אתמול (שבת) נערכה הלוויה של הנסיך פיליפ, בעלה של המלכה אליזבת ב-73 השנים האחרונות, שהלך לעולמו בגיל 99. אם במהלך הטקס הצנוע, המפגש המתוח בין האחים הנסיכים וויליאם והארי תפס את הכותרות, אחריו הייתה זו כבר המלכה עצמה, שתועדה יושבת לבד ומוחה דמעה בעצב.
בעקבות הקורונה, מספר המוזמנים ללוויה צומצם מ-800 ל-30, והנוכחים שמרו על רווחים גדולים מאוד ביניהם - וזו גם הייתה הסיבה שהמלכה ישבה לבד, אבל זה לא הפך את הרגע לפחות עצוב. אליזבת הגיעה לכנסייה ברכב שחור יחד עם ליידי סוזן האסי, אלמנתו של יו"ר ה-BBC, שהייתה שם על מנת לתמוך במלכה אך לא נכנסה לכנסייה עצמה. אליזבת תועדה נכנסת לכנסייה לבד, מתיישבת הרחק מכולם, כשראשה מורכן והכובע שעל ראשה מכסה את פניה.
מעריצי בית המלוכה לא הצליחו להישאר אדישים למראה ומיהרו לצייץ את מחשבותיהם בטוויטר. "זה שבר את הלב לראות את המלכה יושבת לבדה", צייץ עוקב אחד, ואחר הוסיף: "המלכה איבדה את בן זוגה ב-73 השנים האחרונות, בכיתי איתה". "אני בוכה בשביל ליליבט ופיליפ ואני כ כך גאה בזה שאני בריטי", צייץ עוקב נוסף, שהשתמש בכינוי החיבה שהעניק הנסיך המנוח לאשתו המלכה. "ראו על מלכת בריטניה שהיא אינה יכולה להתמודד עם הלוויתו של הנסיך פיליפ לבדה", אמרה ג'ודי ג'יימס, מומחית לשפת גוף, במאמר מיוחד שפורסם ב"דיילי מייל", והוסיפה כי היו מספר סימנים לכך שהעצב של אליזבת היה עצום. "עיניה היו אדומות ורטובות מדמעות".
ג'יימס הוסיפה ודיברה על התנהלותה של המלכה במהלך הטקס: "אליזבת סיפקה כמה מהרגעים הבלתי נשכחים, אחד מהם זכור במיוחד, כשלפני שנכנסה לכנסייה, עצרה והסתובבה לאחור. זה היה נראה כאילו היא אינה מסוגלת להתמודד עם זה לבד".
במהלך הטקס שמרה המלכה את תיק היד שלה צמוד אליה, ובתוכו היו מזכרות מבעלה. מקורב לאליזבת סיפר כי היא נשאה עימה מטפחת לבנה שהנסיך המנוח הקפיד לקפל ולשמור בכיס הקדמי של המקטורן שנהג ללבוש. בנוסף, המלכה נשאה תמונה משותפת עם פיליפ, שצולמה במלטה. האי היה מיוחד מאוד עבורם היות שהם התגוררו שם שנתיים והמלכה תיארה בעבר את התקופה כאחת היפות בחייה, כיוון שזו הייתה "הפעם היחידה שהיא ובעלה הצליחו לנהל חיים נורמליים ורגילים". אליזבת ופיליפ הקפידו לחזור לעיתים קרובות, ושם חגגו גם את יום נישואיהם ה-60.
בסוף הלוויה, המלכה הניחה מכתב כתוב בכתב ידה על ארונו של פיליפ, לצד זר חבצלות לבנות וכמה ורדים לבנים שנבחרו על ידה. תוכנו טרם פורסם אך נודע שאליזבת חתמה בכינוי שפיליפ העניק לה, ליליבט.
סיפור אהבתם של המלכה ובעלה המנוח הוא החומר שממנו עשויים רומנים גדולים (וסדרות טלוויזיה - ותודה ל"הכתר"). אליזבת ופיליפ הכירו בשנת 1939, זמן קצר לפני שהוא התגייס לצי הבריטי. לגבי המפגש הראשון בין השניים יש גרסאות רבות, חלקן טוענות כי הם נפגשו במהלך משחק טניס, חלקן טוענות כי זה קרה בחתונה של בת דודתו של הנסיך פיליפ וחלקן מספרות כי השניים נפגשו בדארטמות', לשם הגיעה אליזבת לסיור יחד עם אחותה מרגרט ואביהן, המלך ג'ורג' השישי. אולם כולן מסכימות על דבר אחד - אליזבת התאהבה בפיליפ בשנייה הראשונה שראתה אותו.
השמועות סיפרו כי השניים שמרו על קשר רציף מאז אותו מפגש והתכתבו במשך שנים רבות עד שהתארסו בסתר בשנת 1946, היות שאביה של אליזבת לא הסכים ליחסים ביניהם. לבסוף היא קיבלה את מבוקשה אך כדי שזה יקרה, הנסיך פיליפ נאלץ לוותר על כל האזרחויות האחרות שלו ועל זכותו לרשת את הכתר הדני. בקיץ 1947 חגגו השניים את אירוסיהם באופן רשמי. לאחר חתונתם, עברו להתגורר בבית קלרנס שבלונדון.
בשנת 1952, רק חמש שנים לאחר שנישאו, הלך אביה של אליזבת לעולמו והיא קיבלה את התואר מלכת אנגליה. מאותו רגע ואילך חייהם הזוגיים נתקלו בקשיים. בתחילה, פיליפ התנגד לכך שהשניים יעברו להתגורר בארמון בקינגהאם, מכיוון שאימה, אליזבת המלכה האם, התגוררה שם והיחסים בינה לבין פיליפ היו מורכבים - בלשון המעטה. בהמשך, הקשיים התעצמו לקראת טקס ההכתרה של אליזבת, שהתקיים בשנת 1953. בזמן שאימה טענה כי עליה להמשיך את דרכו של אביה ודרשה שטקס ההכתרה יהיה זהה לטקס של המלך ג'ורג' השישי, הנסיך פיליפ דרש כי הטקס ישודר בלייב ב-BBC בטענה כי על המלכה לתת תחושת נגישות לאזרחי בריטניה. למרות התנגדותה של המלכה האם - הטקס אכן הועבר בשידור חי.
עוד ויכוח ארוך ובלתי נשכח בין השניים (שתועד היטב בסדרה "הכתר"), התרחש כשהנסיך סירב לכרוע ברך ולהשתחוות בפני אשתו בשעת ההכתרה. במקרה הזה לנסיך לא הייתה ברירה אלא להסכים לדרישות הממלכה, אך דאג להוסיף טוויסט קטן משלו: מיד לאחר שהשתחווה בפני המלכה הטרייה, הוא הזדקף ונשק לה על לחייה. לטובת מי שלא בקיא נעדכן כי הפגנת חיבה פומבית בקרב בני המלוכה אסורה בהחלט.
לצד האהבה הגדולה שהשניים רחשו זה לזו, כמו בכל נישואים, גם אצלם לא הכל התנהל על מי מנוחות. במיוחד כשאחד מבני הזוג הוא האישיות הכי חשובה בממלכה. לאחר שאימה של המלכה עזבה את הארמון (עוד ניצחון של פיליפ העקשן), הנסיך הרגיש כי תפקידו העיקרי הוא לרצות את המלכה, דבר שהקשה עליו מאוד וגרם לו להיאבק באליזבת בכל הנוגע לחינוך הנוקשה שרצה להעניק לבנו הבכור, הנסיך צ'רלס. מנגד, "התפקיד העיקרי, המשני והאחרון של פיליפ היה לא לאכזב את אליזבת לעולם", סיפר מייקל פארקר, המזכיר האישי הראשון של הנסיך.
ואי אפשר שלא להזכיר, שוב, את סיפורי הבגידה שסיפק הנסיך שניהל שגרת חיים פרועה למדי, נהג לצאת לבלות עם חבריו בברים שכונתיים ובסופו של דבר התמודד עם הכינוי "רודף נשים" ,שהודבק לו בשנותיו הצעירות. אגב, איש מעולם לא אימת או הכחיש את השמועות בדבר בגידות מצידו של הנסיך, ואותן שמועות (ואין סוף כותרות) לא מנעו מאליזבת להביע את אהבתה והכרת התודה שהיא חשה כלפי בעלה. למעשה, בשנת 1997, כשחגגו השנים את חתונת הזהב שלהם, דיברה אליזבת על בעלה, ואמרה: "בפשטות, הוא תמיד היה הכוח שלי, כל השנים האלה". כמובן פיליפ מצידו לא נשאר חייב ואמר: "הדבר הכי חשוב שלמדנו במשך השנים הוא שהסובלנות היא המרכיב הכי חשוב לנישואים מאושרים".
את ימיו האחרונים העביר פיליפ בווינדזור. מקורות מהארמון סיפרו כי לאחר שחרורו מבית החולים ושובו לטירה, הודיע כי "אין בכוונתו לחזור לבית החולים, לא משנה מה". וכך היה. את ימיו האחרונים בילה לצד אשתו בהעלאת זיכרונות מחייהם המשותפים ודפדוף באלבומי התמונות הרבים. מקורות מהארמון מספרים כי אליזבת ידעה שהנסיך פיליפ לא ישרוד והעדיפה להשאיר אותו בארמון, לצידה, במקום לדאוג להעברתו לבית החולים ולתת לו למות שם לבדו.
השבועות האחרונים היו קשים מאוד למלכה, החל מהריאיון של נכדה, הארי ואשתו מייגן מרקל לאופרה ווינפרי, ועד למותו של בעלה. מרגע מותו של הנסיך ועד הלווייתו, שוחררו תמונות מחייו בחשבונות הרשמיים של המלכה אליזבת ברשתות החברתיות, שאת חלקן לא ראינו מעולם. תמונות אישיות, אינטימיות ומשפחתיות, שכמו מנסות להראות שלפני הכל, הוא ואליזבת היו בעל ואישה.