אתמול (ג') הוכתה הביצה בתדהמה עם היוודע דבר גירושיהם של אייל גולן ודניאל גרינברג, וגלי ההדף של הפרידה לא מפסיקים להכות. אתרי הרכילות השונים מעדכנים כל הזמן בפרטי ההסכם בין ההורים, החל מהסכומים שכל אחד משני ילדיהם "שווה", דרך הדירה אליה תעבור גרינברג ועד לחלוקת הימים בין השניים בעתיד.
בינתיים, גולן וגרינברג ממשיכים לשדר עסקים כרגיל – הוא טס לקייב להופעת סילבסטר שנקבעה מראש, היא העלתה אתמול רצף סטוריז של שאלות ותשובות והיום תיעדה את בתה מיאל הולכת לגן. לכאורה, החיים ממשיכים בהרמוניה ובני הזוג גם הוציאו כזכור הודעה מכובסת בה נאמר שיחסיהם טובים מתמיד, אך פרסום פרטי ההסכם בין השניים שנחשף היום, עלול לגרום יותר נזק מתועלת לשני הצדדים, וכמובן גם לילדים.
"לפי פרסומים שאני רואה, נדמה שכל הסכם הממון של אייל ודניאל נחשף בתקשורת ובעיניי זו חציית גבול", אומרת ל-Pplus עורכת הדין מורן סמון, בעלת משרד המתמחה בתחום דיני משפחה וירושה. "יש פרטיות מסוימת שגם כשאתה סלב צריך לשמור עליה. לא רק מכיוון שאנשים קוראים את זה, אלא כי כל דבר שנמצא ברשת - נשאר ברשת, והילדים יקראו וייחשפו לזה בעתיד".
סמון, שמשרדה מטפל בלקוחות בעלי פרופיל ציבורי גבוה, מבהירה כי הסכם ממון לא שייך רק לעשירים והמפורסמים. "בתפיסה שלי זה מאסט לכל זוג", היא אומרת אך מדגישה כי במקרים בעלי פרופיל גבוה כמו של גולן וגרינברג, הסכם ממון נועד לאזן פערים גדולים במערכות יחסים. במקרה המדובר, אלו הם נישואים שניים שלו ומערכת יחסים מתוקשרת שלישית, והוא אב לעוד שלושה ילדים מנשים קודמות, הוא בעל ממון ומעמד אחר מגרינברג, והצורך בהסכם ממון נועד לשמור על שני בני הזוג ולנסות לייצר ביניהם איזון. במקביל, מסבירה עו"ד סמון, צריכה להיות איזושהי תועלת לבת הזוג בהסכם הממון, כדי שלא תיכנס לסטרס כלכלי.
איך בונים הסכם ממון כשמדובר בזוג עם פערים כלכליים גדולים כל כך?
"אם אני מייצגת את בעל הממון, אנחנו עוברים ביחד על כל הנכסים שלו ומבינים מה הוא רוצה להפריד ומה לא. אני אעלה בפניו את המלכודות והמכשולים שיהיו בדרך, את ההתנגדות שאולי תהיה בצד השני, כדי שנוכל להבין איזה פתרונות אפשר לייצר. בהתאם לזה מנסחים את ההסכם. בחלק מהמקרים בונים קונסטלציה של איזון כספי כזה או אחר לפי מספר השנים והילדים. בחלק מהמקרים אנחנו מייצרים הפרדה רכושית מלאה ונותנים קצבה פר שנה".
בהסכם הממון מכניסים סעיפים של כמות ילדים? בגידה? סכום חד פעמי?
"בוודאי. את גובה המזונות לא ניתן לקבוע מראש אבל כן אפשר להתוות הוראות כלליות. אפשר לקבוע באחוזים. לא נותנים סכום מדוייק כי לא יודעים איזה צרכים יהיו לילד – יכול להיות שזה יהיה ילד עם צרכים מיוחדים ואז המספרים לא ישקפו את הצורך האמיתי. אפשר לקבוע מראש את הדרך בה הם רוצים לגדל את הילדים - מה יקרה מבחינת אחריות הורית אם ייפרדו, מה מידת המעורבות של כל אחד... אפשר לדוגמה להסכים שהאב ידאג לכל הצרכים של הילדים העתידיים, אבל לא נהוג לציין סכומים מהותיים. צריך לקבוע גבולות גזרה, מי אחראי למה, איך ינוהל משק הבית הכלכלי. לצורך העניין, אפשר לקבוע שהגבר יהיה אחראי לכל צרכי החינוך והבריאות של הילדים או שישלם 70% מההוצאות שלהם".
העובדה שדניאל גרינברג הביאה שני ילדים בעצם באה לטובתה?
"כן, שוב, צריך להיות לצד הפחות חזק בנישואים איזושהי תועלת מההסכם. בעל הממון לא יכול לצפות שהיא לא תקבל כלום. אני מניחה שנקבע בין היתר שהוא ידאג לצרכים שלה ושל הילדים שלה כל עוד הם יהיו ביחד, ונקבע סכום כסף הדרגתי שהיא מקבלת, בין אם בעבור כל שנה או בעבור מספר ילדים".
וסעיף בגידות?
"במקרים מסוג זה, סעיף הבגידות הוא הפוך ומי שלא מגיע עם הממון הוא זה שמפסיד במידה והוא בוגד".
זוגות שעורכים הסכם ממון סופם להתגרש?
"ממש לא. הסכם ממון מעיד על אנשים ריאליים. זה לא הגיוני לחשוב ש'לנו זה לא יקרה' כשהמספרים היום מדברים על 40 אחוז פרידות. זה כמו ביטוח רפואי. את משלמת את הפרמיה החודשית בידיעה שאם תצטרכי את זה יום אחד – זה שם. זה נועד להבטיח את העתיד ובעיניי גם מאפשר לאנשים לדבר על העתיד שלהם ולהבין אם הם הולכים לאותו כיוון".