עד לפני מספר שבועות, איוונקה טראמפ הייתה אחת הנשים החזקות ביותר בארה"ב. בתו של נשיא המדינה שהחלה את דרכה כדוגמנית צעירה והפכה בבגרותה לאשת עסקים ויד ימינו של אביה, דונלד טראמפ . כשזה נבחר לבית הלבן ,הוכיחו השניים נפוטיזם מהו – איוונקה הפכה ליועצת שלו, בעוד בעלה קיבל תפקיד של יועץ בכיר.
עתידה המקצועי היה אופטימי והמשך הנסיקה מעלה כמעט ודאי, עד שהתחזית הקודרת ביותר עבורם הפכה למציאות – טראמפ הפסיד בבחירות והחל מינואר הקרוב, הוא ואיוונקה ייאלצו למצוא לעצמם תחומי עיסוק אחרים.
טראמפ כמובן הפסיד בגדול, אבל איוונקה יצאה מופסדת מהעניין לא פחות: את תחילת הכהונה של אביה היא התחילה בתור "איט גירל", אשת עסקים חזקה, ממולחת וחיננית, אבל את התקופה הזאת היא מסיימת כאחת הנשים הפחות אהודות בארה"ב, שלא לומר – שנואות, עם מטרה שתצטרך לעבוד קשה כדי להשיג: לשקם את התדמית שלה, ולצאת מצילו של אביה.
התחילה בכלל כדוגמנית
איוונקה, שחגגה לפני חודש את יום הולדתה ה-39, היא בתם של דונלד טראמפ ואשתו הראשונה, איוונה טראמפ, על שמה גם נקראה - איוונקה הוא בעצם שם החיבה שלה. היא הייתה רק בת 11 כשהוריה התגרשו, לאחר שאביה בגד באמה עם מי שתהפוך לאשתו השנייה, מרלה מייפלס. כעבור שנים סיפרה שהיא ומרלה ביחסים טובים, אבל שלעולם לא תוכל לסלוח לה על שהפרידה בין הוריה. אם במקרה ראתה גם את אשמתו של אביה בעניין – כנראה זו לא הייתה מספיק משמעותית כדי שתכעס עליו גם.
את תחילת נעוריה העבירה בבית ספר יוקרתי לבנות במנהטן עד שעברה לפנימייה יוקרתית לא פחות בקונטיקט, שם למד בעבר נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ון קנדי. איוונקה סבלה מכל רגע והגדירה את הפנימייה כבית כלא. אז גם החלה הקריירה הראשונה שלה – בתור דוגמנית. אביה סידר לה את אחת העבודות הראשונות שלה – מנחה בתחרות "מלכת היופי עשרה", שהייתה בבעלותו.
הוריה לא הרשו לה לעבוד בימי הלימודים, כך שאיוונקה בת ה-15 הקדישה לג'וב החדש והנוצץ את סופי השבוע וחופשות החגים. והיה לה ביקוש – טומי הילפיגר ליהק אותה למודעת פרסומת עבור ליין הג'ינסים שלו, היא הופיעה על שער מגזין "סבנטין" וגם צעדה עם מסלולי המותגים הנחשבים ביותר כמו ורסאצ'ה, מארק באוור וטיירי מוגלר. היא סיפרה פעם בריאיון ל"הארפר'ס בזאר": "בנקאים בני 60 הם כלום לעומת דוגמניות מחרחרות ריב בנות 16, ללא השגחת הורים".
לא נאלצה לנבור במודעות ה"דרושים"
למרות ההצלחה, איוונקה לא ראתה במקצוע הדוגמנות את עתידה. היו לה שאיפות אחרות – ללכת בעקבות אביה. את השכלתה העליונה, תואר בכלכלה, היא רכשה באוניברסיטת פנסילבניה, שבה למד גם טראמפ (היא טענה שסיימה בהצטיינות יתרה – בדיקה שערך מגזין "האפינגטון פוסט" העלתה שסיימה עם תעודת "ציון לשבח" בלבד).
בזמן לימודיה החלה להיכנס אט אט לעולמו של אביה, התלוותה אליו לפגישות והצטרפה לישיבות ודיוני משא ומתן שערך. ב-2005, כשנה לאחר שסיימה ללמוד, היא הצטרפה באופן רשמי לחברה שלו, וכמו אחיה, דונלד ג'וניור ואריק, קיבלה משרד משלה במגדלי טראמפ שבמנהטן ואת התואר "סגנית נשיא בכירה".
היא לא הסתפקה רק בניהול הפרויקטים של אביה וייצרה גם עסקים משל עצמה, כמו ליין אופנה משלה, שכלל בגדים, נעליים ואקססוריז, ואת "איוונקה טראמפ פיין ג'ולרי", מותג התכשיטים שפיתחה בשיתוף עם משה לקס, יהלומן ואיש נדל"ן חרדי מניו יורק. לקס גם היה, ועודנו, חבר קרוב של מי שהפך לבעלה של איוונקה וליועצו הבכיר של אביה, איש העסקים ג'ארד קושנר. השניים הכירו ב-2005 והתחתנו כעבור ארבע שנים, לאחר שאיוונקה התגיירה עבורו. במהלך השנים הם הפכו להורים לשלושה ילדים, ואיוונקה הצהירה במהלך קמפיין לעידוד השוואת שכר לאימהות עובדות: "העבודה החשובה ביותר לאישה היא להיות אם".
אף שקריירת הדוגמנות שלה תמה, איוונקה לא פרשה לחלוטין מאור הזרקורים. היא המשיכה לככב על שערי המגזינים הנחשבים בעולם, כאלה השייכים לאופנה כמו "ווג", וגם של אלה מז'אנר העסקים, "פורבס" למשל. היא פרסמה שני ספרים על הצלחותיה בעולם העסקי וגם עשתה תפקיד אורח בסדרה "אחת שיודעת".
השיא כמובן הגיע כשהתלוותה לאביה אל פרויקט נוסף שלו, אולי המתוקשר שלו ביותר עד אותה תקופה: הנחיית תוכנית הריאליטי "המתמחה". במשך עשור, עד שטראמפ החל את מסע הבחירות שלו לנשיאות ב-2015, איוונקה ישבה לצידו בשולחן הישיבות הטלוויזיוני וסייעה לו לפטר מתמודדים שחלמו על משרה באחת החברות שלו. חזות משחקת תפקיד גדול ברושם הציבורי, והג'וב הזה בהחלט מיצב בעיני הקהל את איוונקה בתור יד ימינו של אביה, אשת עסקים קשוחה ודעתנית - והפך אותה על הדרך גם לכוכבת. ב-2014 היא אף דורגה במקום ה-33 ברשימת "40 מתחת ל-40" של מגזין "פורבס".
הפתעה! אבא שלך נשיא. ואת הולכת לסבול מזה
במהלך הקריירה הארוכה והענפה שלו, דונלד טראמפ ידע הצלחות וכישלונות רבים, אבל ב-2016 הגיעה ההצלחה הגדולה (והמפתיעה) ביותר שלו – בחירתו לנשיא ארה"ב. והצלחתו הייתה גם הצלחתה – איוונקה עמדה מאחורי אביה לאורך כל המסע שלו אל הבית הלבן, גם ברגעים הפחות יפים, והיו לא מעט כאלה. כמו הפעם שבה נשמע מעיר הערות מיניות על נשים בהקלטה שדלפה - איוונקה לא התרגשה, אמרה שהן "פוגעניות ולא נאותות. אני שמחה שהוא התנצל", ומיד לאחר מכן נאמה בעצרות תמיכה עבורו וסיפרה עד כמה אביה נותן הזדמנויות לנשים בחברות שלו.
כשאביה ניצח – היא קיבלה את הקידום הגדול ביותר בקריירה שלה, אך לא ידעה שבכך תגרום לצניחה חופשית של דעת הקהל לגביה.
חנות הדגל של מותג התכשיטים שלה נסגרה עוד קודם לכן, ב-2015, אבל כשנה לאחר כניסתו של אביה לתפקיד הגיעה המכה הגדולה, כשכמה מהרשתות הגדולות בארה"ב, ביניהן ניימן מרקוס, נורדסטרום, מרשל'ס והאדסונ'ס ביי, הודיעו כי בעקבות מכירות חלשות יפסיקו למכור את מוצרי החברה שלה. מדובר היה בתוצאה של חרם צרכני מצליח, שסירב לקנות את תוצריה של בת הנשיא. כשנה לאחר מכן איוונקה הודיעה על פרישתה מעסקי האופנה: "אחרי 17 חודשים בוושינגטון, אני לא יודעת אם אי פעם אחזור לעסק, אבל אני כן יודעת שבעתיד הקרוב אקדיש את תשומת הלב שלי לעבודה שאני עושה כאן בוושינגטון".
אביה אולי היה זה שיזם והוציא לפועל את האג'נדות שלו, אבל איוונקה חטפה לא פחות אש ממנו, ייתכן כי התקווה הראשונית הייתה שתאזן אותו, אך התגלה שבסופו של דבר היא תומכת בו בכל מעשיו, כמו בתוכנית גירוש המהגרים הלא חוקיים, שבמסגרתה הופרדו הורים מילדיהם. ב-2018 גולשים רבים, ביניהם כוכבים הוליוודים ,פתחו בקמפיין "איוונקה היקרה" שקרא לה לפעול נגד מעשי אביה. היא הגיבה והודתה שהמהלך היה "נקודת שפל" בתקופתה בבית הלבן, ושהתנגדה לו. הגולשים המשיכו לתקוף אותה על כך שהתייחסה להפרדה בלשון עבר, בזמן שעדיין התרחשה באותו הזמן.
"אחד היתרונות בנפוטיזם הוא שאת יכולה לעשות הכל ושלא יפטרו אותך. בבקשה איוונקה, תעשי משהו!", הפצירה בה אשת העסקים לורן סנטה דומינגו, שעבדה איתה בעבר.
והפדיחות שעשתה הלכו ונערמו: כשנשאלה מה דעתה על אחת המאשימות של אביה בהטרדה מינית, אמרה איוונקה בקרירות: "זה לא לעניין לשאול בת של מישהו אם היא מאמינה שהמאשימה של אביה דוברת אמת, לאחר שהוא טען בתוקף שהיא משקרת".
היא נכנסה לצרות כשהתברר שהתכתבה בנוגע לעניינים מדיניים דרך המייל הפרטי שלה (הילארי קלינטון, שעשתה מעשה דומה, הותקפה ללא חת על ידי טראמפ שקרא לשלוח אותה לכלא), ובפורום 20-G שנערך ב-2019 ביפן, לקחה על עצמה תפקיד של דיפלומטית, מה שגרר לא מעט הרמת גבות, ואף הפכה למושא ללעג כשתועדה מנסה להשתלב בשיחה עם כמה מנהיגי עולם, שלא ממש ששו לשתף אותה. אחת המשתתפות אף נראתה מגלגלת עיניים על ניסיונותיה להתערב.
ביום הולדתה ה-39 הצהירה שהיא נגד הפלות והכעיסה רבים: "ההורות השפיעה עליי לחלוטין בצורה שבה אני פועלת. אני בעד חיים, ולא מתנצלת על כך", אמרה, ובקיץ האחרון הבהירה כמה היא מנותקת מהעם, כשעשתה את הגרסה שלה ל"אם אין לחם, שיאכלו עוגות" – בקמפיין שיזמה, אשר נועד לעודד מובטלים שאיבדו את עבודותיהם בגלל הקורונה, הציעה להם טראמפ בפשטות: "תמצאו משהו חדש". הגולשים בתגובה, תהו אם אי פעם עבדה בעבודה שלא סידר לה אביה.
במילה אחת: "אכזבה!"
"הוא לעולם לא יאכזב אתכם", הבטיחה איוונקה לבוחרים בליל הניצחון של אביה. ארבע שנים קדימה, והתברר שרבים דווקא כן התאכזבו והביעו את מורת רוחם בקלפי. מכל הסיפור יצאה מאוכזבת נוספת – איוונקה עצמה. לא רק שסביר להניח שבנתה על ארבע שנים נוספות במקום עבודתה הנוכחי, אלא שהיא יוצאת מהתפקיד עם תדמית מאוד בעייתית וסלידה עזה שרוכשים לה לא מעט אמריקאים.
2021 תהווה פרשת דרכים עבור איוונקה. אין מנוס מלהגיד – היא הימרה לא על אחד, אלא על שני סוסים לא נכונים – אביה ובעלה: אם טראמפ הוא אחד האנשים השנואים באמריקה כרגע, ג'ארד קושנר, יועצו הנאמן, נמצא ממש מתחתיו ברשימה. וגם אם לא הייתה לה ברירה, בכל זאת, מדובר באביה ובבעלה, בסופו של דבר דבק בה הכתם הענק שפיזרו השניים סביבם, וכאמור, לא מעט מכך באשמתה.
כבר כעת אפשר לראות שההפסד של טראמפ הביא איתו לא מעט מאמרי דעה לא ממש חיוביים על בתו, של כותבים שבעקבות מפלתו של האיש החזק בעולם, מצאו את האומץ ללכלך קצת על יורשת העצר. חברה טובה לשעבר סיפרה שאיוונקה מעולם לא התעניינה באף אחד חוץ מעצמה, ליגלגה על העניים וזילזלה באנשי מקצוע שחשה שהיו נחותים ממנה. מארגן אירועים סיפר שנהגה לבדוק איפה הושיבו אותה ולשנות את סידורי הישיבה על מנת להיות בשולחנות שכללו אורחים בעלי כוח והשפעה, כדי שתוכל לבדוק איך יוכלו לסייע לה להתקדם. אחר סיפר שהרעיון שאיוונקה היא אשת עסקים חכמה וממולחת הוא לא יותר מפיקציה: "הם משלים את עצמם שהם פותרי בעיות חכמים, כשבעצם הם רק אנשי עסקים בינוניים", אמר מקורב למשפחת טראמפ על איוונקה ואחיה.
צ'לסי קלינטון, שהייתה חברה קרובה של איוונקה לפני שהוריהם הפכו ליריבים פוליטיים, הגדירה זאת כראוי לאחרונה: "זה בעייתי שמישהי תומכת במועמד, בין אם זה אביה או לא, שהוא כל כך מושחת, ומעודד גזענות, סקסיזם, אנטישמיות, איסלאמופוביה, הומופוביה, טרנסופוביה, תיאוריות קונספירציה ושקרים".
היעד הבא? בחזרה לבית הלבן כמובן
אז לאן היא הולכת מכאן? סביר להניח שאין צורך לדאוג לה. מפלתו של טראמפ בתור נשיא היוותה מכה עבור כל המשפחה, אבל לא אנושה. אז נכון, לפחות בזמן הקרוב היא כנראה לא תוציא מותגי אופנה משלה, וכנראה לא רבים יקנו אותם. אבל אין צורך להיות מיס פופולריות בעולם העסקים. עם שני ספרים באמתחתה וקריירה עשירה ומרתקת, היא בהחלט יכולה ללכת בדרכם של רבים אחרים – לפרסם ספרים נוספים ולערוך הרצאות תמורת סכומי עתק. אחד ממקורביה כבר חזה שתערוך אירועי התרמה ותעמוד בראש ארגונים שונים. מקורב אחר, פחות חיובי, סתר את טענתו: "לרוב מגייסים תרומות עבור שלוש קבוצות: ילדים, חולים ואמנויות. אז למה שנרצה אישה שהממשל שלה מנע כספים מהאמנויות, ניסה לקצץ את תקציב הבריאות וזרק ילדים לכלובים אחרי שהפריד אותם ממשפחותיהם?".
איוונקה מצידה, מבלה את חודשיה האחרונים בתפקיד כדי לנסות ולהזכיר לעם האמריקאי שהממשל של אביה עשה גם כמה דברים טובים: "עובדה – כמות גזי החממה שהפיקה ארה"ב בשנה ירדה ב-9.2%, לכמות הנמוכה ביותר בשלושת העשורים האחרונים", צייצה. כלי התקשורת שמחו להזכיר לה שהסיבה לכך היא הקורונה, ששיתקה את העולם וגרמה לאמריקאים להישאר בבית, בזמן שחוסר הטיפול של אביה ובעלה במגפה גרם למותם של רבים.
"מדד הדאו ג'ונס הגיע לראשונה אי פעם ל-30,000! מזל טוב אמריקה!" בישרה בהתלהבות, רק כדי שהמומחים יצננו את שמחתה עם תזכורת על כך שההישג הוא יותר הודות לשמחת המשקיעים על ניצחונו של ג'ו ביידן והפסדו של אביה.
ויש כאלה שמספרים שהיא כבר בשלבי תכנון מתקדמים של קריירה פוליטית משלה. מאז ההפסד של אביה, איוונקה שמרה על שתיקה בכל הנוגע להצהרות שלו על זיופי הקולות. בעוד אחיה נאמו בעצרות תמיכה עבורו וסיפרו כי הם מאמינים שתוצאות הבחירות אכן לא כשרות, היא שמרה על פרופיל נמוך והסתפקה בהצהרה ניטרלית: "כל קול חוקי צריך להיספר. כל קול לא חוקי, צריף להיפסל. לא צריך להיות על כך ויכוח".
המומחים מספרים שהיא נזהרת מלהגיד כל דבר שעלול להיות נגדה בשימוש כשתרוץ בעצמה לנשיאות, ייתכן שכבר בבחירות הבאות של 2024. "הם עושים דבר חכם", אמר אנדרו יו, פרופסור לתקשורת ב"אוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה". "הבנים מגינים על אביהם, אבל הם מבינים שכנראה לא יזכו הפעם ולכן מתכוננים לעתיד, ככה שיהיו בכל מקרה בעמדת כוח. היא כנראה הסיכוי הכי טוב שלהם, היא צעירה ויש לה תדמית שהרפובליקנים אוהבים לאמץ".