6 צפייה בגלריה
70 שנות מלוכה. המלכה אליזבת
70 שנות מלוכה. המלכה אליזבת
70 שנות מלוכה. המלכה אליזבת
(צילום: Gettyimage)
ביום ראשון יחגגו בבריטניה 70 שנה למלוכה של המלכה אליזבת. זהו יום חג לכל דבר. האירועים צפויים להתקיים בחודש יוני הקרוב (בלי עין הרע או וריאנט חדש כמובן) ולכלול דרקונים ענקיים בגודל של אוטובוס תיירים בעל שתי קומות, בלונים עצומים בדמותה של אליזבת, תהלוכות מפוארות ברחובות לונדון, להקות, מופעי קרקס ולמעלה מ-5,000 חיילים וצוותי ההצלה ושירותי הרפואה שייקחו חלק בחגיגה. אבל בתוך כל החגיגה, עולה השאלה החשובה - לאן מועדות פניה של המונרכיה הבריטית? מה צופן העתיד לדרי הארמון והאם מוסד המלוכה ימשיך להתקיים גם אחרי מותה של המלכה, ואם כן, באיזו צורה? ובכן, אנחנו כאן כדי לענות לכם על הכל. אז הרתיחו מים לתה ובואו נתחיל.
מוסד המלוכה הבריטי הוקם אי שם בשנת 1066 תחת הפשיטה הוויקינגית על אנגליה. באותה השנה, וויליאם, דוכס נורמנדיה, כבש את אנגליה כולה והפך למלך החזק באירופה. מאז כמובן הספיקו להתחלף לא מעט מלכים ומלכות וכיום, מי ששולטת ומולכת ביד רמה על בריטניה ו-14 מדינות נוספות היא המלכה אליזבת, שבשבילה התכנסנו כאן.
6 צפייה בגלריה
המרפסת האייקונית
המרפסת האייקונית
המרפסת האייקונית
(צילום: Gettyimage)
אז מה זה אומר בעצם להיות מלכה? מלבד חבישת הכתר, המגורים בארמון והעניין הזה שכולם עדיין משתחווים לך כשהם רואים אותך, להיות מלכת בריטניה זה אומר, בין היתר, לחתום ולאשר חוקים שהתקבלו בפרלמנט. למלכה אליזבת יש את האפשרות להטיל וטו על כל אמצעי שננקט על ידי הפרלמנט, אך למרות שזה מאוד מפתה, הפעם האחרונה שבן מלוכה השתמש בזכות הזו הייתה במאה ה-18 וזו הייתה המלכה אן.
בכלל, בעבר למונרכים היו הרבה יותר סמכויות אך בעשורים האחרונים רובן הועברו לראש הממשלה על מנת שישתמש בהן לפי שיקול דעתו. כך או כך יש לציין כי הריבון הבריטי הוא מונרך חוקתי, כלומר - אין לו שליטה ישירה על הנעשה.
אז מה בכל זאת המלכה עושה? אפשר להסתכל על זה בתור קמפיין פרסומי מוצלח מאוד. "תפקידה העיקרי של המונרכיה ואולי היעיל ביותר טמון בביקורים ממלכתיים. המלכה אליזבת מושכת תשומת לב רבה מאזרחי בריטניה (ושאר העולם), מה שעוזר לה לשמר ואף להעלות את הפרופיל של האומה מעבר לים", הסביר העיתונאי ג'יימס וויליאמס במאמר לאתר Inquiries Journal, ולא שכח להתייחס לגילה המתקדם של המלכה: "עם זאת, אפשר לטעון כי התדמית של מלכה קשישה אינה אולי ייצוג מדויק של המדינה התת תרבותית המגוונת והמתוחכמת של בריטניה".
את המאמר המדובר כתב וויליאמס בשנת 1999, וגם אז, לפני מעל ל-20 שנה, נושא הכסף עניין מאוד את המתנגדים למלוכה, שטוענים עד היום שכספי המיסים שלהם מתבזבזים לחינם. "אין ספק שהעם הבריטי חש כבוד, חיבה והערכה רבה למלכה אליזבת ולמוסד המלוכה כולו. עם זאת, לרפובליקנים חשוב לציין כי הירידה בתמיכה במוסד נגרמת לא בגלל הקוגניטיביות של הרפובליקאי אלא מתוך איוולות של משפחה מלכותית שחשה שהיא יכולה להתנהג בצורה מוגזמת מבלי להתחשב בציבור המשלם". בהחלט, המרמור מורגש.
ואם כבר נגענו בנושא הכסף, זו הזדמנות מצוינת להיכנס לעובי הקורה ולהבין האם בית המלוכה הבריטי מרוויח יותר מאשר הוא נותן. בחודש יוני האחרון אתר ה-Getreading פרסם דו"ח מספרים, כפי שהציבור אוהב לקרוא לזה, המראה כמה באמת תורמת המלוכה הבריטית למדינה. על פי הנתונים, בין 2019-2020 הגיעו 3,285,000 מבקרים לארמונות המלוכה – בקינגהאם, ווינדזור, בית קלרנס ובית פרוגמור - שיא של כל הזמנים. כמות המבקרים שלשלה לכיסה של קופת בריטניה סכום מטורף של 49,859,000 ליש"ט. בנוסף לכרטיסי הכניסה לארמונות, באותה שנה נקנו מזכרות של המלוכה בשווי של 19,983,646 ליש"ט. מתנגדי המלוכה – תחשבו שוב.
6 צפייה בגלריה
סט צלחות מלכותי, מישהו?
סט צלחות מלכותי, מישהו?
סט צלחות מלכותי, מישהו?
(צילום: Gettyimage)
ובכל זאת, המספרים היפים לא מצליחים לשנות את דעתם של צעירי בריטניה, שעל פי סקר שפורסם בחודש מאי האחרון ב"רויטרס" טוענים כי צריך לסיים את עידן המלוכה. לפי נתוני הסקר, 41% מהאזרחים בגילאי 18-24 סבורים שצריך להיות ראש ממשלה וזהו, לעומת 31% שהצביעו בעד המלוכה. נציין כי אותו סקר שנערך לפני שנתיים הראה נתונים שונים כש-46% מהצעירים הבריטים הצביעו בעד המלוכה, לעומת 26% שטענו כי יש לפרקה.
עם זאת, המלכה אליזבת יכולה ליהנות מרגע קטן של נחת זאת מאחר ו-61% מהאזרחים הצביעו כי הם מעדיפים את המלכה אליזבת על כל אחד אחר שעשוי לקום במקומה (אההמ, צ'רלס). "אני מתעבת את הרעיון שצ'רלס יהיה מלך. לא איכפת לי ממשפחת המלוכה באופן כללי אבל צ'רלס שנוי במחלוקת", אמרה סטודנטית בשם מרגו באטלר בת ה-20 והיא לא לבד.
אז מה באמת יקרה ביום שאחרי שהמלכה אליזבת תלך לעולמה? "צריך רק רגע אחד בחברתה של המלכה אליזבת כדי להבין עד כמה הסמליות של משפחת המלוכה מושרשת בחיי היומיום שלנו. המלכה היא לא רק סלבריטי, היא התגלמות הזהות הלאומית שלנו. היא פונה אלינו בחג המולד, מופיעה על בולי הדואר ואנחנו נושאים את דמותה עלינו תמיד – במטבע או בשטר. זה בלתי נתפס לחשוב שזה עלול להשתנות ביום מן הימים", כך נכתב במגזין GQ בשנת 2017.
"הערצת הציבור כלפי המלכה אליזבת היא גורם עצום בתמיכה במלוכה, זה באמת יוצא דופן", סיכם ההיסטוריון גרג ג'נר, אך הזהיר כי המצב עלול להשתנות במידה והנסיך צ'רלס, שעתיד להיות המלך הבא של בריטניה, יפעל מתוך פוליטיזציה. "אני סבור כי העם הבריטי ימשיך להיות סובלני כלפי המלוכה גם כמה עשורים קדימה, בתנאי שהיורש יתאים למשימה. המלוכה שלנו עברה תקופות סוערות יותר בעבר, החל ממחלתו של ג'ורג' השלישי, ההוללות של ג'ורג' הרביעי, המחלוקות המיניות של אדוארד השביעי ומשבר ההתפטרות של אדוארד השמיני". לרשימה הנאה הזו תרשו לנו להוסיף גם את משבר מייגן מרקל.
"ייתכן שהרבה אזרחים לא ישמחו על עלייתו של צ'רלס לכס המלכות, זאת מאחר והנסיך דיבר רבות על סוגיות סביבתיות ושינויי האקלים, מה שמעורר ספק לגבי התומכים של אימו, שלא בטוח יעבירו את תמיכתם אליו", הסביר ג'ו טווימן, מנהל חברת ייעוץ בריאיון ל-CNN, והוסיף: "לאנשים יש נטייה להפוך לשמרנים יותר ככל שהם מזדקנים ולכן זה בהחלט אפשרי שהרעיון של להשתחוות בפני סבתא שלך בכל פעם שאתה רואה אותה - רק בגלל שהיא המלכה - נראה מטורף".
"אנחנו יודעים שמחבר העמים מתכוונים להדיח את המלך הבא ברגע שהמלכה אליזבת תפרוש", הוסיפה קייט וויליאמס, היסטוריונית מלכותית ופרופסור באוניברסיטת רידינג בבריטניה. מה-CNN פנו לארמון בקינגהאם כדי לקבל תגובה להצהרה זו – אך מהארמון סירבו להתייחס.
6 צפייה בגלריה
רק שלא יהיה המלך הבא. הנסיך צ'רלס
רק שלא יהיה המלך הבא. הנסיך צ'רלס
רק שלא יהיה המלך הבא. הנסיך צ'רלס
(צילום: Gettyimage)
"משפחת המלוכה נמצאת בשלב האחרון של המשחק", אמרה הסופרת הילרי מנטל בריאיון ל"טלגרף" בחודש מאי האחרון, והוסיפה: "אני לא יודעת עוד כמה זמן המוסד הזה ימשיך להתקיים". למרות ההכרזה הקשה, מנטל מאמינה שהנסיך וויליאם יזכה להפוך ומלך וצופה כי המלוכה תתפרק מיד לאחר שלטונו. "זה היה הסוף של משפחת המלוכה".
עוד הוסיפה מנטל ותהתה בקול רם (מדי) אם ייתכן והמלכה אליזבת היא האישה האחרונה והיחידה שבאמת מאמינה במלוכה, ואמרה: "הלוואי שהמלכה אליזבת הייתה מרגישה שהיא מסוגלת להתפטר. אני מבינה שהיא מסתכלת על זה כעל משימה קדושה שממנה אי אפשר פשוט לקום וללכת, בזמן שכולנו רואים זאת כעבודה שממנה אתה אמור להיות מסוגל לפרוש. היא מאמינה שהיא לא יכולה להפסיק להיות המלכה – היא הבטיחה זאת לאלוהים.
"זו עמדה כל כך בודדה להיות בה בזמן שרוב העולם רואה במשפחת המלוכה עוד ענף בידורי – ואני בטוחה שזה רחוק שנות אור ממחשבותיה של המלכה. אף משפחה לא הייתה חושבת להצעיד גברת מבוגרת מאוד, שהתאלמנה לפני רגע, מול עשרות מצלמות טלוויזיה – וזה בכל זאת קרה והיה ברור שיקרה. בדיוק כמו שזה מובן לגמרי שבת מלוכה שילדה זה עתה תופיע שמחה וקורנת על מדרגות בית החולים יום לאחר הלידה. אין שום אינטרס ציבורי לגיטימי מאחורי זה".
6 צפייה בגלריה
התחייבה בפני אלוהים. צ'רלס ואליזבת
התחייבה בפני אלוהים. צ'רלס ואליזבת
התחייבה בפני אלוהים. צ'רלס ואליזבת
(צילום: Gettyimage)
"כל עוד המלכה בחיים, מוסד המלוכה שעומד יציב כבר כמעט 1,000 שנים נראה בטוח ומבטיח, ברגע שהיא תלך לעולמה זה יהיה אחרת", אמר גרהם סמית', מנכ"ל קבוצת הרפובליקה האנטי-מונרכית ל"רויטרס" בחודש ינואר האחרון, והוסיף: "המלוכה והמלכה אליזבת הן שם נרדף עבור רוב האנשים. ברגע שתסתיים תקופת שלטונה של המלכה אי אפשר לדעת מה יהיה. ולמרות שיש רק צורך בהחלטה אחת של הפרלמנט – סביר להניח שהיה משאל עם לפני שיחליטו לסיים עם עידן המלוכה".
ובל נשכח את השערורייה המתחוללת סביב הנסיך אנדרו, שמואשם בהטרדה מינית, כתם איום על בית המלוכה. למרות נישולו ולקיחת התארים הצבאיים, הכתם עדיין שם ומומחים סבורים כי יישאר למשך שנים רבות. "עבור המלוכה מדובר באירוע ברמה של הכחדה מוחלטת. אתה לא יכול לבזבז אלף שנים בלספר לכולם שאתה מיוחד ואז כולם מגלים, בזמן אמת – בתיק שנפתח בבית המשפט, שאתה ממש לא", מבהירה העיתונאית קמילה לונג בטור דעה שנכתב עבור ה"סאנדיי טיימס".
נזכיר גם המלכה כבר בת 95 ולמרות שמדובר באשת ברזל, היא לא תמלוך לעד. בנוגע לבנה, הנסיך צ'רלס, ששבר את השיא בקטגורית "יורש העצר שמחכה לרשת את הכתר הכי הרבה זמן" ואף נאלץ להתמודד עם הכינוי "הנסיך הנצחי" אותו הדביקה לו התקשורת הבריטית, הוא כנראה ימשיך לחכות עוד כמה שנים וייתן לדרי הארמון מרווח נשימה, לפני שהוא יוציא לפועל את התוכנית הגדולה שלו – לפרק את ארמון המלוכה .
6 צפייה בגלריה
מתים לדעת מה צופן העתיד המלכותי
מתים לדעת מה צופן העתיד המלכותי
מתים לדעת מה צופן העתיד המלכותי
(צילום: Gettyimage)