אִיום כמו חסך קלורי, אנזימי הסירטואין נכנסים לפעולה ומגבירים את הפעילות של כל מערכות הגוף ואת שריפת הקלוריות בהתאם.
אבל לא רק חסך קלורי, מתברר שיש גם מזונות שעושים את אותה עבודה. השניים הגיעו לרשימת מזונות שכוללת 10 מזונות עיקריים (ועוד רשימה מורחבת) שמעוררים בגופנו את היווצרות האנזים הזה. אכילת מזונות מעוררי סירטואין עוזרת לגוף לפרק גלוקוז ולנצלו לבניית שרירים, במקום לרוץ אל מאגר השומנים. המזונות האלו מצליחים "לשכנע" את הגוף שהוא במצב רעב - למרות שהוא לא.
חוץ מירידה במשקל, מייחסים לאנזים הזה עוד תכונות פלא: החל משיפור הזיכרון, דרך חידוש תאים ואנטי אייג'ינג, ועד מניעת מחלות כרוניות ואפילו הארכת תוחלת החיים. שני החוקרים בדקו תפריט דיאטתי שמבוסס על מרכיבי הסירטפוד ובמשך שבוע עקבו אחרי 60 משתתפים שהתבקשו להקפיד על משטר קלורי שבועי של 1,000 קלוריות בשלושת הימים הראשונים של השבוע ו־1,500 קלוריות בארבעת הימים שאחריהם. שלושת הימים הראשונים כוללים שני שייקים ירוקים בבוקר ובערב וארוחה אחת בצהריים, וארבעת הימים שאחריהם כוללים שתי ארוחות ביום מבוססות על מרכיבי הסירטפוד. בנוסף הוחלט על שלושה אימוני אירובי בשבוע בני חצי שעה. התוצאות היו מעולות. המשתתפים האיצו את קצב הירידה המקובל בדיאטה כזאת פי שלוש בממוצע, הפחיתו שלושה ק"ג בממוצע (בשבוע), ואף הוסיפי 800 גרם למסת השריר שלהם. הם דיווחו על תחושת רעב פחותה.
החוקרים ממליצים על שבוע ראשון כזה שנועד להכניס לתהליך (וגם להוריד בממוצע שלושה ק"ג). בשלב הבא, והחל מהשבוע השני אין הגבלה קלורית, אבל יש הגבלה של שלוש ארוחות ביום שכוללות הרבה מזון "סירט" ושייק ירוק אחד ביום. הארוחות מוצעות בספר והן עצמן, לפי עיון, לא מכילות קלוריות רבות.
חני שטיינמץ, דיאטנית קלינית ומנחת קבוצות M.A.N לא מתלהבת מהשיטה: "כדיאטנית קלינית, רגע לפני ההתלהבות מהמראה החדש של אדל וממספר הק"ג שירדו, אעצור רגע לבדוק מספר נושאים חשובים הנוגעים לדיאטה. האם הדיאטה מאוזנת ומספקת את כל רכיבי התזונה הנדרשים? האם יש צורך בתוספים? האם הדיאטה משפיעה לרעה על שינה, עייפות, אנרגיה? האם זו דיאטה שאדם יוכל להתמיד בה לאורך זמן?
"בסוף, כמו ברוב תחומי החיים, זו שאלה של מינונים. צריך לזכור שגם ממה שמומלץ, לא כדאי להגזים. מילוי המקרר בשוקולד וביין לא יועיל. עם זאת, ניתן לשלב את אותם מזונות מעוררי סירטואין בתפריט מאוזן. גירעון קלורי הכרחי כדי לרדת במשקל, ועל כן, אם לא נגביל את סך הקלוריות החל מהשבוע השני, יכול להיות שיהיו מי שיגזימו בסך הקלורי ולא ירדו. כמו כן, כמו בכל דיאטה, גם בזו מומלץ לשלב פעילות גופנית. כמו כל דיאטה טרנדית, דרושים לה מחקרים נוספים כדי שאציע אותה כאפשרות לתזונה לירידה במשקל ולשמירה על אורח חיים בריא".
ירדת במשקל? את ראויה
העיסוק התקשורתי האובססיבי במשקל של אדל התחיל עוד לפני הירידה שלה במשקל, אבל התהודה שקיבלה התמונה הזו, מקבעת את התפיסה שעל פיה ערכה של אישה נמדד על פי המשקל, והתגובות של הפעילוֹת הפמיניסיטיות מיהרו להגיע ובצדק. חשוב להזהיר כי המסר המועבר למיליוני המעריצים של אדל (לא בירידה עצמה, אלא בעיסוק בו) יכול להתפרש ככזה - המספר שעל המשקל שלך הופך אותך לראויה או לא ראויה. השחקנית ג'מילה ג'מיל, שנלחמת בהפרעות אכילה לאורך כל הקריירה שלה שיתפה תמונות שהופצו בטוויטר וביניהן תמונות של אדל "החדשה" לצד תמונה של אוכל שמנוני וכתבה: "אדל הייתה שונאת את זה, אני שמחה שהיא לא כאן לראות איך אנשים הופכים את הגוף שלה לכלי נשק נגד נשים. זה מעודד אותנו לעשות דמוניזציה לאוכל ולפחד ממנו".
גם מאמן הכושר של אדל כתב "כשאדל ואני יצאנו למסע שלנו ביחד, המטרה אף פעם לא הייתה להיות סופר־רזה, אלא לשפר את הבריאות שלה. השינוי הזה לא נועד כדי למכור אלבומים. המהפך האישי הזה לא קשור אליי או אליך, אלא לאיך שאדל רוצה". גם הבלוגרית קייטי מייהאן התייחסה לעניין ב"הפינגטון פוסט" כשכתבה "אפשר בבקשה להפסיק לחגוג את ההרזיה של אדל כאילו זה ההישג האולטימטיבי?". אבל העולם בשלו, ודיאטת הסירטפוד הפכה פופולרית באחת. ספרי הסירטפוד הפכו רבי־מכר וכולם משקשקים שייק פטרוזיליה וקייל בכוסותיהם.