בשנים האחרונות בית המלוכה הבריטי מנהל יחסים פתוחים וחשופים מאי פעם מול העולם כולו בעזרת חשבונות טוויטר ועמודי אינסטגרם פעילים, הדואגים לעדכן בקביעות את מיליוני העוקבים בכל הנוגע לפעילויות המלכותיות של המשפחה. על פניו נראה כי המלכה אליזבת יישמה את עצתו של בעלה המנוח, הנסיך פיליפ, שהתעקש בזמנו שטקס ההכתרה שלה ישודר בשידור חי על מנת לתת לציבור הבריטי תחושת שייכות. אלא שבפועל – גם חשבונות האינסטגרם הפעילים של דרי הארמון לא מספרים את מה שקורה באמת מאחורי הקלעים בבית המלוכה.
בחודש האחרון מצבה הבריאותי של המלכה אליזבת (95) עלה לכותרות. תחילה ניסה הצוות המלכותי לשדר עסקים כרגיל ומהארמון יצאה הצהרה רשמית כי המלכה אליזבת בסך הכל זקוקה לכמה ימי מנוחה ,מה שנשמע מאוד הגיוני בהתחשב בגילה המתקדם. אלא שלמרות ניסיונותיהם החוזרים ונשנים של הארמון להסתיר את האמת בנוגע למצבה הבריאותי, כמה ימים לאחר מכן התגלה כי המלכה אושפזה בבית החולים בלונדון. גם אז התעקשו דוברי הארמון כי היא אושפזה לטובת בדיקות שגרתיות.
"מארמון בקינגהאם לא מספקים תמונה מלאה והגיונית בכל הנוגע למצבה הבריאותי של המלכה. שמועות ומידע שגוי מתרבים ומשגשגים כתוצאה מהיעדר מידע. עלינו לקוות שאנחנו יכולים לסמוך על המידע שהארמון מספק לנו כעת", טען ניקולס וויצ'ל, הכתב המלכותי של ה-BBC, והתייחס לכך שמהארמון מקפידים לדווח כי "המלכה במצב רוח מצוין", ואמר כי זו דרכו של הארמון להתחמק ממסירת מידע.
נזכיר כי מקרה דומה קרה גם עם הנסיך פיליפ, שחודשיים לפני מותו אושפז בבית החולים בלונדון .גם אז טענו בארמון כי הוא אושפז לצורך בדיקות שגרתיות אך מהר מאוד האמת יצאה לאור ונודע כי פיליפ סבל מבעיות בליבו. כאמור, לאחר אשפוזו התעקשו והצהירו בארמון כי "מצבו הבריאותי מצוין והוא במצב רוח נהדר" - עד שהוא לא היה, והנסיך הלך לעולמו .במקרה של הנסיך פיליפ, הסודות ממשיכים להתעצם גם לאחר מותו.
ימים ספורים לאחר מותו פורסם כי הוא ביקש שצוואתו תישאר סודית למשך 90 השנה הקרובות. הסיבה: להגן על כבודה של אשתו האהובה. בעוד 90 שנה יתקיים דיון נוסף בנושא ואז יחליטו אם ניתן לחשוף את צוואתו. "יש צורך ממשי להגביר את כל מערך ההגנה בנוגע לפרטים האישיים בחייהם של קבוצה מוגבלת זו של אנשים על מנת לשמור על כבודה של המונרכיה ועל בני המשפחה הקרובים", הסביר סר אנדרו מקפרלן, השופט הבכיר ביותר בבתי המשפט לענייני משפחה. מקפרלן הוסיף כי מעולם לא ראה את צוואתו של הנסיך המנוח ולא נאמר לו דבר על תוכנה – מלבד תאריך הוצאתה לפועל וזהות האדם שאחראי לכך. "למרות שקיימת סקרנות גדולה בנוגע לצוואתו, אין שום אינטרס ציבורי אמיתי בכך שהציבור יהיה שותף לפרטים אלה".
וזו לא הפעם הראשונה שצוואה מלכותית סודית מעוררת שיח. בשנת 2007 רואה חשבון בשם רוברט אנדרו בראון פנה לבית המשפט לענייני משפחה בדרישה לקרוא את צוואתה של הנסיכה מרגרט בטענה שהיא אימו והצוואה תאשר זאת. בית המשפט סירב לבקשתו של בראון, שלא התייאש וכמה שנים לאחר מכן ערער על הפסיקה וזכה. "השופטים אומנם לא מאמינים שרוברט הוא בנה של מרגרט אך הם מכבדים את זכותו להמשיך להאמין בכך. רוברט מרגיש שאין לו ברירה אחרת מלבד להילחם ולהמשיך בתביעה, למרות שהוא עצמו אדם מאוד פרטי וזה מקשה עליו", מסרו חבריו של רואה החשבון. "אני מקווה שאני לא מטורף", אמר בראון כשהתייחס לפסיקה המאפשרת לו לערער על החלטת בית המשפט הקודמת, והוסיף: "או שאני צודק – או שאני טועה".
וכמה מילים על בראון, האיש שטוען שיש סיכוי כי הוא בן מלוכה – למרות שהדבר מעולם לא הוכח: בראון טוען כי הנסיכה מרגרט ילדה אותו בינואר 1955, זמן קצר לאחר שנפרדה מאהובה פיטר טאונסנד, קצין בחיל האוויר הבריטי. רואה החשבון טוען כי המאבק שמנהלת מולו משפחת המלוכה מוכיחה כי יש להם מה להסתיר וכי טענותיו נכונות. עד כמה שמשפחת המלוכה מיהרה לקבוע כי הטענות של בראון תלושות מהמציאות, האחרון משוכנע שבילדותו אף זכה לביקור ממרגרט באוקטובר 1956, בקניה. "האישה הזו אמרה לי לעמוד על גזע עץ ולומר 'אני המלך של הטירה'. זה היה אמור להיות משחק נחמד אבל היה לזה המון משמעות". הצלבת נתונים קלה גילתה כי מרגרט אכן הייתה בקניה באותו הזמן.
ולא רק צוואות: אחד האיומים הגדולים ביותר על הסודיות של משפחת המלוכה היא "הכתר", סדרת הלהיט של נטפליקס שחושפת מידע פנימי על משפחת המלוכה. למרות ניסיונותיהם של בעלי הדם הכחול לטעון כי היא פיקטיבית ואינה נאמנה למציאות, מקורבים יודע דבר מאשרים מדי עונה את הדמיון המדהים בין המציאות לסדרה. בעונה האחרונה (הרביעית) ששודרה הסדרה עסקה, בין היתר, בבנות הדודות האוטיסטיות של המלכה אליזבת – אותן היא מנסה, או יותר נכון ניסתה להסתיר בכל מחיר.
"התאריך היה ה-29 ביולי 1981, יום חתונתם של הנסיך צ'רלס והנסיכה דיאנה. אני זוכרת שצילמו את המלכה מגיעה לקתדרלת סנט פול ומנופפת להמון. נריסה וקתרין בווס-ליון ישבו ונופפו למסך בחזרה. אני זוכרת שחשבתי לעצמי איך הדברים היו יכולים להיראות אחרת לגמרי אם הן היו מוזמנות לחתונה המלכותית", סיפרה אונל ברייתווייט, אחת האחיות שטיפלה בבנות הדודות של המלכה אליזבת.
נריסה וקתרין בווס-ליון הן האחייניות של אליזבת המלכה האם – בנות דודות מקרבה ראשונה של המלכה אליזבת. שתיהן "נכלאו" בשנת 1941 במוסד לבריאות הנפש בסארי (מחוז בדרו-מזרח אנגליה). המבקרים האחרונים שדווח עליהם הגיעו לראות את צמד האחיות בשנות ה-60 ומאז ומתמיד בארמון הקפידו לשמור על זהותן בסוד. למרות שזה לא היה נכון, ה- Burke's Peerage הכריז על מותן של השתיים בשנות ה-60, כשלמעשה נריסה הלכה לעולמה רק בשנת 1986, כשהייתה בת 66, וקתרין הלכה לעולמה בשנת 2014, כשהייתה בת 88.
הסיפור המזעזע של האחיות נחשף בשנות ה-80 המאוחרות, זמן קצר לאחר מותה של נריסה, כשכמה עיתונאים גילו שהיא נקברה בקבר המסומן רק בתג שם מפלסטיק ועליו מספר סידורי. הגילוי החדש גרם לשערורייה באנגליה וכתוצאה מכך גורם אלמוני החליט לתרום מצבה לנריסה. למרות שהסיפור נחשף זה לא גרם למשפחת המלוכה ובמיוחד למלכה אליזבת ולאמה לשנות את דרכן ולבקר את קתרין, שנותרה מאושפזת במוסד. השמועות מספרות כי משפחת המלוכה לא דאגה לאחיות לכלום – גם לא לתחתונים משלהן, ובמשך כל השנים שאושפזו במוסד נאלצו ללבוש בגדים המשותפים לכלל המאושפזים.
"בכל פעם שהמלכה אליזבת או המלכה האם הופיעו בטלוויזיה הן היו מתרגשות. הן זכרו קצת. זה היה כל כך עצוב, מספיק רק לחשוב על החיים שהיו יכולים להיות להן, הן היו שתי אחיות מקסימות. הן לא דיברו בכלל אבל עשו קולות והצביעו. עם הזמן למדנו להבין אותן והן הבינו יותר ממה שכולנו חשבנו", אמרה ברייתווייט ל"דיילי מייל", והאחות לשעבר דוט פנפולד חיזקה את דבריה: "לא היה קשה לטפל בהן, אבל הן היו שובבות, ממש כמו ילדות קטנות".
יאן וולמסלי, פרופסור להיסטוריה של ליקויי למידה באוניברסיטה הפתוחה, הסביר את הרצון והצורך של משפחת המלוכה להסתיר את זהותן של האחיות בווס-ליון: "באותן השנים האמונה הייתה שאם יש לך ילד עם לקות למידה או מגבלה אחרת – משהו במשפחה שלך חשוד וקלוקל". אין ספק שעבור משפחת המלוכה מדובר היה בסטיגמה שעלולה הייתה להכתים את המשפחה ולפגוע בשאר הילדים. "בכל פעם כשהייתי מגיעה לבקר את אחותי במוסד הייתי מקבלת תחושת אימה נוראית", סיפרה ג'ודי וילקינסון, תושבת גודלמינג שאחותה הייתה מאושפזת, והוסיפה: "אני זוכרת שאחותי תמיד לבשה מעיל ירוק ונראתה כמו אסירה".
מוסד הרויאל ארלסווד נסגר בשנת 1997. אחת האחיות שעבדה שם במשך השנים סיפרה כי המאושפזים עברו התעללות קשה מאוד. קתרין, שעדיין הייתה בחיים כשהמוסד נסגר, עברה להתגורר בבית אבות בסארי. גם שם בני המשפחה לא ביקרו אותה.
כאמור, הסיפור הכואב של האחיות בווס-ליון עלה לכותרות שוב בשנה שעברה, כשבסדרה "הכתר" הקדישו לשתיים פרק במהלכו רואים אותן צופות בהערצה בבת דודתם, המלכה אליזבת השנייה. באותו הפרק גילתה הנסיכה מרגרט על קיומן של בנות הדודות שלה והתפרצה בזעם על אמה, המלכה האם. "זה מרושע, חסר לב וחסר רחמים, וזה הולם את האכזריות שאני חוויתי במשפחה הזו. אם אינך הראשונה בסדר הירושה, אם את אדם ייחודי בעל צרכים מיוחדים, ואלוהים ישמור – מזג בלתי שגרתי, אם אינך מתאימה לתבנית המושלמת הרי זה ברור שתסבלי מנידוי או שתוחבאי או שגרוע מכך – תוכרזי כמתה", זעקה דמותה של הנסיכה מרגרט אותה גילמה הלנה בונהם קרטר.
לזכותה של אליזבת ייאמר כי היא לא הייתה מודעת לקיומן של האחיות בווס-ליון עד 1982, אז קיבלה מכתב רשמי מעמותה הפועלת למען המוסד. על פי הדיווחים, לאחר שהמלכה אליזבת גילתה על קיומן היא שלחה צ'ק עם סכום של ארבע ספרות לטובת מתנות לחג המולד וימי ההולדת של האחיות – אך מעולם לא הגיעה לבקרן. עם זאת, האחיות שעבדו במוסד טענו כי השתיים מעולם לא קיבלו מתנות לחג המולד או לימי ההולדת שלהן. "הן לא קיבלו כלום, אפילו לא חתיכת נקניק".
מהארמון, כמובן, הכחישו בכל תוקף את הטענות החמורות שהופנו כלפי משפחת המלוכה והמלכה אליזבת בפרט: "המלכה כועסת מאוד על הדרך שבה הציגו את הסיפור ב'כתר'. זה פשוט לא נכון", טענה ליידי אליזבת אנסון – אשת יחסי ציבור וקרובת משפחה של המלכה. מקור אלמוני חיזק את דבריה, והוסיף: "קתרין ונריסה זכו לביקורים מהמשפחה באופן קבוע. הן לא הצליחו לזהות את המבקרים ולעיתים חוו מצוקה אמיתית כשניסו לזהות במי מדובר. שתיהן קיבלו מתנות באופן קבוע, במיוחד בחג המולד. אף אחת מהן לא ידעה ממי המתנות אך הן היו מאושרות כשקיבלו אותן".
התשובה לשאלה "מדוע משפחת המלוכה התעקשה להסתיר את האחיות בווס-ליון" ברורה. למרות שאיש מבני המשפחה מעולם לא טרח להשיב על שאלה זו – "הכתר" ענו על כך בצורה הטובה ביותר: "ברגע שהמלך אדוארד השמיני ויתר על הכתר הכל השתנה בלילה אחד. הפכתי מאשתו של הדוכס מיורק למלכה. באותו הזמן משפחתי הפכה ממשפחת אריסטוקרטים סקוטים משנית למשפחה בעלת קשר דם ישיר לכתר. ולכן קתרין ונריסה שילמו מחיר נורא. מחלתן וטיפשותן, שאובחנו באופן מקצועי, היו גורמות לאנשים לפקפק בכשירות קשר הדם". כך הסבירה דמותה של המלכה האם, אותה גילמה השחקנית מריון ביילי. ושאפו ליוצרי "הכתר" שללא ספק הוציאו למלכה האם את המילים מהפה.
ואם לקפוץ כמה עשורים קדימה, ההתעקשות להסתיר את מגבלותיהן של האחיות בווס-ליון מתקשר באופן ישיר עם הטענה של הדוכסים מסאסקס, הנסיך הארי ומייגן מרקל, שהאשימו את משפחת המלוכה בכך שהתעלמו בגסות ממצוקתה הנפשית של מרקל. "אמרתי להארי שאני לא רוצה לחיות יותר, שזה יהיה עדיף לכולם. וזו הייתה מחשבה ברורה מאוד, אמיתית ומפחידה. ואני זוכרת איך הארי פשוט חיבק אותי חזק. אמרתי בקול רם שאני חייבת ללכת לקבל עזרה, מעולם לא הרגשתי ככה והייתי צריכה לדבר עם מישהו ופשוט אמרו לי שזה לא יהיה טוב עבור מוסד המלוכה", סיפרה הדוכסית בקול חנוק מדמעות בריאיון לאופרה ווינפרי בחודש מרץ האחרון.
ואם אתם לא מאמינים למרקל, אפשר לחזור קצת אחורה בזמן, ולדבר על המצוקה הנפשית של הנסיכה דיאנה ,שנאלצה להמשיך להעמיד פנים שהכל בסדר בפני העולם, כשבחדרי חדרים היא סבלה מהפרעות אכילה, בולמיה, דיכאונות ואף ניסתה לשים קץ לחייה מספר פעמים. גם במקרה של הנסיכה ניסו בארמון להסתיר את מצבה הנפשי, אך לא ציפו שהיא תנקוט בצעדים מרחיקי לכת. באחד מהראיונות המפורסמים שהעניקה בזמנו, סיפרה דיאנהשכשהייתה בהיריון עם וויליאם, השליכה את עצמה מהמדרגות כתוצאה מהדיכאון העמוק שסבלה ממנו. "אמרתי לצ'רלס שאני נמצאת בדיכאון עמוק ובכיתי המון, אבל הוא רק אמר לי שאני יבבנית. הוא הלך לרכוב על סוסים ואני זרקתי את עצמי מהמדרגות. המלכה הגיעה ונראתה מבוהלת מאוד, היא רעדה. ידעתי שלא אאבד את התינוק שלי, למרות שנחבלתי באזור הבטן. כשצ'רלס חזר, הוא פשוט התעלם מכל מה שקרה".
ואתם יודעים מה, לא צריך ללכת כל כך אחורה בזמן כדי לגלות שיש סודות שבני המלוכה מנסים להסתיר בכל כוחם. אחד מהם נחשף ממש השבוע, כשאתר ה"דיילי מייל" דיווח כי ג'ורג' ברוקסבנק, אביו של ג'ק ברוקסבנק, בעלה של הנסיכה יוג'יני, הלך לעולמו מקורונה בגיל 72 - ימים ספורים לפני שהשניים ערכו טקס הטבלה לבנם הבכור אוגוסט. "ג'ורג' אושפז בבית החולים בשנה שעברה לאחר שנדבק בנגיף הקורונה ולא חזר לעצמו מאז. הוא היה חולה במשך זמן רב וזו הייתה תקופה קשה מאוד עבור בנו ג'ק", סיפר מקור אלמוני לאתר והוסיף כי זה היה "נס" שג'ורג' שרד אחרי שהיה מחובר למכונת הנשמה במשך חמישה שבועות.
על פי הדיווחים שפורסמו, ג'ורג' ברוקסבנק סבל מהחמרה במצבו הבריאותי בחודש אפריל האחרון, אז הובהל לטיפול נמרץ. למרות שהרופאים הכינו את יוג'יני וג'ק לכך שהם צריכים להיפרד מג'ורג' לאחר שחובר למכונת ההנשמה, ג'ורג' הצליח להשתקם ושוחרר מבית החולים בחודש יוני האחרון אך מצבו הבריאותי התדרדר שוב זמן קצר לאחר מכן.
ההטבלה, כאמור, התקיימה מוקדם יותר השבוע – ביום שני. לטקס המרגש הגיעו בני משפחתה של יוג'יני, כולל אביה, הנסיך אנדרו - שמואשם בכך שהטריד מינית וכפה יחסי מין על וירג'יניה ג'ופרה אחת המתלוננות בפרשת ג'פרי אפשטיין - אך אף מילה לא נאמרה על החם שהלך לעולמו. ההטבלה התקיימה יחד עם ההטבלה של בנה הבכור של זארה טינדל, בתה של הנסיכה אן, והמלכה אליזבת נכחה בטקס – למרות מצבה הבריאותי. "מעולם לא שמעתי על שני תינוקות מלכותיים שהוטבלו יחד", אמרה פני ג'וניור, מומחית לבית המלוכה, בריאיון ל"סאן", והוסיפה: "למלכה היה חשוב מאוד להשתתף בטקס ההטבלה – אירוע בעל חשיבות רבה עבורה. היא מאוד אוהבת את זארה ויוג'יני".
בשונה מהמקובל לא היה שום תיעוד מהטקס וגם לא של בני המשפחה שהגיעו לקפלת כל הקדושים בפארק הגדול של ווינדזור – מלבד תמונה אחת של המלכה אליזבת יושבת במושב האחורי של הרכב, מה שמגביר משמעותית את השמועות סביב מצבה הבריאותי.
אלו הם רק חלק קטן מהסודות הגדולים של הארמון, שמקדיש את מירב המאמצים והמשאבים, שנים על גבי שנים, בניסיון להסתיר את האמת ה"מרה" על בני המשפחה. והסיבה ברורה: כל סימן של חולשה מצד בני המלוכה יכול לערער ולפגוע בערכו של המותג היוקרתי אותו הם מנסים לשמר בכל דרך. אלא שלצערם של בני המלוכה, הזמנים הם אחרים: כל ילד עם מצלמה הוא בגדר צלם פפראצי, כל אשת משק בית יכולה לדווח לעיתונאי והתקשורת הבריטית חדורת מוטיבציה מאי פעם לחשוף כל סוד קטן.
ועל כך נשאלת השאלה – האם יש עדיין טעם בניסיונות של הארמון לנטר ולהסתיר את המידע על המתרחש בין כותלי בקינגהאם, או שאולי עדיף לפרסם את המידע - גם אם הוא שלילי - ובכך להשיג שליטה בנרטיב, למזער את יצר המציצנות של התקשורת ולטעת בציבור תחושת אמון בבני המלוכה.